Afrički kup nacija 2022., nokaut faza, finale, 06.02.2022, 20:00 h
Senegal
Senegal 4:2 Egipat
Egipat

Senegal prvi put osvojio naslov prvaka Afrike, jedanaesterci ovaj put kobni za Egipat

Branimir Korać, HINA • nedjelja, 06.02.2022.
Senegal prvi put osvojio naslov prvaka Afrike, jedanaesterci ovaj put kobni za Egipat

Još jednom su Egipćani odveli susret u raspucavanje, ali ovaj put nisu uspjeli doći do pobjede. Senegal je bio uspješniji i osvojio je Afrički kup nacija...

Nogometna reprezentacija Senegala po prvi je put osvojila naslov prvaka Afrike, Senegalci su u finalu ovogodišnjeg prvenstva u Yaoundeu boljim izvođenjem 11-eraca svladali Egipćane sa 4:2. Nakon 120 minuta igre nije bilo pogodaka.

Senegal je većim dijelom utakmice bio aktivniji, a najveću priliku propustio je na samom početku dvoboja. U 6. minuti je odlični egipatski vratar Gabaski obranio 11-erac Maneu ankon što je Abdelmonem prekršajem u svom kaznenom prostoru zaustavio Cissea.

Egipat, koji je bio vidno umorniji od dva sastava, jer je igrao po dodatnih pola sata i protiv Obale Bjelokosti u osmini finala i protiv Maroka u četvrtfinalu te protiv Kameruna u polufinalu, ograničio se na čuvanje neodlučenog rezultata i pouzdajući se u svog vrhunskog stručnjaka za obrane 11-eraca Gabaskog.

Iako je uspio u svom naumu, Egipat na kraju ipak nije osvojio osmi naslov prvaka, Gabaski je od pet 11-eraca obranio jednoga Sarru. S druge strane, Abdelmonem je pogodio vratnicu, dok je Mendy obranio pokušaj Lasheena, pa je Mane dobio priliku iskupiti se za nerealizirani kazneni udarac na početku susreta. Kapetan Senegala je u raspucavanju bio precizan te je osigurao veliko slavlje svojoj reprezentaciji.

Senegalu je ovo bio treći nastup u finalu i prvi trofej, 2002. je izgubio na 11-erce od Kameruna, a prije tri godine od Alžira sa 0:1.

Egipat je sa sedam naslova prvaka Afrike i dalje najtrofejnija reprezentacija "Crnog kontinenta".

Zanimljivo, ove dvije reprezentacije će se krajem ožujka opet sastati u dva susreta posljednjeg kruga kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Kataru, a pobjednik će izboriti put na SP.

Afrički kup nacija 2022., nokaut faza

finale

Senegal4:2 **Egipat

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!