Vodeni sportovi

Budimpešta domaćin ovogodišnjeg Svjetskog prvenstva u plivanju

Branimir Korać, HINA • ponedjeljak, 07.02.2022.
Budimpešta domaćin ovogodišnjeg Svjetskog prvenstva u plivanju

Budimpešta će ove godine od 18. lipnja do 3. srpnja biti domaćin Svjetskog prvenstva u vodenim sportovima, objavila je u ponedjeljak Međunarodna plivačka federacija (FINA).

To će biti drugi put nakon 2017. godine da je Budimpešta domaćin ovakvog natjecanja.

Ova objava je uslijedila manje od tjedan dana nakon što je odgođeno, zbog zdravstvenih razloga, za ljeto 2023. Svjetsko prvenstvo koje se trebalo održati u Japanu u Fukuoki. To se prvenstvo trebalo održati 2021. pa je prvi put odgođeno za proljeće 2022. Tako će od sada pa do OI 2024., svjetska plivačka prvenstva u velikim bazenima biti organizirana svake godine s tim da će zadnje biti u siječnju 2024. u Dohi (originalno predviđeno za studeni 2023).

"Mađarski premijer Viktor Orban i predsjednik FINA-e Husain Al-Musallam objavili su danas sporazum s glavnim mađarskim gradom o organizaciji Svjetskog prvenstva u plivanju od 18. lipnja do 3. srpnja 2022.", navodi se FINA u svom priopćenju.

"S četiri svjetska prvenstva i Olimpijskim igrama u Parizu 2024. u sljedeće četiri godine, povećat ćemo broj prilika sportašima da se natječu i da ostvare potencijalne prihode", ocijenio je Husain Al-Musallam.

Svjetska prvenstva u plivanju, koja obuhvaćaju natjecanja u bazenima, u slobodnim vodama, ronjenje i umjetničko plivanje, inače se organiziraju svake dvije godine, u neparnim godinama. Međutim, pandemija je poremetila taj ritam.

U kalendaru vodenih sportova za 2022. godinu nalaze se još dva međunarodna natjecanja - Europsko prvenstvo u velikim bazenima u Rimu u kolovozu i Svjetsko prvenstvo u malim bazenima (25 m) u Kazanu u prosincu.

Zadnje izdanje svjetskog prvenstva u velikim bazenima održano je na ljeto 2019. u Gwangjuu u Južnoj Koreji.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!