Ostali sportovi

Geiger u fantastičnom finišu uzeo zlato u nordijskoj kombinaciji

Branimir Korać, HINA • srijeda, 09.02.2022.
Geiger u fantastičnom finišu uzeo zlato u nordijskoj kombinaciji

Nijemac Vinzenz Geiger (24) osvojio je nasov olimpijskog pobjednika u nordijskoj kombinaciji koja se sastojala od jednog skoka na maloj skakaonici te utrke na 10 kilometara u skijaškom trčanju na ZOI u Pekingu.

Geiger je do najvećeg uspjeha u karijeri stigao u vrlo zanimljivoj završnici kada je niti 200 metara prije cilja pretekao do tada vodećeg iskusnog sunarodnjaka Johannesa Rydzeka, a u ciljnoj ravnini se othrvao i napadu Norvežanina Joergena Graabaka.

Na kraju je Geiger slavio s 0.8 sekundi prednosti ispred Graabaka, odnosno 6.6 sekundi ispred brončanog Austrijanca Lukasa Greiderera.

Inače, Geiger je nakon skakačkog dijela natjecanja bio 11. te je u trkački dio krenuo sa 58 sekundi zaostatka za najboljim Japancem Ryotom Yamamotom, odnosno 20 sekundi za Greidererom.

Yamamoto, koji je sa 108.0 metara bio uvjerljivo najbolji u skakačkom dijelu natjecanja, svu svoju prednost izgubio je već nakon prvog od četiri kruga u trčanju kada su ga dostigli Greiderer te Nijemci Rydzek i Julian Schmid. Taj trojac je na polovici utrke imao više od 30 sekundi prednosti ispred skupine lovaca koju je predvodio Graabak. Sve do kilometra prije cilja činilo se kako će upravo Greiderer, Rydzek i Schmid podijeliti medalje, no prvo je posustao Schmid, zatim je Rydzek prerano krenuo u finiš, da bi se pokazalo kako su snage najbolje rasporedili Geiger, Graabak i Greiderer.

Za Geigera, drugog iz konačnog redoslijeda Svjetskog kupa prošle sezone, ovo je prva pojedinačna medalja s velikih natjecanja, prije četiri godine je bio član zlatne njemačke štafete.

Graabak (30) je briljirao na ZOI u Sočiju prije osam godina kada je bio zlatni u pojedinačnom natjecanju u skoku s velike skakaonice i trčanju na 10km te u štafeti, a usto ima i momčadsko srebro iz Pjongčanga otprije četiri godine. Greidereru (28) je ovo, pak, prva olimpijska medalja u karijeri.

Zbog pozitivnog nalaza na testiranju na COVID-19 u ovoj utrci nije nastupio olimpijski pobjednik iz Sočija i Pjongčanga Eric Frenzel, a iz istog razloga bez nastupa je ostao i vodeći u Svjetskom kupu te aktualni svjetski prvak Norvežanin Jarl Magnus Riiber.

REZULTATI:
1. Vinzenz Geiger (Njem) 25:07.7
2. Joergen Graabak (Nor) +0.8
3. Lukas Greiderer (Aut) +6.6
4. Johannes Lamparter (Aut) +9.0
5. Johannes Rydzek (Njem) +21.8
6. Ilkka Herola (Fin) +25.4
7. Akito Watabe (Jap) +32.4
8. Julian Schmid (Njem) +50.2
9. Franz-Josef Rehrl (Aut) +1:09.6
10. Jens Luras Oftebro (Nor) +1:42.5
...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!