Nogomet

Rezime kola: U Dinamu moraju shvatiti da igranjem u trećoj brzini neće doći do titule

Branimir Korać • utorak, 22.02.2022.
Rezime kola: U Dinamu moraju shvatiti da igranjem u trećoj brzini neće doći do titule
Foto: Pixsell

24. kolo HT Prve lige donijelo je jedno iznenađenje i to na Maksimiru gdje je Dinamo podbacio protiv Lokomotive. Možda dva, ali drugo nije baš tako veliko s obzirom da Slaven Belupo u nastavku sezone izgleda puno bolje od Gorice...

Gorica - Slaven Belupo 0:3

U Velikoj Gorici nadali su se kako bi sa Slaven Belupom trebalo krenuti neko ljepše razdoblje. Ulazak u nastavak sezone bio je loš, Goričani su izgledali nemoćno, ali protiv Slavena nije izgledalo ništa bolje. Dapače. Klub je tijekom tjedna napustio Kristijan Lovrić, suspendiran je neefikasni Senegalac Matar Dieye zbog odbijanja transfera i iako je Tomislav Božić u najavi "sipao bombone" o kvaliteti Goričana i bez Lovrića, na travnjaku je bila posve drugačija priča. Morat će se u kratkom roku puno toga promijeniti jer ovo nije dobro.

S druge strane Koprivničanci izgledaju sve bolje. Ako maknemo dvoboj na Poljudu protiv Hajduka gdje je Slaven Belupo bio bojažljiv i loš, u ostalim susretima bio je vrlo dobar. Zoran Zekić može biti zadovoljan. Momčad je zatekao u jako lošem stanju, a današnji Slaven je neprocjenjivo bolji od onog. Zekićeve zasluge su velike, nije imao lagan posao, ali uspješno ga je odradio. Sada je na njemu da polako to nadograđuje i ne dopusti velike parove do kraja sezone. Sve to može biti nadogradnja i za sljedeću sezonu u kojoj bi se Koprivničanci mogli uključiti i u borbu za Europu. Naravno, ako u klubu pokažu ambiciju za takvo što, što nije uvijek bio slučaj.

Dinamo - Lokomotiva 0:0

Lokomotiva je odavno za Dinamo prestala biti tek usputna postaja na kojoj pokupi bodove i ide dalje. Sve je manje takvih uopće u HNL-u, liga je sve jača i konkurentnija i vrijeme je svima u Dinamu da postanu toga i svjesni. Pristup koji Dinamovi igrači u velikom broju slučajeva u HNL-u imaju je uglavnom loš, u utakmice se ulazi u drugoj ili trećoj brzini i njihova je sreća što je uglavnom jasna razlika u kvaliteti pa prođu nekažnjeno. No nije uvijek tako, zna se dogoditi i neka Lokomotiva, neki Slaven Belupo, gdje Modri loše uđu, pa se to protegne na duže vrijeme, a onda koliko god se vi trudili, ne možete uhvatiti pravi ritam.

Dinamo ima internih problema s kadrom, ali i dijelom i mentalitetom koji koliko god to glupo zvučalo nakon svih silnih pobjeda i titula zna dovesti do one prevelike sigurnosti u kojoj osjećate nadmoć, teže se motivirati i to onda postane problem. Modri preko toga moraju čim prije prijeći jer u protivnom u ovako tijesnoj utrci za naslov prvaka to može biti kobno.

S druge strane Lokomotiva odrađuje posao kako zna i može, drži se u sredini ljestvice, nije u borbi za opstanak, nije u borbi za Europu, može se reći kako mirno odrađuje ovu sezonu. Pritom je uspjela promovirati neke igrače i uglavnom je nezgodan protivnik svima. Dinamo to najbolje zna, porazila ga je Kranjčevićevoj 1:0 pa je sada na Maksimiru remizirala bez pogodaka iako je igrala bez dijela bitnih igrača.

Istra 1961 - Osijek 2:3

Utakmice Istre 1961 na Aldu Drosini možda su i najuzbudljivije ove sezone. Pulska momčad igra dobar nogomet, nema onaj tipičan bunkeraški pristup i protiv Osijeka je odigrala dobru utakmicu za što nije nagrađena i bodovima. Uspjela se vratiti u završnici na 2:2, imala i odličnu kontru za preokret, ali nije zabila i onda su majstori završnica, Osječani, u 95. minuti došli do pogotka za pobjedu. U Puli mogu biti nesretni zbog gubitka bodova, ali igrali su dobro i na tome mogu graditi buduće nastupe.

Osijek je odigrao solidno u prvom poluvremenu, tu je stekao prednost i kasnije je mislio kako će se provući odrađivanjem posla. I onda se dogodio jedan pogodak, pa drugi, pa je nastala panika. Srećom za Bjeličine igrače, Kapitanović nije imao debi za lijepo sjećanje, a s druge strane ukazao se zaboravljeni Antonio Mance i donio je pobjedu. Prošlo je Osijeku već dosta puta, ali ne bi se trebao previše pouzdavati u sreću, ona nekad zna i prevariti.

Hrvatski dragovoljac - Hajduk 0:3

Bez obzira što je Hrvatski dragovoljac u prošlom kolu uništio na gostovanju Šibenik, objektivno, najlošija je momčad lige u napustit će elitni rang. Razlika je očita, vidjela se i u dvoboju protiv Hajduka koji je igrao u trećoj brzini, na razrovanom travnjaku i svejedno je bio dosta bolji. Ovakav Dragovoljac nema previše smisla, osim za Rijeku čiji će igrači dobiti na iskustvu igranja i isprobati u značajnijoj minutaži Prvu HNL. Važnije je ono što će s Dragovoljcem biti nakon kraja sezone i odlaska riječkog autobusa iz kluba.

Hajduk je na onom pozitivnom oblaku, nosi ga euforija, kvaliteta, a u takvim slučajevima i kada vam ne ide sve od ruke, nekako pronađete način za odraditi posao. Hajduk je lako slavio protiv Hrvatskog dragovoljca, dosuđena su i dva kaznena udarca što je opet dovelo u razgovore kao klub s velikim brojem dosuđenih penala, ali je činjenica da su oni postojali. Logično je da će Hajduk Dinamo, Osijek, Rijeka imati više kaznenih udaraca kada su i vremenski više u 16 metara protivnika i rade pritisak.

Rijeka - Šibenik 4:2

Rijeka je mirno odradila dvoboj protiv Šibenika, Goran Tomić nije imao jednostavan posao uoči drugog dijela sezone, ostao je bez dijela igrača i opet mora polako sve slagati i podizati momčad. Riječani se uistinu polako dižu, izgledali su protiv Šibenika bolje nego u ranijim susretima i zasluženo su slavili. Tomića može radovati dobar nastup Vučkića i Vukčevića od kojih se dosad više očekivalo, ali sada su pokazali da vrijede više.

Što reći o Šibeniku? Nakon blamaže protiv Hrvatskog dragovoljca, otkaz je dobio Ferdo Milin, u Šibeniku su reagirali i na Rujevici je bilo nešto bolje. Međutim nije to bila neka rapsodija, dva gola su stigla u samoj završnici kada je već bilo jasno da će Rijeka glatko slaviti i jasno je da je pred Šibenikom jako težak posao da se vrate tamo gdje su i bili. Vremena imaju, borba za opstanak već je vjerojatno riješena i ovo treba iskoristiti u kontekstu budućnosti.

FOTO: Igor Kralj/PIXSELL

SuperSport HNL

1Dinamo 3564:27+3781
2Rijeka 3465:28+3771
3Hajduk 3447:23+2462
4Osijek 3458:43+1551
5Lokomotiva 3550:40+1051
6Varaždin 3539:45-642
7Istra 1961 3536:52-1641
8Gorica 3432:48-1638
9Slaven Belupo 3543:65-2233
10Rudeš 3519:82-638

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!