Nogomet

Je li Ronaldova karijera u slobodnom padu?

Jan Šneler • četvrtak, 10.03.2022.
Je li Ronaldova karijera u slobodnom padu?

Jedan od najboljih igrača u povijesti nogometa i čovjek koji je obilježio proteklo desetljeće europskog i svjetskog nogometa sada je na zalasku karijere na pragu nove promjene momčadi...

O Cristianu Ronaldu svaki pratitelj nogometa ima mišljenje i to su često dijametralno suprotne pozicije. No, bez obzira na to voljeli ga ili ne, Ronaldo je obilježio europski i svjetski nogomet, uz Eusebija je najbolji portugalski nogometaš svih vremena, a njegove igre i uspjesi iz Manchester Uniteda i Real Madrida spadaju u anale svjetskog nogometa.

Ipak, nakon odlaska iz Real Madrida, Ronaldo kreće u nove pohode koji ipak nisu polučili uspjehe kakve je sam očekivao ili kakve su svi oko njega očekivali.

Ronaldo u Juventusu

Ronaldo je u redove torinskog velikana došao na ljeto 2018. godine. Real Madrid napustio je za velikih 100 milijuna eura i načelno se svi mogu složiti da je na prvu taj posao izgledao sjajno za sve strane.

Real je dobio ogroman novac, najveći iznos za igrača starijeg od 30 godina, Ronaldo priliku da zasja i osvoji Serie A, a Juventus šansu da popravi financijsku sliku i vlastiti imidž. Ugledni Forbes pisao je kako Juve unutar 24 sata dobio pet milijuna novih pratitelja na društvenim mrežama, klub je u prvoj sezoni prodao milijun dresova, a popravili su im se i ugovori s Jeepom i Adidasom. Umjesto 60 milijuna eura, Juventus je dobivao desetak milijuna eura više.

Prilika iz snova, a ništa manje važno, Juventus je dobio igrača koji je sezonu ranije zabio 44 pogotka u 44 utakmice, osvojio Ligu prvaka, a samo dvije godine ranije petu po redu Zlatnu loptu. Uostalom, Ronaldo je u Juventusu odigrao niz sjajnih utakmica i postigao jako puno pogodaka.

U tri prave odigrane sezone, sve do kasnog ljeta 2021. godine, u svim natjecanjima, za Juventus je odigrao 134 utakmice i zabio 101 pogodak. Za igrača preko 30 godina, učinak od 0.75 golova po utakmici doista je sjajan. Osvojio je i dvije titule prvaka Italije, podignuo i Kup Italije, ali izostalo je ono za što je, barem u igračkom smislu, doveden. Liga prvaka.

U prvoj sezoni Juve se uspješno izborio u neugodnoj skupini, da bi upravo u osmini finala zasjao Ronaldo. Nakon poraza od 2:0 u Madridu, Juventus je hat-trickom Portugalca s 3:0 došao do četvrtfinala. Među najboljih četiri nisu ušli, iako je Ronaldo dao dva pogotka, ali bolji je u dvomeču bio Ajax. Posebno se pamti uzvrat u Torinu kada je Ajax okrenuo manjak i s 1:2 prošao dalje.

To je bilo najdalje što je Juventus došao u Europi u godinama kada ih je vodio Ronaldo. U narednoj sezoni ponovno su glatko prošli dalje u skupini, ali sada je u osmini finala bolji bio Lyon. Minimalnih 1:0 u Francuskoj bilo je dovoljno jer je Juventus pobjedom od 2:1 ostao kratak zbog gola u gostima. Oba pogotka postigao je Ronaldo, ali opet ništa od Lige prvaka.

Konačno, u trećoj sezoni ponavljanje učinka iz prethodne. Glatki prolaz skupine i pad u osmini. Ovoga puta koban je bio Porto kojeg Juventus u produžetku uzvrata u Torinu nije uspio slomiti.

Tri trenera vodila su Ronalda u Juventus i objektivno niti jedan ga nije uspio iskoristiti na pravi način. Postoje oprečna mišljenja je li razlog bilo njihovo neznanje ili njegova inkompatibilnost sustavu, ali činjenica jest da Ronaldo nikada nije zaigrao vrhunski nogomet kao iz dana Real Madrida. Dobili smo samo trenutke Ronalda, trenutke inspiracije, ali Juventus te tri godine doista nije izgledao kao prava momčad.

Činjenica jest kako Ronaldo nikada nije pristajao biti igrač s klupe, druga violina. Svojim gardom, ali činjenica jest i svojim treningom i pristupom, uvijek je želio biti u prvom planu i biti glavni. To sigurno nije koristilo Juventusu koji je imao niz radnih igrača, igrača koji nikada neće biti okruženi svjetlima pozornice, ali će ostaviti veliki učinak. Sjetite se samo Marija Mandžukića, često podcijenjenog, ali izuzetno važnog u redovima Stare Dame.

Ronaldo (ponovno) u Manchester Unitedu

Odlazak u Manchester United trebao je biti poetske prirode. Povratak voljenog sina u njegov klub, grad u kojem je stekao ime i odavanje priznanja drugom ocu Sir Alexu Fergusonu. Ponovno se sve činilo sjajnim. United je rušio rekorde prodaje dresova, dionice su skočile, a u pandemijskim godinama, vlasnicima svaki cent više znači puno.

Međutim, priča nije izgledala tako blistavo kao kada je prelazio u Juventus. U Manchester Unitedu već je kralj bio drugi Portugalac Bruno Fernandes koji je sezonu ranije pokazao zašto se isplatio kao pojačanje. Sjajno korištenje Edinsona Cavanija kao "mantinele", dobra realizacija, visoki nogometni IQ, sve su to bile karakteristike Fernandesa.

Uz to, United je došao do finala Europske lige, izgubio na penale od Villarreala i to nakon što je 11. penal promašio David De Gea. Crveni Vragovi završili su na drugom mjestu u Premierligi te se činilo da momčad ima snage i kvalitete krenuti prema povratku na stare staze slave.

Objektivno, nikakvih pravih razloga za povratak Ronalda nije bilo, barem ne Ronalda od kojeg bi se očekivalo da bude prva violina momčadi. Nažalost, po Ronalda i United, prelazak je bio pogreška, odnosno pogrešno je bilo očekivati da Ronaldo preuzme sve ovlasti. Momčad koja je igrala dobro nije se trebala prilagođavati njemu, a upravo to se dogodilo.

Epilog je vidljiv. Trenutno je United peti u Premier ligi, dizanjem Arsenala i Tottenhama, Liga prvaka sve je dalje, a tek treba vidjeti kako će proći uzvrat protiv Atletica u osmini finala Lige prvaka. Eksperiment nije uspio, Ronaldo definitivno nije pružio ono što se od njega tražilo, barem ne u sportskom smislu i pitanje je hoće li sljedeću sezonu dočekati u dresu Manchester Uniteda.

Ronaldov labuđi pjev ili kraj karijere?

Posljednje vijesti u vezi Ronalda sve više govore kako igra posljednju sezonu u dresu Manchester Uniteda. Kap koja je prelila čašu, barem po pisanju europskih medija, bilo je izostavljanje s popisa igrača za derbi s Manchester Cityjem. Da bi stvar bila gora, Ronaldo je odmah po saznanju te vijesti otputovao u Portugal i nije bio u krugu momčadi na stadionu.

Upitno je koliko su sve informacije koje izlaze posljednjih dana točne, ali držeći se one kako se vatra pojavi gdje ima dima, vjerojatno ima istine u sve lošijem odnosu između Ronalda i ostatka ekipe te trenera Ralfa Ragnicka. Nijemac je privremena opcija, ali zajedno s njim klub bi mogao napustiti Ronaldo.

Koja je sljedeća destinacija, trenutno je vrlo teško reći. Španjolska Marca prenosi vijesti o mogućem "spajanju" Lionela Messija i Ronalda u PSG-u, ali sve još uvijek spada u poznate novinarske napise koji rijetko imaju realnog utemeljenja. Ipak, ako je išta istinito u vezi Ronalda, to je da on želi igrati samo za najbolje i to želi dobro naplatiti.

Njegov agent je Jorge Mendes koji je svjestan kako je Ronaldo tvornica novca, kako za sebe, tako i za sve oko njega. U pravom smislu radi se o brendu koji zarađuje na svakom koraku i to će nastaviti čak i nakon aktivne nogometne karijere. Dovoljan je podatak kako je i njegova supruga snimila dokumentarac koji prikazuje Netflix u kojem više spominje poznatijeg muža nego sebe. Sve što se veže uz Ronalda donosi novac i to je svima jasno.

Ipak, jasno je također svima, a tako i Mendesu koji ipak nastoji smiriti situaciju u Unitedu, da Ronaldo ima 37 godina i da će teško moći samo tako birati klubove koji su za njega zainteresirani i žele mu osigurati desetke milijuna eura godišnje. Objektivno, takvih klubova je malo i zapravo jedini u Europi koji bi takvo što mogao je PSG, a nije do kraja sigurno imaju li u Parizu za to interesa.

Parižani love već dugo Erlinga Haalanda svjesni kako će na ljeto otići Kylian Mbappe. PSG također ima veterana u liku Messija i osim neke marketinške priče koja bi zasigurno donijela novac i namamila gledatelje magijom oko suradnje Messija i Ronalda, teško je očekivati da mogu izvući neku sportsku korist.

Iako se radi o vrhunskom profesionalcu, čovjeku koji je postao sinonim za rad, trening i odricanje, teško je reći da ga čeka labuđi pjev. Prilika za to je propuštena u Unitedu i krivnja nije isključivo na Ronaldu. Jedna od opcija je ostanak u Unitedu pri čemu bi novi trener morao jasno postaviti granice i minutažu koju Ronaldo mora imati, druga opcija bio bi odlazak u neki drugi klub i naravno kao posljednja javlja se opcija prekida karijere.

Niti jedna od te tri nije nevjerojatna, iako je treća najmanje izgledna. U ovom trenutku najvjerojatnija je opcija ostanka u Unitedu te završetak karijere po isteku ugovora. Također postoji još jedna opcija, odnosno dodatak opciji odlaska, a to je potpisivanje za klub njegova djetinjstva Sporting iz Lisabona.

Sporting je na dobrom putu da osigura Ligu prvaka, još uvijek je u borbi za naslov, a navodno je velika želja Ronaldove majke da ponovno zaigra za Sporting. Ujedno to bi bila financijski najmanje isplativa opcija za Portugalca, ali možda i najbolja. Digao bi gotovo sigurno vrijednost kluba, marketinški bi se to moglo odraditi na visokoj razini, a i donijelo bi tu draž emocija obzirom na to da je iz tog kluba krenula velika priča i veličanstvena karijera.

Prije nekoliko godina predsjednik Sportinga nije se najljepšim riječima izražavao o agentu Mendesu, ali je rekao nešto pamtljivo, a to je da bi surađivao s najgorim čovjekom na svijetu narednih 100 godina, ako bi to donijelo koristi za Sporting. Možda ipak postoji šansa za buduću suradnju, a Ronaldo završi karijeru u Sportingu i na najljepši mogući način zaokruži i zaključi svoj nogometni put.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!