Nogomet

Livaja i Petković igrači odluke, Hajduk mora biti agresivan, a Dinamo jednostavan

Branimir Korać • subota, 12.03.2022.
Livaja i Petković igrači odluke, Hajduk mora biti agresivan, a Dinamo jednostavan
Foto: Pixsell

Dan za najveći hrvatski nogometni dvoboj, na Poljudu se sastaju Hajduk i Dinamo. Prošlo je dugo vremena otkako je Hajduk u ožujku bio u igri za nasklov i to je, naravno, podiglo atmosferu oko kluba.

Već jako dugo dvoboj između Hajduka i Dinama nije pobudio ovakvu pozornost. Logično da je tako, vodi se velika bitka za naslov prvaka u kojoj su ravnopravno Dinamo, Hajduk, Osijek i Rijeka.

Ovo je važan dvoboj, ali ne i ključan. On neće izbaciti Hajduk iz borbe za naslov prvaka ako Dinamo uzme pobjedu u Splitu, bez obzira na analize stručnjaka. Zašto bi Hajduk otpao? Osam bodova ne bi bio mali zaostatak, ali ne i nedostižan. Naime Hajduk i Dinamo uz ovaj susret imaju za odigrati još dva međusobna dvoboja, tu su i susreti s Rijekom i Osijekom, zatim i uvjetno rečeno male utakmice, previše bodova je još u igri.

Nitko nije nedodirljiv i svi ove sezone prosipaju bodove. Treba vidjeti kako će Dinamo izgledati kada nema europskih utakmica koje su realno oduzimale puno energije i u nekim susretima nakon teških europskih okršaja Modri nisu izgledali dobro.

Dinamo ima najveću širinu kadra, kroz godine europske utakmice naučile su ga igrati pod dodatnim pritiskom s jakim protivnicima, Hajduk ima iza sebe vojsku navijača, Marka Livaju, a Osijek i Rijeka Bjelicu i Tomića, dvojicu najboljih trenera u ligi.

Hajdukova prednost

Hajduk se dosad nije iskazao u velikim utakmicama na svom travnjaku i mora napokon odigrati pravu utakmicu. Prekvalitetan je da bi stalno posrtao na Poljudu u tim dvobojima. Krcate tribine poljudskog stadiona bit će Hajdukova prednost, u to nema dvojbe, ali i prije je Dinamo znao slaviti pred punim tribinama Poljuda.

Marko Livaja je igrač prevage i onaj kojeg je jako teško zaustaviti. No ne Livaja iz susreta u Puli gdje je bio nezainteresiran i potpuno van utakmice. Hajduk danas treba Livaju iz Maksimira, Livaju koji je lomio Dinamovu obranu na sve načine.

Puno toga će baš ovisiti o Livajinoj inspiraciji. Hajduk je teško pobjediv kada je on u pravom izdanju, ali problem se javlja ako Livaja nije raspoložen. Bodovi su ove sezone izgubljeni uglavnom kada nije bio pravi.

Dinamova prednost

Ne očekujte da će Dinamo biti impresioniran na Poljudu. Ova momčad ima već dosta iskustva i zna se postaviti u ovim susretima. Ima visoku kvalitetu, širok kadar i Kopić može rotirati u većoj mjeri nego Dambrauskas.

Osim toga Hajdukova obrana uopće ne izgleda sigurno, a Dinamo napada s puno igrača. Petković zna i može navući igrača i podvaliti loptu, Oršićeve kvalitete jako dobro znamo, Bočkajev centaršut je uvijek opasnost, dosta je tu igrača koji mogu napraviti kaos u obrani.

Dobra vijest za Dinamo je i forma Josipa Mišića koji igra na razini na kojoj je igrao barem u Rijeci, ako ne i u PAOK-u. Mišić je prečesto podcijenjen, a vrlo je koristan i kvalitetan igrač. Nastup protiv Seville bio je doktorski.

Što Hajduk ne smije?

Splićani nipošto ne smiju odustati od agresivnog nastupa, moraju se vratiti onome kako je Hajduk prije igrao na Poljudu velike utakmice. Ako dopusti Dinamu da bude nositelj agresivnosti i željniji na drugim loptama, kratko i jasno - izgubit će.

Livaja i Kalinić morat će dati doprinos i u fazi obrane. Ne smije se dogoditi da obojica budu pasivni promatrači u fazi dok se Hajduk brani, istina je da onda postaju još opasniji ako se oduzme lopta, ali nastajat će rupe koje se neće moći pokriti i Dinamo će tu imati veliku prednost.

Ne smije ostavljati Dinamove igrače na širokom prostoru u tranziciji protiv svojih stopera. Dinamo ima vrlo brze igrače koji će to znati riješiti. Radije prekršaj u začetku akcije nego da stoperi moraju hvatati Oršića.

Što Dinamo ne smije?

Povući se korak unazad umjesto odgovoriti na agresivnu igru Hajduka. Osvojene lopte u duelima i ispadanje onog koji izgubi duel dižu navijače i vrlo brzo na tribinama će nastati pakao, a na travnjaku Hajduk dobiti igrača više.

Komplicirati. Nerijetko se Dinamo pogubi u silnom kombiniranju i traženju prostora, ovdje ga neće biti lako pronaći, Modri moraju biti što direktniji, što brži i što jednostavniji.

Ostaviti Livaju i Kalinića u igri dva na dva. Što veći pritisak bit će potreban prema obojici. Ako se Livaji i Kaliniću ostavi puno prostora, neće dobro završiti za goste.

Igrači odluke

Marko Livaja i Bruno Petković. Obojica kada su raspoloženi za igru, protivnici su na mukama. I puno će ovisiti o tome koliko i kako će oni reagirati. Ako budu pravi, a kada će ako ne sada, možemo očekivati puno lijepih poteza s obje strane.

FOTO: Matija Habljak/PIXSELL

SuperSport HNL

1Dinamo 3360:25+3575
2Rijeka 3364:25+3971
3Hajduk 3346:22+2461
4Osijek 3358:42+1651
5Lokomotiva 3345:36+947
6Varaždin 3336:42-639
7Istra 1961 3333:51-1837
8Gorica 3330:47-1735
9Slaven Belupo 3340:60-2033
10Rudeš 3315:77-627

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!