Nogomet

UEFA ukida financijski Fair Play i uvodi pravila temeljena na održivosti

Matej Kačan • srijeda, 23.03.2022.
UEFA ukida financijski Fair Play i uvodi pravila temeljena na održivosti

UEFA je donijela novi set pravila financijskog ponašanja klubova i napokon bi Fair Play trebao u povijest. Nova pravila se temelje na ograničavanju potrošnje u odnosu na prihode...

Nakaon deset godina primjene u europskom nogometu, UEFA napokon ukida financijski Fair Play. Pravilo koje je praktički "palo" na koronavirusu i koje se temeljilo na ograničavanju gubitaka, bit će zamijenjeno novim setom pravila.

Govorilo se i o tvrdom salary capu po uzoru na američke lige, ali to nije bilo moguće sprovesti na slobodnom tržištu Europske unije pa su UEFA i klubovi dogovorili model po omjeru zarade i potrošnje.

Dugo se pregovaralo, a na kraju je postignut sporazum o tome da će klubovi za sportske budžete moći koristiti 70 posto svojih ukupnih prihoda. Najveći klubovi tjeli su i 95 posto, a neki drugi i manje od 70.

Za početak će limit biti na 90 posto u prijelaznom razdoblju, a onda bi s vremenom pao na 70 i tamo ostao. UEFA bi konačan set pravila trebala predstaviti na Izvršnom odboru u travnju.

Sportski budžeti su plaće igrača i osoblja te transferi, a po pravilima bi klubovi, ako dokažu zdravu bilancu, mogli trošiti i dodatnih 10 milijuna eura preko tih 70 posto.

Kazne za one koji se ne budu držali pravila bit će od novčanih do onih rigoroznijih: isključenja iz europskih natjecanja, degradiranje u natjecanjima ili oduzimanje bodova.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!