Nogomet

Leo Mikić za Sportnet: 'Trenutno ne razmišljam o povratku u HNL, ali ako bi to bio iskorak, zašto ne'

Branimir Korać • četvrtak, 24.03.2022.
Leo Mikić za Sportnet: 'Trenutno ne razmišljam o povratku u HNL, ali ako bi to bio iskorak, zašto ne'

Jedan od hrvatskih internacionalaca čije dobre igre u inozemstvu nisu ostale neprimijećene je Leo Mikić. Danas je član austrijskog Rieda, a u Austriju je otišao iz trećeg ranga hrvatskog nogometa i postupno napredovao...

Leo Mikić ima vrlo zanimljiv nogometni put, kroz Treću HNL ušao je u seniorski nogomet, vrlo mlad otišao je u Austriju gdje je krenuo praktički od dna, od pete lige, došao do druge, a od ove sezone i najvišeg austrijskog ranga.

U dresu Rieda vrlo brzo se ustalio, rijetke su utakmice koje je propustio i to uglavnom zbog više sile. Tako primjerice nije igrao u prošlom kolu, međutim nije ništa strašno i već u sljedećem kolu trebao bi ponovno biti u postavi.

"Dobio sam udarac u rebro, ali nije ništa ozbiljno i vrlo brzo sam opet na terenu", kaže nam Mikić.

Prije desetak dana Ried je igrao ključnu utakmicu u borbi za Ligu za prvaka, ugostio je momčad Sturma, a Mikić se istaknuo asistencijom i pogotkom. Međutim nije bilo dovoljno, susret je okončan 2:2, a Rieda je ostao prvi ispod crte, na sedmom mjestu, sa samo bodom zaostatka za šestim.

"Sturm je jedna od najjačih momčadi u Austriji i znali smo da nam treba pobjeda. Igrali smo baš hrabro i s puno morala, krenuli smo snažno i poveli, oni su brzo izjednačili, ali zabio sam gol za 2:1 nakon lijepe akcije. Na žalost nismo izdržali, zabili su u 87. minuti i završilo je 2:2. Nisu nam se poklopili niti ostali rezultati i završili smo na sedmom mjestu te smo sada u Ligi za ostanak. Tu je svaka utakmica drugačija, sve je stresnije i opreznije, borba za bodove je velika i nema tu više nekog lijepog nogometa, bitno je da uzmemo bodove. Nismo najbolje krenuli, ali nismo još niti zabrinuti, imamo dobru ekipu. Na žalost prema sustavu natjecanja bodovi su se prepolovili uoči te druge faze pa su nam se ostali dosta približili. Tako je sada i taj Altach pobjedom protiv nas ponovno u igri."

Kao i veliki broj mladih igrača, Leo je u seniorski nogomet ušao kroz Treću HNL, ligu koja je dosta zahtjevnija nego što se misli. U dresu Slavije iz Pleternice dobio je pravu priliku i osjetio je taj seniorski nogomet.

"Trener je tada bio Dalibor Bognar, dobro poznato ime s tog područja, danas Slaviju vodi Damir, a Dalibor je u Slavoniji iz Požege. Bilo je dosta zahtjevno, ali to se nekako i znalo, nitko tada nije podcjenjivalo Treću HNL. Kao mladom igraču nije mi bilo baš lako, prođeš i ona teška gostovanja u Slavonskom Brodu, Vukovaru, ali sam kroz te utakmice stvarno puno naučio i napredovao."

I onda je stigao potpuno neočekivano poziv iz Austrije iz Lustenaua koji nastupa u petoj ligi.

"Bila je to peta liga, a tamo sam stigao pomalo slučajno i na neobičan način. Naime igrajući Treću HNL zapazio me jedan od igrača protiv kojeg sam igrao, on je bio u Austriji i kako su tražili napadača, predložio je mene te su me iz kluba kontaktirali. Otišao sam tamo s ciljem da se probam probiti igrajući, a ne kao na vikend ligu. Igrali smo stvarno jako dobro, u toj sezoni razvalili i stigao je poziv iz Kapfenberga koji je druga liga i tu se nastavio uspon."

Prirodno se nastavio napredak i nakon dobrih igara i u dresu Kapfenberga, javio se i Ried iz najvišeg ranga.

"Bilo je još zainteresiranih klubova iz druge lige, ali iz prve lige Ried je bio baš konkretan i odlučio sam se za iskorak što se pokazalo kao pravi potez."

Gdje je austrijska liga u odnosu na HNL?

"Kao što je poznato, Salzburg je baš daleko ispred svih i po budžetu i po kvaliteti, ali ostali su svi tu negdje i svatko svakog može pobijediti. To je dosta jaka liga i malo me iznenadila. Uvijek mislimo da je lošija od HNL-a i skloni smo je podcijeniti, ali ne bih baš rekao da je tako."

S Riedom je potpisao ugovor na dvije sezone plus još jednu ako sve strane budu zadovoljne, HNL prati i uvijek je otvorena opcija povratka, iako...

"Baš mi je drago da je sezona ovako zanimljiva, sva četiri kluba su blizu, tu su negdje i teško je procijeniti kako će sve to završiti. Svaki bod u takvoj utrci je bitan. Trenutno ne razmišljam o povratku, ali zašto ne bi došlo u obzir ako bi se to pokazalo kao iskorak. Ipak igraš kod kuće i drugačije je. Međutim dosta igrača iz Austrije završi u većim ligama i to bi bio nekako idealan rasplet."

Pred Mikićem je još dosta kvalitetnih nogometnih godina, još je s 24 godine relativno mlad igrač, a ove sezone već se dokazao i u najvišem austrijskom rangu nogometa što nije mala stvar.

FOTO: SV Ried

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!