Košarka

Preminuo legendarni Petar Skansi

Matej Kačan • ponedjeljak, 04.04.2022.
Preminuo legendarni Petar Skansi
Foto: hns.family

Jako tućna vijest za hrvatsku košarku i sport uopće stigla je u ponedjeljak. Preminuo je legendarni hrvatski košarkaš i trener Petar Skansi...

Legendarni hrvatski košarkaš i trener Petar Skansi preminuo je u ponedjeljak u 78. godini, javlja Index.hr. Skansi je svakako najzapamćeniji ostao kao izbornik hrvatske reprezentacije koja je osvojila srebro na OI u Barceloni 1992. godine.

Skansi je rođen 1943. godine u Sumartinu, a košarkašku karijeru započeo je u splitskoj Jugoplastici gdje je ostao do 1972., a u međuvremenu je došao i do jugoslavenske reprezentacije s kojom je osvajao Svjetsko prvenstvo u Ljubljani 1970., kao i srebra s OI, SP i EP.

Nakon Jugoplastike je bio u Pesaru te se vratio u Split kao igrač/trener, a nakon toga sjedio je na klupama Scavolinija, Venezije, Rome, Bologne, Benettona, Krke, PAOK-a, Splita i hrvatske reprezentacije.

Kao izbornik je vodio Hrvatsku na prvom turniru od samostalnosti i odmah je ostvario najveći uspjeh u samostalnoj Hrvatskoj, a od 2012. je djelovao kao pomoćnik ministra znanosti, obrazovanja i sporta.

Posebnu čast dobio je od Fibe 1991. kad je izabran među 50 najvećih košarkaša svijeta, a ostat će upamćen kao jedna od najvećih osoba u povijesti hrvatskog sporta uopće.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!