Nogomet

Bliži se kraj ligaškim natjecanjima: Najnapetije u Engleskoj i Italiji, u Francuskoj i Njemačkoj sve riješeno

Jan Šneler • ponedjeljak, 18.04.2022.
Bliži se kraj ligaškim natjecanjima: Najnapetije u Engleskoj i Italiji, u Francuskoj i Njemačkoj sve riješeno
Foto: EPA

Nogometne lige diljem Europe već su u podmakloj fazi i ostaje još nekoliko kola do kraja. U nekim ligaškim natjecanjima, pitanje prvaka praktički je riješeno, ali velika uzbuđenja nas do samog kraja očekuju u Italiji i Engleskoj…

Premier Liga (Engleska)

Bez premca najuzbudljivije natjecanje u Europi završava još jednom bitkom Liverpoola i Manchester Cityja u borbi za naslov prvaka. Klubovi koji bi se vrlo lako mogli sresti i u finalu Lige prvaka u protekla dva tjedna odradili su dva međusobna ogleda, od kojih je jedan u ligi završio remijem, a drugi u FA kupu pobjedom Liverpoola.

Gledajući raspored, City je u velikoj prednosti. Do kraja je ostalo još sedam utakmica, razlika je svega bod u korist Građana, ali raspored je velika prednost. Liverpool je posljednji put poražen u Premier ligi 28.12. prošle godine kada je bolji s 1:0 bio Leicester. Od tada je prošlo gotovo četiri mjeseca i matematički gledano, šanse da Redsi do kraja upišu sve pobjede prilično su tanke.

Liverpool mora do kraja odraditi barem još tri derbija (Manchester United, Everton i Tottenham), a uz to slijede im teška gostovanja kod Newcastlea, Aston Ville i Southamptona. S druge strane, City ima dva u nizu lakša susreta na domaćem terenu protiv Brightona i Watforda, a jedine problematične utakmice mogla bi biti gostovanja kod Leedsa i West Hama. Međutim, Leeds nije ni sjena prošlogodišnje ekipe, a West Ham pokazuje znakove umora i borbe na dva fronta (polufinalisti Europske lige).

Objektivno, City je veliki favorit i Liverpoolu će trebati vjerojatno sve pobjede u narednim susretima, uz kiks Cityja. Trenutno Redsi imaju 73 boda što bi značilo kako im teoretski niti 94 boda ne bi bila dovoljna. Sama ta činjenica dovoljno govori o kvaliteti ovih momčadi koja apsolutno nadilazi konkurenciju u Engleskoj, ali i ostatku Europe.

Standings provided by SofaScore LiveScore

Serie A (Italija)

Posljednji put Milan je osvojio naslov prvaka Italije davne 2011. godine. Više od desetljeća Rossoneri čekaju na Scudetto, a ove sezone čini se kako su jako blizu željenom ostvarenju. Trenutno imaju prednost na tablici (+2 ispred Intera), iako imaju utakmicu više od mrskog gradskog rivala.

Na trećem mjestu je „uvijek djeveruša, nikad mlada“ Napoli koji zaostaje pet bodova za Milanom uz utakmicu manje. Napoli se još uvijek nada da može pomrsiti planove milanskom dvojcu, ali šanse za to su prilično male. Milan ima teži raspored od Intera, ali daleko je to od nemoguće misije.

Milan mora ići u sljedećem kolu u goste Laziju koji se bori za mjesto u Europi (trenutno 6.), a potom slijedi domaći susret protiv sedmoplasirane Fiorentine. Također, tu je i domaći susret protiv Atalante te gostovanje kod Sassuola i Verone. Ako gledamo sadašnje stanje, do kraja prvenstva Milan mora igrati protiv pet protivnika iz top 10. S druge strane, Inter ima bitno bolje protivnike.

Osim Rome protiv koje igraju 23.4. na domaćem terenu, svi drugi protivnici daleko su od vrha tablice. Bologna, Udinese i Empoli drže vrh donjeg dijela tablice, a Cagliari i Sampdoria su u borbi za ostanak u Serie A. Objektivno, osim Rome, Inter ne bi smio imati problema protiv većine ovih momčadi. Čak niti Roma koju vodi Jose Mourinho nije momčad koja nema problema tako da Nerazzurri niti tu ne trebaju pretjerano strahovati.

Dotaknimo se na kraju i Napolija koji također nema pretjerano zahtjevan raspored (bitno bolji do Milana), ali kiks protiv Fiorentine na domaćem terenu vjerojatno će ih koštati borbe za naslov prvaka. U ovako gustim borbama, svaki bod je bitan te se svaki kiks skupo plaća.

Standings provided by SofaScore LiveScore

Bundesliga (Njemačka)

Njemačka Bundesliga gotovo pa je odlučena i Borussiju Dortmund u igri za naslov drži još samo matematika. Trenutno je razlika između Bayerna i Borussije čak devet bodova, a do kraja su ostale još četiri utakmice. Već u sljedećem kolu u kojem se igra upravo dvoboj između dvije najbolje plasirane momčadi, Bayern može remijem osigurati novi naslov.

Čak i da to ne uspiju te Borussia pobijedi, Bavarci imaju šansu protiv fenjeraša Stuttgarta na svom terenu osigurati naslov. Konačno, Bayern bi morao sve izgubiti, a Borussia upisati sve pobjede kako bi osvojila naslov što graniči sa znanstvenom fantastikom. Još jedan naslov prvaka Njemačke otići će u ruke bavarskog giganta koji će time malo sakriti razočarenje ispadanjem iz četvrtfinala Lige prvaka.

Standings provided by SofaScore LiveScore

Ligue 1 (Francuska)

Slično kao u Njemačkoj, PSG u Francuskoj može izgubiti novi naslov samo u slučaju teškog poremećaja. Trenutno Parižani imaju 15 bodova prednosti ispred Marseillea uz svega šest kola do kraja. U igri je još samo 18 bodova i jasno je kako će PSG osigurati novi naslov.

To će se vrlo vjerojatno dogoditi u sljedećem kolu kada gostuju kod Angersa s kojim tradicionalno imaju odlični skor. Sličnost s Bayernom je i u tome što PSG ponovno nije briljirao u Ligi prvaka, ali naslov prvaka teško će smiriti vrlo neugodnu situaciju u samom klubu koji je na pragu velikog rebuildinga.

Standings provided by SofaScore LiveScore

La Liga (Španjolska)

Iako ne tako evidentno kao u Njemačkoj i Francuskoj, u Španjolskoj se također ne očekuju veliki preokreti do kraja sezone, barem u pogledu prvaka. Real Madrid ima 15 bodova prednosti ispred Barcelone koja doduše ima dvije utakmice manje. Do kraja je ostalo još šest kola pa čak i da pribrojimo Barceloni šest bodova, razlika je velikih devet bodova.

Real je protiv Seville u prošlom kolu pokazao kako uz lošiju igru i nakon velikog zaostatka dolazi do pobjede što je odlika najvećih. Teško je očekivati da će prosuti devet bodova, ali još teže je očekivati i da će neuvjerljiva Barcelona sve do kraja odraditi na najvišoj razini.

Neka mala nada postoji, jer Real mora odigrati još dvije utakmice sa Cityjem u Ligi prvaka, ali to spada u rang nevjerojatnog. Za očekivati je da će Real uzeti barem četiri boda protiv Osasune i Espanyola (sljedeća dva kola) što bi objektivno trebalo biti dovoljno za mirnu završnicu.

Standings provided by SofaScore LiveScore

Bivša Jugoslavija

Bosna i Hercegovina

Kao što smo već i pisali, u BiH je situacija već jasna. Zrinjski je na vrlo dominantan način osvojio naslov prvaka i Sergej Jakirović ima priliku do kraja još više povećati prednost mostarskog sastava. Čak 21 bod prednosti uz sedam susreta do kraja govori o rijetko viđenoj dominaciji. Za drugo mjesto borit će se Tuzla City i Borac iz Banja Luke.

Standings provided by SofaScore LiveScore

Slovenija

U Sloveniji je situacija prilično napeta. Prvo mjesto pet kola do kraja drži Maribor sa svega bodom prednosti ispred Kopera. Trećeplasirana je Olimpija koju odnedavno vodi Robert Prosinečki i koja zaostaje osam bodova.

Ključan bi mogao biti ogled 30.4. između Maribora i Kopera, ali obje momčadi do kraja imaju niz teških susreta. Maribor mora u goste petoplasiranom Bravu i četvrtoplasiranoj Muri, dok Koper očekuje i ogled s Olimpijom. Do kraja je još sve moguće, pa čak i da Olimpija napravi veliki skok, ali kao što smo rekli derbi Maribora i Kopera mogao bi biti presudan.

Standings provided by SofaScore LiveScore

Srbija

Još je šest kola do kraja Super lige, a situacija u Srbiji prilično je neizvjesna. Crvena Zvezda trenutno drži prvo mjesto s dva boda više ispred Partizana. Netom održani Večiti derbi završio je bez pobjednika.

Zvezda je trenutno u boljoj poziciji jer igra bolje, a Partizan može žaliti za čak tri remija u posljednjih pet susreta. U ovako neizvjesnim situacijama, svaki kiks stoji puno više od par bodova te će biti zanimljivo vidjeti tko će prvi kiksati. Kako se radi o borbi za prvaka, protivnici su jednima i drugima isti, samo je razlika u domaćinstvu što u ovakvim situacijama može biti presudno.

Standings provided by SofaScore LiveScore

Crna Gora

U Crnoj Gori situacija je prilično jasna i bit će vrlo teško očekivati da Budućnost može nadoknaditi veliki zaostatak. Prvoplasirana Sutjeska ima čak 11 bodova više uz šest kola do kraja. Ove dvije momčadi sastaju se u polufinalu Kupa, a derbi u prvenstvu odigrat će 15.5.

Obzirom na formu i veliki zaostatak, teško je očekivati da će taj derbi biti značajan, ali Budućnost ima pravo nadati se. Sutjeska mora dobro odraditi susrete protiv Rudara i Iskre te izvući barem četiri boda i onda je prvenstvo sigurno. Budućnosti ostaje da preko Kupa dođe do trofeja.

Standings provided by SofaScore LiveScore

Sjeverna Makedonija

Slično kao u Crnoj Gori, teško je očekivati neke velike pomake u Sjevernoj Makedoniji. Shkupi ima 68 bodova, odnosno 13 više od drugoplasirane Akademija Pandev. Ipak, u Sjevernoj Makedoniji vodit će se velika borba za nastup u europskim natjecanjima jer su čak tri momčadi unutar dva boda.

Standings provided by SofaScore LiveScore

FOTO: EPA/ANDREW YATES

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!