Nogomet

UEFA potvrdila: Rusi ne igraju u Europi sljedeće sezone, lakši put za hrvatskog prvaka i osvajača Kupa

Matej Kačan • ponedjeljak, 02.05.2022.
UEFA potvrdila: Rusi ne igraju u Europi sljedeće sezone, lakši put za hrvatskog prvaka i osvajača Kupa
Foto: FaH

UEFA je u ponedjeljak potvrdila izjavu Aleksandra Čeferina iz Splita te je objavila odluku po kojoj se ruski klubovi izbacuju iz europskih natjecanja u sezoni 2022/23...

Dobra vijest za hrvatski nogomet stigla je danas iz Uefe. Dan nakon što je Aleksandar Čeferin gostujući na Poljudu kazao kako je situacija s ruskim klubovima i reprezentacijama jasno definirana i da neće biti iznenađenja, stigla je i potvrda.

UEFA je objavila kako ruska ženska reprezentacija neće igrati na Euru na ljeto te će ju u skupini C zamijeniti Portugal, ekipa koju su Ruskinje svladale u play-offu kvalifikacija.

Što se tiče Lige nacija, Rusi će automatski biti četvrti u skupini 2 Grupe B i neće nastupati te automatski ispadaju u niži rang, a kvalifikacijske skupine žena za SP i U-21 reprezentacije za EURO brišu sve utakmice Rusije i od šest, postaju skupine s pet ekipa.

No, mnogo je važnija odluka o izbacivanju ruskih klubova iz europskih natjecanja i za sljedeću sezonu, što donosi dobre vijesti za hrvatske klubove. Naime, Rusa neće biti pa su dodijeljena nova mjesta i nešto lakši put za Hrvate.

Hrvatski prvak tako će u Ligi prvaka krenuti iz druge kvalifikacijske runde "puta prvaka" umjesto iz prve, dok će pobjednik Kupa krenuti u trećoj kvalifikacijskoj rundi Konferencijske lige i do skupina će imati samo dvije prepreke.

Iako su neka predviđanja i računi govorili da bi izbacivanje Rusa značilo prelazak osvjača Kupa u Europsku ligu, to se nije dogodilo, no dogodio se određeni napredak. Da bi osvajač Kupa ipak išao u Europsku ligu, mora se "poklopiti" da ovogodišnji osvajači Europske i Konferencijske lige budu klubovi koji će ionako kroz plasman u svojim ligama osigurati nastupe.

Ostale dvije hrvatske ekipe krenut će iz prve kvalifikacijske runde Konferencijske lige.

FOTO: HINA/Miroslav Lelas

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!