Nogomet

Hajduk i Rijeka bi u finalu Europske lige trebali navijati za Rangers

Matej Kačan • srijeda, 18.05.2022.
Hajduk i Rijeka bi u finalu Europske lige trebali navijati za Rangers
Foto: EPA

Finalisti hrvatskog Kupa večeras će se nadati pobjedi Rangersa u finalu Europske lige jer takav ishod ostavlja mogućnost da će osvajač Kupa krenuti u Europskoj ligi, a ne Konferencijskoj...

Večeras se u 21 sat na Sevillinom stadionu igra finale Europske lige u kojem se sastaju Rangers i Eintracht Frankfurt. Osim što nas čeka sigurno navijačko ludilo, imat će utakmica i jak hrvatski potpis.

Susreću se hrvatski reprezentativci Borna Barišić i Kristijan Jakić, a osim toga utakmica je jako interesantna za ambicije hrvatskih klubova u europskim natjecanjima, točnije za osvajača hrvatskog Kupa.

Naime, UEFA još nije definirala kako će popuniti pristupne liste, ali jedno je sigurno - jedina mogućnost da se Hajduk ili Rijeka "pomaknu" u kvalifikacije Europske lige je da Rangers osvoji Europsku ligu.

Da bi hrvatski osvajač Kupa išao u Europsku ligu, moraju se ispuniti dva uvjeta. Onaj o osvajaču Konferencijske lige svakako bi se trebao ispuniti jer Feyenoord je preko lige izborio mjesto u Europskoj ligi, a Roma je na rubu toga.

Treba se tako "isprazniti" još jedno mjesto u natjecanju iznad pa se u slučaju pobjede Eintrachta to neće dogoditi jer frankfurtska momčad nije izborila Europu preko Bundeslige, dok su Rangersi u škotskom Premiershipu izborili kvalifikacije za Ligu prvaka.

Osvajanjem Europske lige Rangersi bi izborili Ligu prvaka direktno pa bi se u kvalifikacije pomaknuo jedan klub, a onda bi ostalo mjesto u Europskoj ligi nakon čega bi UEFA odlučila kako to mjesto popuniti, a postoji šansa da taj dodatni klub ipak bude osvajač Kupa Hrvatske.

Dakle, ako Eintracht osvoji, Rijeka ili Hajduk svakako idu od trećeg kruga kvalifikacija Konferencijske lige, dok u slučaju Rangersovog osvajanja još postoji nada za skok.

FOTO: EPA/Filip Singer

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!