Nogomet

Analiza Ligue 1: Prvak je poznat, borba za Europu uzbudljiva, a veliki St. Etienne blizu je ispadanja

Jan Šneler • subota, 21.05.2022.
Analiza Ligue 1: Prvak je poznat, borba za Europu uzbudljiva, a veliki St. Etienne blizu je ispadanja
Foto: EPA

PSG vratio se na vrh francuskog nogometa nakon što mu je Lille prošle sezone oteo titulu. U završnici ove sezone još je otvorenih pitanja u borbi za Europu i opstanak...

1. Prvak

U Francuskoj je prvak već odavno poznat i to je na očekivanje svih opet postao PSG. Parižani kolo prije kraja imaju čak 15 bodova prednosti ispred Monaca i Marseillea što dovoljno govori o njihovoj dominaciji Francuskom.

Premda su imali neka posrtanja, gubili utakmice od protivnika koji objektivno nisu ni blizu njihove kvalitete i snage, naslov u niti jednom trenutku nije došao u pitanje. Od trećeg kola PSG drži prvo mjesto te je nakon prošlogodišnjeg naslova Lillea, trofej ponovno u Parizu.

Ujedno ovo je jubilarni 10. naslov za PSG čime su se izjednačili sa St. Etienneom, a obzirom na to u kakvom je stanju nekadašnji francuski velikan, vrlo brzo Parižani će doći do naslova više i postati najuspješnija momčad Francuske.

2. Europska natjecanja

Obzirom na UEFA-in koeficijent, Ligue 1 daje samo dva kluba direktno u Ligu prvaka, dok trećeplasirani ide u treće pretkolo. Jedan putnik je siguran, a to je PSG, a za druga dva mjesta bore se tri momčadi – Monaco, Marseille i Rennes. Monaco i Marseille imaju najveće šanse jer imaju tri boda više od Rennesa te im je dovoljan remi. U slučaju istog broja bodova sve tri momčadi, u Francuskoj se gleda prvo gol razlika, a tu je najbolji Rennes.

Tako da bi u slučaju poraza Monaca i Marseillea te pobjede Rennesa, direktno u Ligu prvaka išao Rennes, u kvaliifkacije Monaco, a u Europsku ligu Marseille. Monaco i Marseille su bodovno izjednačeni, ali klub iz Kneževine ima bolju gol razliku te bi Marseilleu trebala velika pobjeda da uspije stići trenutnih četiri gola prednosti koje ima Monaco.

Što se tiče Europske lige, istu je osigurao devetoplasirani Nantes zbog titule u Kupu, a kroz prvenstvo isto mogu izboriti Rennes, Strasbourg i Nice. Nice do Europske lige može doći jedino uz pobjedu protiv Reimsa te poraze Rennesa i Strasbourga. S druge strane, obzirom na veliku prednost u gol razlici (+42 naspram +21 i +15), Rennesu je dovoljan i remi da osigura nastup u Europskoj ligi. Jednako kao u slučaju Monaca i Marseillea, Nice će teško prestići Strasbourg u slučaju istog broja bodova zbog gol razlike.

U borbu za Konferencijsku ligu u koju bi trenutno išao Strasbourg, osim Nice može se uključiti i Lens koji ima dva boda manje, međutim obzirom na to da igra protiv Monaca, teško je očekivati neki veliki pomak. Idealan scenarij za Lens bila bi pobjeda od jedan razlike nad Monacom, poraz Strasbourga i remi Nice. Tada bi Lens imao isti broj bodova kao Nice, istu gol razliku, ali više postignutih golova.

Ipak, obzirom na sve okolnosti i kombinacije, realno je za očekivati da će u Ligu prvaka ići PSG, Monaco i Marseille, da će u Europsku ligu Rennes i Nantes, a u Konferencijsku ligu Nice.

3. Ispadanje iz Lige

Nevjerojatno, ali kolo prije još niti jedna momčad nije sigurno ispala u Ligue 2. Barem u teoriji jer šanse Bordeauxu su prilično male, no još uvijek postoji matematička mogućnost. Naime, u Ligue 1 dva najlošija kluba odlaze direktno u Ligue 2, a onaj na 18. mjestu ide u dodatne kvalifikacije za ostanak.

Kako Bordeaux ima tri boda manje od Saint-Etiennea i Metza, šansa još uvijek postoji iako se mjeri u promilima. Kako imaju uvjerljivo najgoru gol-razliku, Bordeauxu za dodatne kvalifikacije treba pobjeda od šest razlike, poraz Metza od pet razlike i bilo kakav poraz Saint-Etiennea. Obzirom na to da Metz gostuje kod PSG-a, nije nemoguć tako veliki poraz, ali teško je očekivati uvjerljivu pobjedu Bordeauxa te će oni gotovo sigurno u Ligue 2.

Velikan Saint-Etienne koji je bio sinonim za francuski klupski nogomet na pragu je ispadanja. U 38. kolu gostuju kod Nantesa koji je opušten i može mirno promatrati što se događa. Ako uzmemo u obzir činjenicu da Metz gostuje kod PSG-a, Saint-Etienneu dovoljan će biti i bod. Jasno, postoji opcija da im je dovoljan i minimalan poraz, ali onda mora i Metz izgubiti sa sedam golova razlike.

Što se tiče ispadanja, vrlo teško je reći kako će tko proći. Metz ima manje šanse od Saint-Etiennea jer je protivnik daleko teži i opasniji. S druge strane, Parižani bi mogli odmarati najbolje igrače pa bi Metz mogao i s bodom proći u doigravanje. Sve odgovore saznat ćemo u kasnim večernjim satima, ali tužno bi bilo da prvoligaško društvo napusti Saint-Etienne koji je obilježio francuski i europski nogomet.

Standings provided by SofaScore LiveScore

FOTO: EPA/YOAN VALAT

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!