Nogomet

Kanadska reprezentacija odbila trenirati dok se ne riješi podjela nagradnog fonda

Matej Kačan • nedjelja, 05.06.2022.
Kanadska reprezentacija odbila trenirati dok se ne riješi podjela nagradnog fonda
Foto: EPA

Problemi s kolektivnim ugovorom i podjelom novca od nagrada na SP između kanadskog Saveza i reprezentacije doveli su do toga da su igrači u petak odbili trenirati...

Hrvatski protivnik u skupini na SP u Kataru, reprezentacija Kanade nalazi se u problemima. Naime, reprezentativci se sa Savezom spore oko raspodjele premija pa su odbili trenirati dok se to ne riješi.

U petak su reprezentativci ostali van terena i nisu se pripremali za dvoboj protiv Paname, prenosi TSN prema izvorima bliskima reprezentaciji i problematici.

Još nije jasno hoće li se igrači pojaviti u nedjelju na utakmici i jesu li zaprijetili neigranjem protiv Paname, što je ionako kasno dogovorena utakmica nakon što je ona protiv Irana otkazana zbog "političkih pritisaka".

Savez je još u travnju ponudio novi kolektivni ugovor igračima i od tada traje ovaj problem i sukob oko podjele nagrade i premija koje Kanada osvoji nastupom na Svjetskom prvenstvu. Radi se o milijunima dolara jer ukupni nagradni fond turnir je 440 milijuna, a pobjedniku idu 42.

Nepoznato je koliko donosi sam plasman, ali izvori bliski kanadskom Savezu govore da se tamo očekuje više od deset milijuna dolara koje onda treba podijeliti između Saveza i igrača, a navodi se da je Savez ponudio tek deset posto reprezentativcima.

Reprezentacija je zatražila barem 40 posto koji bi se dijelili između 33 igrača, a Savez je potom to demantirao i ponudio svoje brojke - govore da nude 60 posto koji bi se jednako dijelili na mušku i žensku ekipu, dok tvrde da igrači žele od 75 posto do čitavog iznosa za sebe.

Kanađani su u kontaktu i s Amerikancima koji su nedavno postigli kolektivni ugovor sa Savezom, kao i s europskim reprezentacijama. Još jedan dio problema navodno je podjela ulaznica. Navodi se da je svaki igrač dobio tek po dvije ulaznice za svaku utakmicu na SP, a da njihove obitelji i prijatelji sami moraju snositi trošak odlaska u Katar i smještaj.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!