Ostali sportovi

Hrvatski odbojkaši i odbojkašice upisali vrijedne gostujuće pobjede

Sportnet, Mihaela Bradovski • srijeda, 08.06.2022.
Hrvatski odbojkaši i odbojkašice upisali vrijedne gostujuće pobjede

Hrvatska ženska i muška odbojkaška reprezentacija ostvarile su zaslužene pobjede u utakmicama Zlatne europske lige...

Odbojkašice su u gostima pobijedile Slovačku rezultatom 3:2 (20:25, 21:25, 25:23, 25:18, 15:13) za 128 minuta igre. Druga je to pobjeda Hrvatske protiv Slovačke nakon što su ovu reprezentaciju u prvoj utakmici na domaćem terenu nadjačale rezultatom 3:0.

Mika Grbavica je igrala na poziciji korektora dok je na poziciji organizatorice igre bila Lea Deak. Par srednjih blokera bile su Martina Šamadan i Božana Butigan, a na poziciji primačica/pucačica igrale su Laura Miloš i Josipa Marković s tim da je u prvom setu zapravo u postavi započela Karatović, ali ostala četiri seta igrala je Josipa Marković. Na poziciji libera ovog puta su se mijenjale Božičević i Štimac. Hrvatska je imala 53 posto prijema što je puno bolje od domaćina koji je imao 40 posto. Imale su nešto slabiji blok, devet blokova Hrvatske naspram 12 blokova Slovačke. Ono što je presudilo u ovom meču je broj neforsiranih pogrešaka, Slovakinje su imale 47 dok je Hrvatska imala 31.

Za Hrvatsku su igrale: Mika Grbavica, Ema Strunjak, Božana Butigan, Nikolina Božičević, Laura Miloš, Astrid Popić, Dijana Karatović, Josipa Marković, Martina Šamadan, Vedrana Jakšetić, Bruna Ana Vranković, Izabela Štimac, Natalija Tomić. Izbornik Hrvatske je Erhat Akbas, pomoćni treneri su Przemyslaw Kawka te Piotr Matela, fizio Francesco Zucca.

Odbojkašice sljedeću utakmicu igraju u subotu, 11. lipnja u 19 sati kada ih očekuje posljednji susret s Češkom. S obzirom na dosadašnju igru, Hrvatska se na ovom natjecanju pokazala kao opasan protivnik i jaka reprezentacija koja bez sumnje ima šanse i može razmišljati o mogućnosti ulaska u Final Four Zlatne europske lige.

"Nakon lošijeg otvaranja utakmice, u trećem setu smo okrenule ploču i upisale pobjedu. Pokazale smo kako imamo snage vratiti se u igru i odnijeti pobjedu što nam je vrlo važno iskustvo za buduće protivnike", izjavila je Martina Šamadan dok je Božana Butigan dodala: "U prva dva seta dale smo dosta poena protivnicama, no naposljetku smo se posložile i samim time promijenile rezultat. Ponosna sam na sve nas jer nije mala stvar gubiti utakmicu i preokrenuti rezultat. Nismo pokazale svoju najbolju odbojku, no bitno je da je pobjeda u džepu. Sada idemo u Češku maksimalno fokusirane na to da i tamo slavimo te dođemo kući s novim bodovima."

Muška reprezentacija u posljednjoj utakmici grupne faze natjecanja odnijela je pobjedu protiv Danske rezultatom 3:0 (25:17, 25:18, 25:14) te tako na najbolji način potvrdila svoje mjesto na Final Fouru Zlatne europske lige za odbojkaše koji će se održati u Varaždinu 18. i 19. lipnja. Hrvatska je Dansku istim rezultatom pobijedila i u prvoj utakmici Zlatne europske lige koja se igrala u Varaždinu.

Cijela utakmica trajala je samo 67 igre, a Hrvatska je dominirala u svim segmentima igre. Najučinkovitiji u hrvatskim redovima bio je korektor Đirlić s 13 poena, uz njega odličan je bio primač/pucač Tino Hanžić s 10 poena. Hrvatski igrači imali su šest aseva prema dva protivnika, 12 blokova prema tri domaćina, 64 poena u napadu prema 36 domaćina.

Za Hrvatsku su igrali: Petar Visić, Stipe Perić, Kruno Nikačević, Tino Busak Vidaković, Bernard Bakonji, Marko Sedlaček, Tino Hanžić, Filip Šestan, Petar Dirlić, Hrvoje Pervan, Tomislav Mitrašinović, Ivan Mihalj, Stanko Stanković, Ivan Zeljković. Izbornik Hrvatske je Cedric Enard, pomoćni treneri su Tomislav Ćošković te Mario Teppert. Kondicijski trener je Gael Querin.

"Mislim da smo dobro odigrali ovu utakmicu. Forsirali smo ih dobrim servisom, igrali smo dobro u bloku i obrani. Sada nam je glavni fokus na Final Four koji se igra sljedeći vikend u Varaždinu. Imamo tjedan dana da se što bolje pripremimo i ostvarimo što bolji rezultat. Pozivamo sve da nas podrže u što većem broju", izjavio je Bernard Bakonji koji je u Danskoj proglašen kao MVP utakmice.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!