Košarka

Veliki intervju s Davidom Gunjevićem: 'Nemam problem odvesti Klub u Jazine ako se ne riješi odnos s Višnjikom'

Matej Kačan • četvrtak, 23.06.2022.
Veliki intervju s Davidom Gunjevićem: 'Nemam problem odvesti Klub u Jazine ako se ne riješi odnos s Višnjikom'
Foto: FaH

Novi v.d. direktora KK Zadar David Gunjević za Sportnet je progovorio o svim problemima koji muče Klub i navijače, a ponajviše o financijskom stanju, predstečaju i odnosu s Višnjikom...

Stanje u KK Zadru nije baš lako razložiti, pogotovo ne površnom pratitelju. Valjalo bi za razumjeti takvo što biti stručnjak za samu košarku, znati ponešto o najboljem putu za razvoj mladih igrača, a nije naodmet imati i osnovna znanja iz područja ekonomije, prava, povijesti i analize političkih zbivanja.

Upravo ovo posljednje okidač je velikih promjena koje su Klub zadesile u posljednjih godinu dana. Od lokalnih izbora HDZ više nema apsolutnu vlast u Vijeću, pa tako ni pri donošenju proračuna, a ni u Klubu. Kako je KK Zadar tema koja najviše "pali" Zadrane, nakon rimokatolicizma druga najveća religija u gradu, nije čudo da se baš preko te teme bore političke opcije u Zadru.

Nove političke struje predvođene Eniom Meštrovićem i Antom Rubešom uzele su si za zadatak počistiti klub i ustrojiti ga po svojim postulatima, HDZ je to posljednjih mjeseci opstruirao pa tako ni novi Nadzorni odbor sastavljen uglavnom od gradskih vijećnika i predstavnika stranaka dugo nije imao kvorum pa nije ni bio legitiman.

No, nedavno se i to riješilo, a onda su na red stigle odluke. Odmah su "pali" direktor Željko Žilavec i Zvonimir Ridl uz pokretanje nezavisne revizije, a nakon toga izglasan je i kredit od 3.7 milijuna kuna koji je dao malo prve pomoći Klubu koji krvari na sve strane. Sljedeća je na redu predstečajna nagodba, pa pripremanje nove sezone i saniranje ostalih obveza.

Posla je puno, vremena jako malo, novca još manje, a o svemu tome sad brigu vodi David Gunjević. Ovaj košarkaškim krugovima u Zadru dobro poznati operativac prihvatio je ponudu da postan vršitelj dužnosti direktora dok se ne raspiše javni poziv i odabere direktor Kluba.

Zato je baš Gunjević najbolja osoba za priupitati o stanju u Klubu i planovima za isti. Za Sportnet je Gunjević o svemu tome govorio otvoreno i bez zadrške, i to 15. lipnja. Tekst kasni zbog spriječenosti autora, a pri čitanju valjalo bi obratiti pozornost na kontekst toga da je kredit izglasan, ali i o tome da o nekim najavljenim stvarima koje bi se trebale iskristalizirati još nismo čuli mnogo.

"Valjda sam u dva dana odradio 20 razgovora, više ne znam što sam kome rekao", započeo je David naš razgovor koji je krenuo predvečer nakon što se tek vratio iz kluba. Dakle, odmah se radilo prekovremeno, jer posla je mnogo.

Trebao je tu postojati nekakav red i popis pitanja, ali kad se nađu dva Zadrana u razgovoru oko najdražeg kluba, pa i u ovakvom službenom obliku, priča se sama razvije. Nije zato čudo da je potpuno neplanirano prvi na megdan stigao - Jupe.

Danijela Jusupa spominjalo se kao želju novih nadzornika za novog trenera, dalo bi mu se i odrješenije ruke, ali v.d. direktora inzistirao je da se struktura piramide u klubu mora poštovati. U tom lancu trener je još daleko. Tako je bilo tad, a tako je i sad jer službene riječi još nema.

"Mislim, to nije tajna, ovaj grad je mali i brzo se pokrenu priče, svatko u NO ima neke svoje želje i vizije. No, meni je to daleko uopće i komentirati, znam da službenih razgovora nije bilo. Svatko ima svoje favorite, tako i ja, ali ne pada mi na pamet u ovom trenutku i iz ove pozicije nekoga predlagati", kazao je Gunjević na opasku da bi se uopće biranjem trenera iz NO kršio klupski Statut:

"Moja je želja da klub u narednom periodu preko javnih poziva nađe sportskog direktora koji bi se bavio isključivo tim pitanjima", kaže David, pa odmah inercijom prelazi i na ono što su ovlasti direktora:

"Direktor kluba se bavi organizacijom i uopće pretvaranjem kluba u pravi marketinški proizvod. Znaš kako je, uvriježeno je mišljenje da će s direktorom doći sponzori. Neće doći novi sponzori jer KK Zadar je velik samo u našim glavama, ali on je u ovom trenutku marketinški nezanimljiv. Ne treba to dodatno razlagati zašto je to i kako."

"Bio sam u klubu od 2013. do 2015., sad se vraćam i s reklamama je to i dalje kao pazar, svaka u svojoj boji vodi svoju politiku. Ozbiljan marketinški produkt se bavi s najmanjim detaljima i tko god tu uđe dolazi u težak i mukotrpan proces. No, dobra je stvar što ima potencijala."

Tad je bio samo glasnogovornik, sad je v.d. direktora. Odgovorna funkcija, iako Gunjević inzistira samo na tih nekoliko tjedana. No, moguće je da se sve rastegne s obzirom na situaciju u Klubu i natječaj. Poziv još nije raspisan i moglo bi se dogoditi da upravo Gunjević s privremene funkcije priprema sezonu i donosi teške odluke.

"Potencijalno je moguće. De iure nisam još preuzeo funkciju (u trenutku razgovora op.a.) i nemamo ovlasti raspisati natječaj. Generalno, to je najviše do tri mjeseca, ali sam optimist i želim vjerovati da ćemo u dva tjedna imati čistu situaciju. Košarkaški mercato je neumoljiv, već je kasno i prvi srpnja za bilo kakve situacije. A da ne govorim s navijačke strane, a mimo pozicije v.d. direktora - To je svake godine 'potpiši što ostane', dodaju se dva tri Amerikanca pa se još s dva raskine na početku sezone. To je zato što se na vrijeme ništa ne radi i kasni se za dva koraka za svima."

Kako se ne bi kasnilo, treba reagirati odmah. No, i to bi značilo mnogo improvizacije jer Gunjevićev je stav da ozbiljni kolektivi budžet moraju znati za kalendarsku godinu.

"Nisam se libio to nikad javno artikulirati i mislim da je i za ovu sezonu kasno, već u 12. mjesecu se ovo sve trebalo odraditi. Neki mi pripisuju stav izlaska iz ABA lige, ali nije poanta to, već spašavanje žive glave. Završila se sezona koja je bila neuspješna. Imali smo možda i najjači i najskuplji roster u državi, a nije se ništa osvojilo. No, to su stare boljke. Ne reagira se na vrijeme, sve se oduži preko ljeta. Tako da bi čisto s navijačke strane volio da odradim taj dio do 1.7., da sportski direktor, tko god on bio od zainteresiranih, da to preuzme i bavi se strukom."

Sam izbor sportskog direktora, kao i bilo što u Zadru, nije prošao bez trzavica. Raspisan je bio natječaj, Žilavec je odabrao Ridla mimo dogovora s nadzornicima, a na kraju su obojica "pala". Tko će sad birati SD-a, po starom Statutu te ovlasti ima direktor, a ironija je u tome da NO može odabrati onog podređenog SD-u, trenera.

"NO je donio novi Statut i brisao je nekoliko članaka, posebno onaj u kojem Nadzorni ima ovlasti pri biranju trenera ili direktora omladinskog pogona", no tu ga moram zaustaviti. Tada, dva tjedna nakon izmjena Statuta, još ga nije bilo na stranicama kluba. U međuvremenu je ipak tekst s promjenama i dopunama stavljen na stranice.

"To je problematika kluba, ne treba govoriti ni što se dogodilo sa stranicama i situacijom s Cibonom. Tu je kaotična situacija, ne zna se tko pije tko plaća i moj je zadatak i da se to što prije to usuglasi, da se zna što je čija odgovornost. No, Statut je de facto promijenjen, a to je li ubačen je klupska problematika."

Kako ga u tom trenutku nije mogao nitko pročitati osim članova NO i očito novog direktora, Gunjević nam je sažeo što stoji u novoj verziji:

"Oni su maknuli taj članak da imaju ovlasti nad odabirom trenera i voditelja škole, to je prebačeno na sportskog direktora, a sportskog direktora bira nadzorni odbor, kao i direktora."

No, nije to jedina problematika Statuta kojim su neki bivši Nadzorni odbori glumili Uprave. U Statutu stoji i da se suglasnost NO traži za svaki posao duži od godinu i pol i vrjedniji od pola milijuna kuna, što je često nailazilo na različite interpretacije, pa i takve da NO ne mora slušati što kaže struka i koji posao donosi na stol, već da se u NO može raspravljati o imenima.

"Statut je teška stvar. Kad ti odgovara - citiraš ga, a kad ne odgovara - ne citiraš ga. No, da ti budem potpuno iskren i otvoren: Svi znamo da financijska slika nije dobra pa novi trener i igrači sigurno neće prelaziti te iznose koji su propisani. Tako da vjerujem da će se SD boriti u gabaritima koji su debelo ispod iznosa za koje se ide pred Nadzorni."

No, treba tu i reći da će teško ijedna odluka oko trenera i SD proći bez nadzornog odbora. Teško bi ozbiljan čovjek u tom svijetu prihvatio neki projekt i posao kraći od godinu i pol dana. A kako je Gunjević prihvatio posao? Ima košarkašku pozadinu na mnogim funkcijama, ali nikad na ovako delikatnoj.

"Završio sam menadžment, tako da mi je ovo usko vezano sa strukom, nije baš da sam 'pao s Marsa' i odlučio postati direktorom. I iz prijašnjeg iskustva u KK Zadru sam naučio kako funkcionira operativa kluba, pomogao sam i u osnivanju KK Diadore tako da znam kako jedan klub funkcionira. I financije i pravni aspekt su dio tog menadžmenta, a ja sam, kako je rekao Ante Nazor - 'zanatlija'. Operativac zanatlija", govori, pa nastavlja o ljubavi prema Zadru koja ga je u Klub već jednom dovela na glasnogovorničku funkciju.

"Brzo sam shvatio da od košarke nema ništa, i trenerski sam se bavio kratko i neuspješno. Počela me s vremenom zanimati ta organizacijska strana. 2013. sam došao u klub tako da je tadašnji direktor u novinama pročitao jedan razgovor sa mnom. To je jedna zanimljiva priča, opet sam tako 'upao'. Kaže Mišo da samo jednom ljubav pokuca na vrata, meni je eto pokucala dvaput, ali mislim da se ne bih mogao pogledati da nisam to prihvatio u ovoj situaciji."

Očito je da postoji David Gunjević djelatnik Zadra i David Gunjević navijač Zadra.

"S te druge strane, s navijačkog aspekta razumijem ljubav i gnjev prema klubu i mislim da tu mogu najviše donijeti da on za već dva tjedna bude normalniji, da se dovedu ljudi koji znaju što rade i da se organizacijski posloži."

Za posložiti situaciju, od niza problema treba postaviti prioritete. Oni su revizija poslovanja, što je uz odlazak Žilavca bio i uvjet za kredit. Taj kredit od 3.7 milijuna kuna je izglasan, a sad slijedi i treća stavka - saniranje predstečajne nagodbe. To su tri goruća problema.

"Da, ali bih prvo stavio predstečajnu nagodbu koja je bez floskula mač nad vratom. Problem je u tome što nitko ne zna koliko toga ima, nije se vodila nikakva briga o tome. U nekom razgovoru s ljudima koji su to pratili, najgora je računica da je ostalo negdje pet milijuna kuna." Uistinu, ostalo je oko pet milijuna kuna. Naime, premda su u nagodbi dogovorene obročne godišnje isplate koje su tek nešto više od milijun kuna, nije se plaćalo po tim propisanim ratama. Plaćalo se "po ovrhama" tj. kako bi koji od posebnih vjerovnika ovršio Klub. To je sa sobom vuklo i kamate i troškove procesa i ispadalo bi i skuplje od duga na papiru. No, toga više nema, kao ni odgoda. Sve što se nije platilo trebat će vrlo skoro.

Naime, u srpnju dolazi i posljednji rok od 7+1 godina, a premda je Gunjeviću u drugim medijima izašla izjava kako će u razgovore oko novih odgoda, svjestan je da te opcije jednostavno nema.

"Krivo je interpretirano, nisam rekao da se ide u odgode. Rekao sam da se s pravnim subjektima, onima koji nisu propali u ovom vremenu ide u opciju razgovora u malom manevarskom prostoru kompenzacije preko nekakvih sponzorskih paketa i usluga. No, to je jako teško izvesti, ali moj prvi odlazak u Klubu je bio u računovodstvo da vidimo fakture. Nemamo još uvid u sve, ali nadam se dobrom sluhu tih ljudi."

Bio je Gunjević u Klubu uz Borisa Skroću kad se nagodba sklapala, a bit će i sad kad je treba isplatiti. Ako ne žele platiti svih pet milijuna kuna, morat će moliti vjerovnike da se odreknu potraživanja. Po drugi put.

"To je bilo ljeto 2014., sklopljena je na sedam godina uz poček od godinu dana u kojem se morala isplatiti radna zajednica. Ružno je reći, ali je taj zakon spasio KK Zadar zato što su se ljudi mahom odricali tog novca. Pristaješ na 40 posto na osam godina, to je grozno, moraš se na taj način odreći svog novca", kaže Gunjević, s tim da je potreban dodatak i kontekst: S tim da nisu imali izbora jer bila je opcija ili to ili - ništa. Klub bi otišao u stečaj i nitko ne bi ništa dobio.

Dakle, sad su opcije za smanjenje iznosa ili nekakvo marketinško prebijanje ili da se netko potpuno odrekne novca. No, sve i da se dogodi čudo i neki veći postotak oprosti dugove, opet Klub na izglasani kredit od 3.7 milijuna kuna mora u najkraćem roku "izmisliti" još tri, četiri ili pet milijuna. Ili slijedi stečaj.

"Ona je ogroman uteg, ali ne bih se toga hvatao da nisam optimist. Možda im je i taj izbor mene bio logičan jer se znalo da sam bio tad u klubu i logično je da sad dođem i snimim situaciju. Ne znam koliko se pravnih subjekata ugasio, ali se nadam da ćemo izaći načisto s tim."

Kad se napokon zbroji koliko treba, tko to onda plaća? Opet je potreban novac odjednom, a pogledi su opet uprti na jedno mjesto, u Gradsko vijeće.

"I bivša uprava je radila na tome da se novci od nekih sponzorstava povuku unaprijed, i to je jedna stavka budžetiranja za ovu godinu gdje ja nemam uvid jer jedina osoba koja je vodila brigu o tome bio je bivši direktor Žilavec. On jedini ima uvid u sponzorske ugovore. Ja osim tog kredita od 3.7 milijuna kuna ne znam koliki novac Klub ima od sponzora ni koliko će imati do kraja godine. No, konkretno moj stav je da je politika dovela Klub tu gdje je i politika ga mora izvući. Iz moje pozicije v.d. na nekoliko tjedana je nešto više komentirati neozbiljno, ali moj stav je da oni koji su ga doveli na ove grane ga moraju izvući. Grad mora reagirati jer nemamo nikakav marketinški produkt, a jedna je osoba imala uvid u sponzorske ugovore."

Rezultate najavljene revizije Gunjević možda i ne dočeka u klubu jer ona bi mogla potrajati: "Do dva mjeseca."

Što kad stignu rezultati, koja je svrha revizije? Služi li ona tome čisto da se stekne transparentnost, ili da se optimizira poslovanje Kluba, ili pak u svrhu toga da se ide pravnim putem protiv bivših djelatnika?

"Iskreno, to nije pitanje za mene, ne znam stavove nadzornika. Znam da se na njoj inzistira, ali ako se utvrdi nešto mimo zakona, naravno da će se prijaviti nadležnim organima. Ulazim u nešto što je možda i političko pitanje i nije moja nadležnost."

Uz predstečaj i reviziju, treća točka u trenutku razgovora bio je kredit. Kredit je prošao, a da nije prošao, sve bi zapravo bilo gotovo. Gunjević je tad to istaknuo kao prvi preduvjet za sve.

"Bez tog kredita je to priča - stečaj i gotovo."

Sve te nove odluke nadzornika, pokretanje revizije te otkazi Ridlu i Žilavcu koštaju. No, koliko će sve skupa izaći Klub?

"Još se razgovara, radi se na tome da se sporazumno riješi. Ja računam da to ne ide preko 100 tisuća kuna nakon sporazumnih raskida. Još se javne ponude oko revizije gledaju."

Ako zaista ima ambiciju i ideju kako pomoći Klubu, ne bi bilo iznenađenje ni da se Gunjević javi na poziv i učini svoju poziciju stalnom, a ne samo vršitelja dužnosti.

"Ako ne bude kredita, nemamo o čemu pričati. No, nije floskula da sam fokusiran na ova dva tjedna. Radim pro bono, bez ijedne lipe i to je dogovor s mojim poslodavcem. Odluku još nisam donio, ali donijet ću je u razumnom roku. Cilj u ova dva tjedna je pripremiti sve za kredit i napraviti posao oko predstečajne nagodbe i da vidimo sa sponzorima do kraja godine. Modus operandi od dosad neće prolaziti, da se bez budžeta ulazi u sezonu, to se više neće moći. Dok sam ja tu, to se neće dogoditi."

'Ajmo onda hipotetski. Da se odradi posao, prođe kredit i riješi se predstečaj, a Gunjević ostane direktor. Kako onda vidi klub, koji bi bili potezi, koja je vizija? Čovjek je to s marketinškom pozadinom u klubu ima jaku bazu i emociju iza sebe. Mnogo se govori o tome i svima su puna usta marketinga jer to bi trebala biti žila kucavica. No, kako promijeniti dosta zatrovanu sliku u javnosti koja KK Zadar vidi kao "političku prćiju" i vreću bez dna"?

"Treba napraviti razliku mene kao navijača i mene kao direktora, to su dvije priče. Grad kao vlasnik i mjesto gdje se to artikulira, Gradsko vijeće, ti ljudi moraju odlučiti što žele s klubom. Ako žele privatnog gazdu, onda će se raditi na jedan način da se sve priredi za njega. Ako se radi na tome da klub bude samoodrživ u neisplativom sportu, da su tu sponzori uz Grad kao većinski vlasnik, nema problema, radit će se u tom smjeru. I u jednoj i u drugoj opciji je marketing najveći potencijal, ali je godinama mrtav i nekakva usputna stvar bez budžeta i ostalog", govori, pa izlaže i vrlo zanimljivu ideju. KK Zadar nije samo "gradska firma" za koju Grad treba brinuti, već i ambasador i reklama za Grad. Ili je to barem nekad bio.

"Prvi nekakvi potezi bi bili suradnja sa Sveučilištem u Zadru gdje bi se napravila studija isplativosti brenda KK Zadar za Grad Zadar. Nedavno je i direktor Žalgirisa rekao da je ta studija pokazala da je klub gradu Kaunasu kao reklama dobit od nekoliko desetaka milijuna eura, i da oni na osnovu toga od grada dobivaju nekakav novac. Volio bih se jednom za svagda riješiti te etikete vreće bez dna, da se ljudima predoči da KK Zadar iz ukupnog gradskog proračuna dobiva tek oko jedan posto sredstava, ovisno o rebalansima. Ogroman je potencijal jer Zadar ne nosi ime Žalgiris, nego ime Zadar. I 20 sekundi na televiziji nešto košta, a to su sve stvari o kojima ljudi ne vode brigu. No, s marketinške strane to je potpuno mrtvo, ne u 20. nego u 19. stoljeću."

Marketinški dio u Klubu dosad je uglavnom obavljala jedna osoba uz pokojeg fotografa-volontera. Ta jedna osoba bila bi i direktor marketinga, voditelj društvenih mreža, glasnogovornik i odgovoran za uređivanje multimedije. No, kako bi to zaista trebalo izgledati?

"Minimalno tu mora biti jedan video/foto čovjek. Volio bih da mogu zaposliti video čovjeka i foto čovjeka, jedan čovjek samo za marketing, sigurno i glasnogovornik. To je ovako iz glave, ali znam kako je to funkcioniralo kod prethodnika i čak kad sam ja bio u klubu. No, minimalno su potrebna tri-četiri čovjeka u ekipi."

Premda je mantra nove političke opcije u Klubu transparentnost oko svega, Gunjević bi ipak ove ljude osobno zaposlio.

"Mislim da nema smisla ići s natječajima na takvim pozicijama, to je gubljenje vremena i tu treba biti osoba od povjerenja. Moj stav je da se to headhunta i da postoje rezerve u gradu koje se mogu iskoristiti dobro."

Gunjević je, zanimljivo, bio u posljednjoj Upravi kluba prije direktora Žilavca, a sad ga je i naslijedio. Nema valjda zato relevantnije osobe da ocijeni koliko se Zadar pomaknuo za vrijeme mandata bivšeg direktora.

"Ako gledamo trenutno financijsko stanje, ono je bolje. Tada se kasnilo sa šest plaća radnoj zajednici, a sad se ne kasni radnoj zajednici. Igračima se kasni s tri plaće, a tad je bilo tek pola plaća isplaćeno. Što se tiče organizacije, ništa se nije pomaklo."

Dakle, Klub se uz minimalnu konsolidaciju gradskim novcem u sedam godina nije pomaknuo i samo je preživljavao jer i rezultati su ostali slični - tavorenje na dnu ABA lige i vrh Premijer lige, s tim da se tad zbog Cedevite na trofeje baš i nije moglo računati.

"Mislim da je Klub sad gore organiziran. I sama ta situacija s Cibonom i tim postom, u to vrijeme se nije događao nekakav takav hakerski napad ili takve stvari. Znalo se da sam ja odgovoran za to i ne bi se moglo dogoditi da netko od takve stvari pere ruke. Financijski trenutno jest bolje, ali korak-dva unaprijed je sve isto. Tad se dogodila blokada od porezne za neku svotu koja nije unesena u tražbine u predstečajnoj pa smo bili automatski blokirani. No, i sad prijeti situacija da Klub bude u blokadi, ali su se izmijenili zakoni, postali smo uređenija država. Nešto se tad moglo što se sad ne može, Klub je tad dugo bio u blokadi, plaća nije bilo mjesecima, dok sad na primjeru i Cibone vidimo da 60 dana blokade znači i stečaj."

Može Gunjević usporediti i novac koji se trošio. Klub je posljednjih sezona imao ukupne rashode od oko 15 milijuna kuna, od čega je oko 800 tisuća eura otpadalo na prvu ekipu. Nije velik novac za europsku košarku, ali dojam je da se moglo i bolje s takvim budžetom.

"Lutalo se svake godine. Sportski rezultati su praktički isti, imali smo i tad sezonu s onim Kupom u Vukovaru. Tad smo imali i Cedevitu i kudikamo jaču konkurenciju. Rezultati su slični, iako je Zadar sad bio prvak, li bez konkurencije Cedevite. Okviri su slični, i tad se sjećam sezone od oko 12 milijuna kuna ukupnog proračuna. To se ne mijenja previše, uzimajući u obzir inflaciju i sve ostalo. "

No, ipak bi se situacija ovog ljeta mogla i trebala drastično promijeniti. Navijači Zadra lako se zanesu, krajem sezone i najavama o Jusupu već se "crtaju" novi rosteri, sanja se povratak nekih bivših igrača i imena koja su na cijeni i u sredini ABA lige, ali realnost će biti bitno drukčija.

"Znaš kako je s našim ljudima, kad gledaš jednu priču 30 godina navikneš na to i misliš da je uvijek isto. Dosad se budžetiralo tako kako se budžetiralo. Firme nigdje ne poznaju budžetiranje od osmog ili devetog mjeseca, to ne postoji u računovodstvu. Mi ako komentiramo od 1. do 12. mjeseca, za sljedeću sezonu to ne može biti iznad šest milijuna kuna proračun za cijeli klub", bacio je Gunjević pravu bombu.

To vam, dragi Zadrani, u prijevodu znači da se uz pet milijuna kuna od Grada i maksimalno da "navući" milijun od preostalih sponzora. Tek trećina je to od onoga što je bilo svih ovih sezona, to je jako ozbiljno i drastično rezanje. Jasan je i razlog, od tri velika sponzora jedan je otišao, drugi je na odlasku, a treći je smanjio sredstva i unaprijed neka uplatio kako bi se sanirale stare rupe. Novih nema ni na vidiku, a gradski oci teško će na pet milijuna osnovnih kuna davati nove rebalanse od tri milijuna.

"Tako je, ali opet sa sponzorima ne mogu komentirati jer nisam dobio evidenciju o njihovim obvezama, ali i do mene su došle takve informacije o odlasku. Ne bih se htio vraćati u prošlost i komentirati jer imali smo i koronu, pa i dvoranu od devet tisuća mjesta koju si plaćao, a imao posjetu kakvu si imao, ali nismo zadržali postojeće sponzore. Ne uzimajući sad u obzir da smo novima marketinški nezanimljivi, ali možda i najveći krimen bivših uprava je to što nisu zadržali sponzore. Ako im išta zamjeram, onda je to što nisu radili na ostanku postojećih sponzora."

Situacija, nažalost, može postati i još gora jer Klub ovisi o političkoj klimi, i to na mnogo dubljim i važnijim razinama od samog kadroviranja u Klubu koje često muči navijački puk.

"A da ja tebe nešto pitam, što ako se u 12. mjesecu dogode novi izbori?", pita Gunjević. E, onda to mijenja sve. Mogu se prema našim informacijama izbori dogoditi i na jesen, a uvjerljivom pobjedom HDZ-a vjerojatno bi se opet promijenila cijela vladajuća struktura i direktor. No, još važnije, zamrzavanjem gradskog proračuna zbog izbora klub ne bi dobio pet milijuna i poslovao bi s budžetom amaterske ekipe.

"No, računam da će ovaj kredit od 3.7 milijuna kratko ugasiti neku vatru, da imamo neki period, da budemo optimisti. No, ako padne proračun i ti nemaš ništa do novih izbora", govori Gunjević. To bi bilo skoro pa ravno katastrofi, ali...

...ali ja nemam ništa protiv toga, da se svedemo na pokrivanje koliko smo dugi. Mene zanimaju najcrnje prognoze u budžetiranju, to sam i pitao NO na prvom razgovoru, zanima me najgori mogući scenarij i on je bio šest milijuna kuna, bez novih izbora."

A s novim izborima, samo milijun, što vjerojatno znači da bi svi morali biti volonteri u klubu. A ako ostanu relacije kakve jesu, prva ekipa može ukupno koštati tek oko 350 tisuća eura. Kakvu momčad uopće složiti od toga? Pitanje je to već za sportskog direktora, ali i v.d. direktora mora se pozabaviti nekim pitanjima, pogotovo produženjima ugovora mladih igrača.

Naime, neki poput Jordana, Drežnjaka, Buljana, Brale i ostalih imaju opcije za dodatne godine, ali one su obostrane, a kašnjenjem plaća svatko od njih može izaći iz ugovora žalbom na BAT-u. To se treba riješiti hitno.

"Ističe ugovor s nekoliko momaka 30.6., tu spadaju i Brala i Buljan. Nitko nema dugoročni ugovor, u košarci je praksa da se ugovori potpisuju ugovori 1+1+1... i do kraja lipnja postoji opcija produljenja ili raskida. Te opcije su uvijek obostrane. Imam već evidenciju osam mlađih igrača uz Drežnjaka i Jordana koji se moraju riješiti, bojim se, prije dolaska SD-a. Zato mi je želja da se odabere što prije i da ima nešto spremno."

No, ako se ne odabere, očito direktor mora voditi te razgovore. U svakom slučaju, slobodno se može napisati: Svi nositelji odlaze.

"U ovakvoj situaciji kakva je sad, ne želim nikoga lagati. Rekao sam da ne želim modus operandi kakav je bio dosad, da potpisujemo nekoga za koga nemamo novce jer 12. mjesec ili ljeto je blizu."

Dovodi nas to i do vječne teme, ABA lige. Gunjević je na društvenim mrežama ranije objavio svoj plan u kojem je zazivao otpuštanje nekih iskusnijih igrača na pola sezone ABA lige kako bi se uštedjelo i spasilo nešto, ali sad je za to kasno. No, ako se ostvare najcrnje prognoze budžeta, isplati li se onda uopće s djecom igrati ABA ligu i biti "kanta za napucavanje"?

"Dosta se to parafrazirao taj moj post iz zime, ali ako se to pročita, prije toga sam aludirao na nekompetitivnost s igračima koje bi se otpustilo jer tad si imao tri-četiri igrača na kojima si mogao lijepo uštedjeti i spasiti dio ove situacije. Ja sam imao računicu da se s onakvim rosterom nema što tražiti u ABA ligi. Ja protiv nje nemam ništa, ali...", potreban je prekid i direktno pitanje. Ostvari li se projekcija od šest milijuna kuna i takva ekipa, je li za izlazak iz ABA?

"Razumijem pitanje, ali to je pitanje za struku."

Opet je potreban prekid jer nije ovo baš samo pitanje struke. Igranje samo HT Premijer lige ili Alpe Adria Kupa u odnosu na igranje lige u kojoj ćemo imati nekoliko Eurokup momčadi i dvije euroligaške, a sve na sličnom tržištu i u istom govornom području je pitanje i za renome kluba te nekakvog statusa. To sa sobom povlači i veću vidljivost te potencijalne ulagače. Kako biti zanimljiv bez Europe te bez ABA lige?

"Ja nisam osoba koja će donijeti tu odluku, tu se mora skupiti više glava jer to je baš široko pitanje, ali sve što si rekao, stoji. Ja sam uvijek za igranje što jačih utakmica za mlade igrače, pa bilo to i minus 30 razlike. I iz moje perspektive igranja košarke, uvijek me motiviralo više kad me netko razbija, nego kad se rugam s nekim. Sa sportske strane je veći motiv spašavati obraz na minus 20 nego gaziti nekog s 50-60, bez uvrede ikome. No, ako mi ne budemo imali igrače iznad ranga Premijer lige, ne znam smisao svega. Uz respekt osvajačima, prošlim trofejima i svemu, ali samo natjecanje u hrvatskoj ligi je loše."

Dakle, trenutno prvi operativac Kluba je za igranje ABA lige osim u situaciji nužde, da se skupi 10 juniora i ide igrati.

"Iskreno, nisam pratio razvojnu momčad Jazina i ne znam kapacitete tih momaka, na kojoj razini mogu igrati?"

Ne znamo jesu li Klarica, Matulina, Beljan i momci za ABA ligu, ali čak i da nisu, ostaje pitanje: Je li bolje u jednom tjednu, da karikiramo, "izgubiti od Zvezde 60 razlike pa igrati egal sa Zabokom" ili samo "igrati egal sa Zabokom"? To je očito pitanje na koje će odgovor trebati naći struka na ljeto.

A dio te struke možda će biti, a možda i neće Tihomir Bujan kojem je istekao ugovor na mjestu voditelja omladinskog pogona. On je izrazio i kandidaturu za SD pa će ga se sigurno zvati na razgovor u klub. Svakako se treba popraviti stanje i u ostalim segmentima omladinskog pogona, pogotovo ako je rezanje budžeta i oslanjanje na mlade put kojim se ide.

"Samo sam dobio informaciju da je voditelju omladinskog pogona istekao ugovor, ostalu papirologiju nisam stigao pogledati. Iz prijašnjeg iskustva znam da su treneri u omladinskom potplaćeni, ali opet i tu postoje rekla-kazala priče da neki tu imaju drukčije ugovore, što ne bih komentirao. Želim vidjeti što i kako, ali sa svima ću sjesti i porazgovarati gdje smo i što smo. Bolji uvid u sve to, tko je igrač za Zadar i tko ne u kontekstu strateškog potpisivanja ćemo vidjeti kroz tjedan."

Imamo kredit, imamo predstečajnu nagodbu. To je oko devet milijuna kuna, možda nešto manje. Dodamo li na to crnu prognozu od šest milijuna, već smo na oko 15 milijuna kuna, uglavnom gradskih, koje se u Klub moraju donijeti ne bi li se ostalo na minimumu. Gdje tu uštedjeti, gdje "curi" u proračunu. Velika stavka sigurno je Višnjik. Klub plaća "papreni" najam, standard je da se inače dvorane i stadioni daju u koncesije klubovima, ali ovdje to nije slučaj iako je riječ o dvije gradske tvrtke. Mnogo je prebacivanja loptice odgovornosti, ali dojam je da se sve može riješiti dobrom političkom voljom i potpisom pera.

"To je politička odluka, ali moj osobni stav prije svega je da je klub talac Višnjika. Iako nemam uvid u zadnji ugovor, ali vidim da je bilo predbacivanja u medijima, pa čak i meni kad sam bio u klubu, tad je to iznosilo oko 2.2 milijuna kuna godišnje koje Klub mora plaćati Višnjiku. To je bilo tad, 2013. godine, a da su se samo treninzi prebacili u malu dvoranu i iznajmljivala velika za utakmice, iznos bi bio duplo manji", govori. Kako je naraslo sve, budžeti, minusi i troškovi, ne bi bilo ludo pretpostaviti da je i najam porastao.

Bilo je očito ideja da se to smanji, ali nije, dapače. Nadzornici su na jednoj od konferencija za medije otkrili i da se plaćao najam dvorane 24/7, čak i u ljetnim mjesecima kad pogoni ne djeluju. To je ono što se treba riješiti, ali direktor ima čvrst stav ako se to ne dogodi.

"Bi li lupio šakom o stol i prebacio klub u Jazine? Naravno. Opet ulazimo u sferu nagađanja, znam da je u preoblikovanju imovina prebačena s Kluba na Grad pa je Grad dao Jazine na koncesiju. Ne znam kakva je situacija s KK Puntamikom jer i oni su u nekom odnosu, nekom podnajmu. Ja se Jazina ne sramim, one su Zadrov dom i ako se pokaže da su one koncesija Kluba, zašto ne igrati u njima?"

Eto, imamo i naslov za tekst. No, prije "pakiranja kofera" i selidbe na mjesto prve ljubavi, prvo treba pokušati riješiti odnos, što vjerojatno nadilazi direktorove ovlasti.

"To se stalno vrti i prebija, ali to treba presjeći i reći da imamo dvoranu za tu i tu cifru ako ćemo trenirati i igrati. Ne vidim zašto bi omladinski pogon bio na Višnjiku, a ne u Jazinama, ali to je prije svega političko pitanje. Može se izaći iz dvorane i reći da ćemo dug platiti u doglednom vremenu."

Sve gore navedeno u neku je ruku ostavština duge vladavine jedne stranke i njezinih poslušnika u Klubu. No, sad su na pozicijama koje odlučuju neke nove političke opcije, pa možda i nove ideje. Premda se Rubeša i Meštrović i nisu iskazali artikuliranjem nekih posebnih i novih ideja za spas Kluba koje bi se razlikovale od gradskog novca i novih kredita, a pogotovo ne rječnikom koji se (ni)je birao, ipak se očitava volja da se točno vidi što su grijesi starih struktura. Moralo se zato postaviti pitanje o viziji novih nadzornika i Gunjeviću koji je ipak njihovom voljom i stigao u Zadar.

Koji model Enio i Rubeša vide za Zadar, kako taj Klub mora izgledati u budućnosti? Pitanje je to na koje nitko i dalje nema točan odgovor.

"Jedina tema koje smo se dotakli je da je njihov stav da se Klubu daje samo taj iznos od pet milijuna kuna u siječnju za dogledni period. No, nitko se neće žaliti da taj Klub bude magnet za sponzore i da napokon postane Klub na koji je svaki Zadranin ponosan. O samom modelu nisam vodio razgovore, ali moj je stav poznavajući situaciju u košarci, koja je i takva neisplativ sport u kojem se ne vrte nogometne odštete i veliki matchday prihodi, takav da bih bio najsretniji da Klub ostane u vlasništvu Grada i da sponzori financiraju prvi pogon."

Da ne bude suhoparni intervju u kojem novinar samo postavlja pitanja i sluša, evo ideje s druge strane: Sredstva Grada potpisom pera bila bi namjenska samo za dvoranu i omladinski pogon, a sponzori namjenski za prvu ekipu. Tako bi svaki građanin Zadra znao da njegovi novci idu u infrastrukturu i omladinski sport, što je i europski standard što se javnog novca tiče, dok je ogledalo rada Uprave upravo snaga prve ekipe i rezultat.

Jednim udarcem dvije muhe, i vjerojatno bi mnogo popravilo već gore navedenu sliku Kluba kao "vreće bez dna". U teoriji, tada građani znaju da njihov novac ne ide u, karikirano i kako se zna na Kalelargi kazati, "preplaćene strance".

"Meni je to vrh ideja. Mislim, ja bih bio najsretniji da sam ne znam koliko sposoban i da nađemo sponzora od milijun eura. To bi bila top priča, ali u ovoj situaciji u kakvoj jesmo smo nezanimljivi. Ne bih isključio ljude iz politike u NO, oni tu moraju biti da kontroliraju kako se gradski novac troši", kazao je, pa se složio s poantom da bi se NO u tom slučaju otvorio i za predstavnike sponzora.

I za kraj, opet Jupe. I opet kad se povede jedna tema pod točkom "ostalo" i neobavezne strukture, nastane šira priča o piramidi Kluba i financijskim rupama.

"Nije blizu realizacije. Kada sam pričao s Nadzornim, rekao sam im da ne želim da Klub funkcionira kako je dosad funkcionirao. Ako će se ići u izbor novog sportskog direktora, onda je to njegov posao. I da, bez obzira na situaciju, okvirno zna s kojim novcem raspolaže. A nabrojao si sve što dolazi na naplatu. Prema tome, sad je prva stavka s kreditom smanjiti cash gap nastao u prošloj sezoni te početi planirati novu na način da detaljno isplaniramo cash flow do kraja godine. To će značiti i neke nepopularne mjere i vjerojatne ulaske u dodatne tužbe, ali ljudi moraju shvatiti da je situacija jednostavno takva i da ne mogu obećavati nešto čega nema. Pucao bih si u nogu da radim na način kako se radilo dosad. Tu sam da pokušam napraviti nešto novo. Vidjet ćemo kakvu ću podršku imati."

Je li to onda u neku ruku i prevara građana s obzirom na to da je komunicirano kako je kredit namijenjen za pokrivanje rupe prošle sezone i pokrivanja lošeg rada prošle uprave? Pod tim obrazloženjem se kredit uzelo, ali ako se dio potroši za budžetiranje nove sezone i novih troškova, je li to onda jedna vrsta laži nadzornika i gradskih vijećnika?

"Je li onda laž i svih prethodnih uprava oko predstečajne, hoćemo li njih tako amnestirati? Ako je to tako artikulirano, da će se pokriti cijela prošla sezona, onda će se nekome možda tako i učiniti – ali vjerujem kako svi gradski vijećnici kod informiranja o stanju sigurno nisu imali cjelovitu sliku, kao što je vjerojatno nitko neće ni imati do kraja srpnja. Ali kada je budemo imali, komunicirat ćemo je jasno i glasno", zaključio je Gunjević.

Nakon svega, nema druge nego reći da Zadrane čeka jako vruće i nemirno ljeto. Preko leđa kluba očito se vodi politička borba koja vodi k izborima i sredstva se neće birati, a prva runda odigrana je na glasanju za kredit gdje su se izvukli i neki sumnjivi računi za smještaj igrača. Za vidjeti što će se sve još otkriti, ostaje nam pričekati i tu reviziju.

FOTO: HINA/Zvonko Kucelin

Premijer liga

1Zadar 302+534
2Split 275+444
3Cibona 2210+140
4Cedevita Junior 2012+199
5Dinamo Zagreb 1913+208
6Zabok 1715+35
7Dubrovnik 1418-56
8Šibenka 1319-46
9Dubrava 1319-108
10Alkar 923-161
11DepoLink Škrljevo 725-337
12Bosco 131-852

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!