Nogomet

Izgovora i alibija više nema: Hajduk mora svladati oslabljenu Istru 1961

Branimir Korać • nedjelja, 17.07.2022.
Izgovora i alibija više nema: Hajduk mora svladati oslabljenu Istru 1961
Foto: FaH

Prvo kolo SuperSport HNL-a zaključit će večeras na Aldu Drosini Istra 1961 i Hajduk. Splićani su gosti, ali bez obzira na to i veliki favoriti...

Dinamo, Osijek i Rijeka upisali su startne pobjede i to se očekuje i od Hajduka. Splićani gostuju kod još jednog kandidata za ispadanje, Istre 1961 i moraju doći do pobjede. Tim prije što je Hajduk sada već u dosta nezgodnom nizu bez obzira što se ističe kako pripremni rezultati nisu bitni, međutim kada pet puta zaredom ne dođeš do pobjede niti na kvartovskom turniru, nije ugodno.

Superkup je izgubljen, Dinamo je jednostavno bio bolji, ali prvenstvo tek kreće i Hajduk ga želi otvoriti na najbolji mogući način. U iščekivanju prijeko potrebnih pojačanja za borbu za naslov, u Splitu su navijački puk smirili potpisom ugovora s Markom Livajom do 2027. godine i barem nekoliko dana nitko nije pitao za pojačanja.

Valdasu Dambrauskasu neće biti nimalo lako, pred njim je dosta nezgodan posao jer je ljestvica podignuta, sada Kup više neće biti dovoljan, traži se titula i traži se iskorak u Europi. U Europi je dosta mina već na startu, a u prvenstvu će trebati svježe krvi i šireg kadra za utrku s Dinamom.

Istra 1961 ima potpuno suprotne ciljeve, prvenstveni cilj je ostati u ligi. U prilog nije išla niti činjenica da je Alaves ispao iz najvišeg španjolskog ranga pa Baski imaju prečih briga u ovom trenutku od Istre. Zato je tu stigao Saša Bjelanović kojem vjeruju i koji bi trebao voditi sportsku politiku kluba.

Najveće pojačanje za Istru je ostanak trenera Gonzala Garcije kojeg se znalo kritizirati jer ne ide uvijek na rezultat, znači ne zatvara se protiv jačih i ne igra na nulu, već pokušava pronaći način kako doći do pobjede. Kritike su nepotrebne, ugodno je to osvježenje u ligi u kojoj je znalo biti i previše ziheraških trenera koji su bili majstori za ubijanje nogometa.

Protiv Hajduka ga čeka jako težak posao, Istra na papiru izgleda dosta slabije u odnosu na prošlu sezonu i bit će iznenađenje ako nešto izvuče iz ovog susreta.

Što su rekli?

Gonzalo Garcia, trener Istre 1961: "Krećemo s prvenstvom protiv jedne od najboljih momčadi u državi. Vjerujemo da će podrška i atmosfera biti odlični, što je dobar, no i zahtjevan način za početi natjecanje. Ne smijemo im dopustiti da im bude preugodno na terenu, a mi moramo s loptom biti odlučni i agresivni. Očekujem i da će nam Hajduk otežati što više može."

Valdas Dambrauskas, trener Hajduka: "Za nogometnog navijača početak sezone je uvijek uzbudljiv. To je doba nade, a iza nas je najpasivniji dio godine. Znamo koliko je teško igrati u Puli. Ambiciozna su momčad s ambicioznim trenerom. Teško je znati koliko će oni biti dobri. Doživjeli su dosta promjena, stiglo je puno novih igrača. Na početku sezone uvijek ima nepoznanica, ali bez obzira to moramo gledati sebe. Nakon utakmice protiv Dinama smo odradili dobar tjedan treninga. Čekaju nas utakmice svaki tjedan i možemo vidjeti napredak puno brže."

Nedostaju

Istra 1961: Lisica, Rovis, Lauš (ozlijeđeni), Blagojević, Duvnjak (kartoni)

Hajduk: N.Kalinić, Fossati (ozlijeđeni)

Mjesto, vrijeme, suci

Aldo Drosina, 21 sat

Suci: Tihomir Pejin (Donji Miholjac), Dino Knez (Osijek), Ivan Janić (Ilok), Patrik Kolarić (Čakovec). VAR: Fran Jović (Zagreb), Luka Pušić (Zagreb)

Prošli dvoboj

Hajduk - Istra 1961 3:1 - U predzadnjem kolu prošle sezone Hajduk je slavio protiv Istre 1961 s 3:1, a pulska momčad jako dobro se držala u prvom poluvremenu. Povela je golom Mahmouda koji je kod proslave pogotka nepotrebno zaradio žuti karton, u sudačkoj nadoknadi prvog dijela prvo je Livaja s 11 metara izjednačio, a onda Mahmoud zaradio i drugi žuti. U drugom dijelu Livaja iz novog penala i Krovinović odveli su Hajduk do pobjede.

Prognoza

Pobjeda Hajduka: Kombinacija odlazaka i izostanaka značajno je oslabila Istru 1961 koja će imati jako težak posao protiv Hajduka. U prvih 11 će možda i morati neki nedovoljno uigrani igrači, u svakom slučaju Hajduk je veliki favorit i očekuje se njegova pobjeda.

FOTO: HINA/Mario Strmotić

SuperSport Hrvatska nogometna liga

  • Rezultati
  • Ljestvica
1Dinamo 3681:28+5381
2Hajduk 3665:41+2471
3Osijek 3646:41+550
4Rijeka 3644:44049
5Istra 1961 3636:38-246
6Varaždin 3641:51-1046
7Lokomotiva 3645:50-543
8Slaven Belupo 3627:46-1943
9Gorica 3636:50-1432
10Šibenik 3624:56-3227

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!