Nogomet

Sve brojke su na strani Modrih, ali Škupijeva makedonska dominacija izaziva respekt

Matej Kačan • utorak, 19.07.2022.
Sve brojke su na strani Modrih, ali Škupijeva makedonska dominacija izaziva respekt
Foto: FaH

Utakmicom protiv makedonskog Škupija, nogometaši Dinama krenut će u ovu sezonu Lige prvaka i potrage za skupinama elitnog europskog natjecanja. Ždrijeb u drugom pretkolu je dobar, dolazi momčad koju se ne smije podcijeniti, ali koja bi se trebala proći...

O protivniku

Škupi je klub osnovan 2012. spajanjem dotadašnjeg velikana Sloge i Albarsa. No, kako makedonski Savez nije potvrdio novi klub kao sljednika Sloge, u Čairu se moralo krenuti s dna pa se klub vratio u prvu ligu tek 2015.

Ipak, navijači Sloge, bivši igrači i sponzori gledaju na Škupi kao na novu verziju svog kluba. Škupi igra u Čairu, skopskoj četvrti na stadionu od šest tisuća sjedala, a vlasnik je turski biznismen Aydin Ölgun koji je imao vlasnički udio i u Čeliku iz Zenice.

Škupi je po prvi put u europska natjecanja stupio 2018. nakon četvrtog mjesta u Prvoj ligi Makedonije, a prošle je sezone i po prvi put bio prvak domaće lige s velikih 12 bodova prednosti ispred Akademije Pandev i 15 ispred Škendije.

U odnosu na prošlu sezonu i osvajanje naslova klub nije previše tržio. Igrači su dolazili i odlazili uglavnom na posudbe i kao slobodni igrači, a imena koja su više sudjelovala, a da su otišla su Marjan Radeski (otišao u Pyunik), Konstantin Češmedjiev (otišao u Slavia Sofiju) te Abdul Rwatubyeye koji je otišao kao slobodan igrač.

Dovođeni su mahom mladi igrači, vratio se Ali Adem iz Arisa odakle je već bio na posudbi, došli su Pepi Gjorgiev, Kristijan Ackovski, Angelce Timovski, Antonio Kalnoski, sve nešto iskusniji igrači koji su prošle sezone igrali u makedonskoj ligi.

Najveća opasnost prijeti od Nigerijca Sundaya Adetunjija, sjajnog napadača koji je prošle sezone zabio 20 pogodaka u ligi, a već protiv Lincoln Red Impsa u prvom pretkolu tresao je mreže.

S krila napada Freddy Alvarez, opasni Kostarikanac koji je bio drugi strijelac ekipe. Sundaya smo mogli upoznati i napisima iz medija posljednjih dana kad je u nožnom izlasku sa suigračem, stoperom Faustinom Senghorom dobio batine u noćnom klubu.

Ipak su obojica stigla u Zagreb i bit će na raspolaganju Goci Sedloskom. Svima je to poznato ime u Hrvatskoj, ovaj legendarni makedonski nogometaš prvo je branio boje Hajduka od 1996. do 1998. pa je nakon kratke avanture u Sheffield Wednesdayu došao u Dinamo.

Zadržao se kod Modrih šest godina uz 121 ligaški nastup i 22 pogotka, a još se jedan put vraća u Maksimir, 2005. nakon polusezone u Vegalti. Karijeru je završio u Mattersburgu gdje je igrao pet godina do 2011.

Nakon toga bacio se u trenerske vode, kao asistent krenuo je u Mattersburgu i u makedonskoj reprezentaciji koju je i vodio na nekoliko utakmica, a prvi pravi posao imao je u Turnovu koji je uspješno vodio do drugog mjesta u ligi i europskih kvalifikacija gdje je ispao od Hajduka.

Potom je bio sportski direktor pa trener Vardara, odlazi potom u Rigu pa Široki Brijeg uz kratak mandat u Dinamu 2, a Škupi je preuzeo prošle godine i odmah ih je odveo do naslova.

Forma

Obje momčadi odigrale su po dvije utakmice ove sezone pa razlike po formi ili uigranosti ne bi trebalo biti. Škupi je krenuo u Ligu prvaka, prvenstvo u Makedoniji još nije počelo. Prvi suparnik bili su Lincoln Red Impsi.

Činilo se da će sve biti lako jer u Makedoniji je Škupi slavio s 3:0, ali u Gibraltaru su domaćini poveli s 2:0 u 69. minuti i do kraja je bilo drhtanja oko roga hoće li Makedonci zadržati to vodstvo.

Dinamo je pak već stigao osvojiti jednu titulu, u Superkupu je svladao Hajduk nakon izvođenja jedanaesteraca, ali protiv Hajduka u Superkupu i Lokomotive u SuperSport HNL-u dvaput je praktički bio na rubu remija.

Protiv Hajduka nije bilo golova, a protiv Lokomotive je pobjeda došla golom Luke Menala u nadoknadi pa je s obje strane jasno da momčadi i nisu baš u optimalnom stanju i punoj formi.

Usporedba

Odmah naoko jasno je da je Dinamo mnogo jača ekipa, što po vrijednosti, što po imenima, što po europskom renomeu. No, Škupi je prošle sezone u domaćoj ligi pokazao dominaciju vrijednu pažnje.

Sa 66 golova Makedonci su zabili dva gola manje nego Modri, ali u tri utakmice manje, a primili su i gol manje pa je uz bodovnu razliku nad drugoplasiranim jasno da je to izrazito dominantna momčad koja je u stanju konstantno trpati.

Dva gola po susretu u ligi uz tri gola u prvoj natjecateljskoj utakmici tome idu u prilog.

No, sve je na strani Dinama: Po Transfermarktu Dinamo je 20 puta skuplji (100.5 milijuna - 5.5 milijuna), ima za 1.4 godinu iskusniju momčad (25.6 - 24.2) i čak 11 reprezentativaca naspram jednog Škupijevog.

Škupi ima 11 stranaca, Dinamo 13, a po usporedbi najboljih i najvrjednijih igrača Luka Ivanušec i njegov renome dosta nadilaze već spomenutog Adetunjija, koji se navodno i spominjao kao moguća Dinamova želja.

Sve brojke su na strani Modrih, ali sad to treba dokazati na terenu. Nadamo se da će tako i biti od 21 sat uz prijenos na HRT-u.

FOTO: HINA/Daniel Kasap

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!