Nogomet

Test karaktera, snage i spremnosti za najviše ciljeve

Matej Kačan • srijeda, 24.08.2022.
Test karaktera, snage i spremnosti za najviše ciljeve
Foto: EPA

Za Dinamo je srijeda posljednji ispit zrelosti i karaktera u jako zaposlenom prvom dijelu sezone. Sve dosad Modri su uspješno preskočili i ostala je samo jedna prepreka do cilja zvanog Liga prvaka...

Nije Dinama u skupinama najjačeg europskog natjecanja od 2019. i nakon dvije sezone suše ova momčad, dobro posložena s jako malo prodaja najboljih u posljednjoj sezoni, ima zadatak to promijeniti.

Ostavimo po strani na trenutak sve te brojke i financijski ulog koji sigurno nije zanemariv, ali time smo ionako bombardirani već tjednima. Prvi i jedini motiv za Modre protiv Bodo/Glimta mora biti onaj sportski.

Dinamo je kroz godine izgradio status i reputaciju kluba kojem bi trebalo biti mjesto u Europi na proljeće, kao i u barem nekakvim skupinama. No, za dodatno podizanje renomea Modri bi trebali iskoristiti trenutni sustav koji favorizira prvake manjih zemalja i postati stalni član skupina Lige prvaka.

Isto tako, poraz od Bodo/Glimta mora biti upozorenje i dodatni motiv jer Dinamo koji svi poznajemo i priželjkujemo, uz čast i poštovanje svima, takve klubove mora rješavati na rutinskoj bazi.

Nipošto ni ispadanje u play-offu Lige prvaka od jako dobro posloženih i opasnih Norvežana neće biti katastrofa, skupine Europa lige su jako dobra i Dinamu primjerena utješna nagrada, ali Dinamo jednostavno mora htjeti više.

I nikako ne smije podcijeniti važnost ovog ispita. Pa i da nije sudbonosni, niti ako Bodo/Glimt nije ista ona momčad od prošle sezone, prva utakmica u Norveškoj pokazala je koliko domaćin može biti opasan ako ga se krivo procijeni.

Sigurno Ante Čačić nije podcijenio suparnika, ali je u prvom poluvremenu odabrao krivu taktiku kako umrtviti domaćina. Umjesto da Modri uzmu loptu, stali su u srednji blok s idejom da prepuste jalovi posjed protivniku i skoro su brutalno kažnjeni.

Veseli reakcija u drugom poluvremenu, logične promjene koje su išle u prilog većem posjedu i kombinatorici, Petković i Ivanušec donijeli su potrebno i moglo se i preokrenuti.

No, nikako ne treba zanemariti to da je u prvom dijelu poraz mogao biti mnogo veći i bolniji. Na kraju 1:0 ne smije veseliti nikoga, ali je svakako aktivan rezultat i daje dozu nade.

To ne znači da se treba podleći famama po kojima je Bodo na domaćem terenu kao Liverpool, a u gostima kao da ne zna igrati. Norvežani su na samo tri od 14 gostovanja pretrpjeli poraz od dva razlike koji bi ih izbacio iz natjecanja u ovom trenutku.

Dakle, Norvežane se podcijeniti ne smije, ali Modri moraju izaći na teren i pokazati tko su i što su. Klub europskog renomea i pedigrea s momčadi koja mora biti spremna za najviše ciljeve.

Ovo je još samo jedan u nizu takvih ispita koji se redom nazivaju sudbonosnim utakmicama. Nije sudbonosan, ali ako Dinamo želi više i zadržati svoju razinu, onda mora preko Glimta.

Čak i bez Mišića i vjerojatno Baturine kojih neće biti i koji bi mogli ostaviti veliku prazninu u veznom redu, Dinamo je favorit za pobjedu, favorit za prolaz ipak nije, ali definitivno nije bez šansi.

FOTO: EPA/Matias Torbergsen

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!