Nogomet

Hajduk ide po pobjedu koja znači više od samog plasmana u Konferencijsku ligu

Branimir Korać • četvrtak, 25.08.2022.
Hajduk ide po pobjedu koja znači više od samog plasmana u Konferencijsku ligu
Foto: FaH

Nakon što je Dinamo izborio skupinu Lige prvaka, pravo osvježenje za hrvatski nogomet nakon ispadanja Osijeka i Rijeke bio bi ulazak Hajduka u Konferencijsku ligu. Posao će biti pakleno težak, ali Hajduk to može...

Hajduk pred punim Poljudom igra utakmicu za skupinu Konferencijske lige. Međutim nije to utakmica samo za ulazak u skupinu, to je utakmica koja mu može donijeti puno više, dizanje na svim razinama, a bio bi to Dambrauskasov doktorski rad.

Bit će teško, u to nitko ne sumnja, Villarreal je momčad iz samog europskog vrha, ali nikada se ne smije podcijeniti moć publike i navijača na Poljudu. Mnogi su rekli kako su znali da ih očekuje paklena atmosfera, ali dok to nisu doživjeli, nisu mogli pojmiti što je to.

Znalo se dogoditi i da igrači Hajduka blokiraju u takvoj atmosferi, ali uglavnom ih je ona nosila, a ne sputavala. Iz Villarreala poručuju da su već igrali u sličnim uvjetima, ali to su poručivali i iz Evertona pa se odjednom razlika između Hajduka i Evertona smanjila.

Hajduk ne smije ponoviti nastup iz Valencije, mora večeras biti na vrhuncu od prve do zadnje minute. Dambrauskas je svjestan toga i ne ističe bez razloga kako će glava igrati veliku ulogu. Koncentracija, glava, disciplina, sve će to biti ključne stavke u cijeloj priči.

"Govorili smo već puno puta o tom čudu. Protiv Lokomotive je bilo puno borbe, a malo kreativnosti. Nismo ni mi ni oni bili posebno uvjerljivi u zadnjoj trećini. Ovdje će biti potpuno drugačije, drugačiji protivnik s drugačijom igrom i morat ćemo biti jako strpljivi i fokusirani svih 90 minuta i na najmanje detalje. Pokazao sam igračima vrlo male detalje koji bi mogli biti ključni. Moramo biti tamo gdje moramo biti, ne smijemo gubiti kontrolu i moramo vjerovati da možemo igrati protiv jedne od najboljih europskih momčadi. Ovo je veliki izazov i za mene i za igrače, klub, navijače. Ako pogledamo gdje je Hajduk bio prošle godine, a gdje je sada, napredak je očit. Sanjamo velike utakmice, a ovo je jedna od takvih. Jedini način da nadigramo ovog protivnika je izaći čiste glave i pružiti sve od sebe. Duboko u sebi igrači moraju pronaći ono što možda ni ne znaju da imaju. Moramo imati vjeru i zajedništvo, formacija i taktika u ovakvoj utakmici su sporedni. Glava je iznad svega", kaže Valdas Dambrauskas.

U odnosu na dvoboj u Valenciji, Hajduk će biti jači za Marca Fossatija vjerojatno od prve minute i za barem dio utakmice Nikole Kalinića. Obojica su u Španjolskoj odigrali samo dio dvoboja i to vrlo mali dio, ali su imali veliki utjecaj. Njihovo iskustvo i kvaliteta svakako donose puno Hajduku.

Ostaje za vidjeti u kakvom će sastavu Villarreal zaigrati u Splitu. U Valenciji su Villarrealove rezerve odradile posao, a kada su u igru ušli oni koji inače igraju, Kalinićeva mreža više se nije tresla.

Doduše Villarreal je u drugom dijelu malo i podignuo nogu s gasa, no vidjelo se da kada bi njegovi igrači samo malo ubrzali igru i produžili korak da je Hajduk to jako teško pratio.

Emery sigurno neće juriti, ali niti olako pasti. Ima iskusnu momčad, očekujemo kombinaciju onih koji su startali i onih koji igraju manje. Kao što je i najavio, težit će posjedu i kontroli igre, ali kao što je Dinamo ovom Villarrealu ne tako davno stvarao probleme u tranziciji, to isto može i Hajduk.

"Želimo nastaviti ondje gdje smo stali u prvoj utakmici. Gol u gostima ne vrijedi dvostruko, kao što je nekoć bilo. Hajduk igra dobro, zahtijevan je protivnik. Njegovi igrači su sposobni pronaći adekvatnu igru, približiti se našem golu pa je još uvijek puno toga ispred nas za proći. Oni željno iščekuju ovu utakmicu, vide svoju šansu za prolazak. Mi, pak, imamo iskustva u Europi, ali želimo i popraviti stvari koje nisu bile dobre u prvom susretu. Od prve minute ćemo nastojati biti koncentrirani. Želimo odigrati dobro svih 90 minuta", kaže Emery.

2:4 zaostatak nije mali, ali nije niti nedostižan. U Splitu svi vjeruju, a to je najvažnije, u nogometu je bilo i većih iznenađenja od potencijalnog prolaska Hajduka u paklu Poljuda.

Konferencijska liga, play-off:
Hajduk - Villarreal 21:00 (2:4)

FOTO: HINA/ik

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!