Nogomet

Kreće Liga prvaka: Mnogo Hrvata u akciji, odmah veliki dvoboj u Parizu

Matej Kačan • utorak, 06.09.2022.
Kreće Liga prvaka: Mnogo Hrvata u akciji, odmah veliki dvoboj u Parizu
Foto: EPA

Prvi dan Lige prvaka sigurno u Hrvatskoj ostaje u znaku Dinama i Chelseaja, ali utorak nam donosi još sedam jako zanimljivih susreta uz nastupe mnoštva Hrvata...

Skupina E

Osim Dinama i Chelseaja, u skupini E igrat će i Milan i RB Salzburg koji će odmah prvog dana odmjeriti snage u Austriji. Premda kladionice i analitičke kuće dosta cijene Salzburg, neke ga čak i stavljaju na kraju skupine i ispred Milana, nije to ona ista momčad kao prije godinu, dvije.

Dosta se Salzburg traži i može se s njima igrati, a Milan ima i veliki motiv pravog rezultata u Europi. Uzlet posljednjih godina okrunjen je Scudettom, a sad je korak naprijed i dobar nastup u Ligi prvaka nakon prošlosezonskog ispadanja u skupini.

Ovdje imamo i prvi hrvatski dvoboj dana, Ante Rebić ide u goste Luki Sučiću i Roku Šimiću, premda su Rebić i Šimić posljednjih tjedana imali probleme s ozljedama i ne bi trebali igrati, a Sučić je na listi upitnih.

Skupina F

I ovdje odmah imamo dva hrvatska dvoboja, odnosno svaki će biti takav jer u svakom od predstavnika imamo svoje predstavnike. Real Madrid Luke Modrića kreće u obranu naslova, a prvi suparnik je Celtic.

Boje Škota brani Josip Juranović i sigurno će njegova momčad u grotlu Celtic Parka gledati kako nastaviti svoj niz. A on je zaista impresivan: osam pobjeda i 35 pogodaka u zadnjih osam susreta.

Ima nešto i Real za reći po pitanju forme, i u Madridu je svih pet službenih susreta na stranicama koje to bilježe zasjalo zelenom bojom pobjede.

Paralelno s tim, RB Leipzig i Šahtar igraju dvoboj ranjenih, momčadi koje bi sigurno u nekim drugim okolnostima nudile više. Za Šahtar se sve zna, klub i cijela Ukrajina zahvaćeni su ratom.

Prekinuto prvenstvo nekako se vratilo i pokrenulo u neobičnim uvjetima ove sezone, klub iz Donjecka ima dvije pobjede i remi u mladoj sezoni. Jak je hrvatski potpis u ovom Šahtaru, tu je Darijo Srna u klupskim strukturama, trener je Igor Jovićević, a nastupa Neven Đurasek.

Svi će oni u goste Jošku Gvardiolu i Leipzigu koji je u sezonu krenuo jako slabo, ima tek jednu pobjedu u Bundesligi i jednu u DFB Pokalu i dolazak znatno oslabljenog Šahtara idealna je prilika u barem jednom natjecanju krenuti na pravi način.

Skupina G

U ovoj skupini imamo jednu utakmicu u onom ranijem terminu. Borussia Dortmund dočekat će Kopenhagen u utakmici paralelnoj s Dinamo-Chelsea. Dortmund isto ima hrvatski potpis jer trener Edin Terzić korijene vuče iz Hrvatske, a dobar dio trenerskog životopisa iz suradnje sa Slavenom Bilićem.

Terzić je krenuo dobro u Bundesligu s momčadi u kojoj više nema Haalanda i u pet kola broji četiri pobjede uz jedan šokantan poraz u nadoknadi od Werdera. S druge strane, Kopenhagen je već osam kola unutar danske sezone i ima promjenjivu formu.

Gotovo pa je stalno u ritmu pobjeda-poraz i ima po četiri slavlja i kapitulacije bez remija i tek je šesti, ali je do Lige prvaka došao pobjedom u dvomeču protiv turskog prvaka Trabzonspora pa svakako može zaprijetiti.

U drugom dvoboju skupine Sevilla se nakon očajnog ulaska u sezonu mora vaditi na Manchester Cityju. Ivan Rakitić i Španjolci broje samo bod od početka sezone, a neće im sigurno pomoći činjenica da City ima štošta za dokazati i popraviti nakon remija s Aston Villom u posljednjem kolu Premier lige.

Skupina H

Ovdje imamo možda i najatraktivniji dvoboj prvog dana, ali i jedan možda najmanje atraktivan. PSG je od početka sezone u strašnoj formi, pod novim trenerom Galtierom ima pet pobjeda i remi te 24 gola u šest susreta Ligue 1.

Četiri gola po susretu zabijaju Parižani, a u goste im dolazi istinski velikan Juventus koji je na ljeto doživio neke promjene i još se traži pa u pet kola Serie A ima tri remija, ali i samo dva primljena gola.

Obje ekipe imaju mnogo za dokazati. Vjerojatno se zna da će PSG do francuskog naslova i napokon mu treba europski iskorak, dok Massimiliano Allegri i Juventus moraju pod hitno popraviti formu i uzeti veliki skalp nakon loše prošle i teškog ulaska u novu sezonu.

U sjeni spektakla na Parku prinčeva, u Lisabonu Benfica dočekuje Maccabi Haifu. Nije to baš atraktivan par, ali vrijedi napomenuti da od ovog ljeta za Benficu igra Petar Musa koji je u napadu zamijenio Darwina Nuneza.

FOTO: EPA/Mohammed Badra

Liga prvaka, skupina E

  • Rezultati
  • Ljestvica

1. kolo

Dinamo1:0Chelsea
Salzburg1:1Milan
1Chelsea 610:4+613
2Milan 612:7+510
3Salzburg 65:9-46
4Dinamo 64:11-74

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!