Automoto

Dominacija Slovenaca u autocrossu u Gambetićima

Sportnet, Mihaela Bradovski • ponedjeljak, 12.09.2022.
Dominacija Slovenaca u autocrossu u Gambetićima

Na izvrsno pripremljenoj stazi Canalli nastupilo 35 vozača iz Slovenije, Hrvatske i Italije...

Autocross se kao specifična automobilistička disciplina još jednom potvrdio izuzetno atraktivnom i krajnje neizvjesnom manifestacijom, koja je i ovog puta, u okviru međunarodne 5. Nagrade Gambetića 2022., na prostore uz stazu Canalli u Gambetićima, privukla veliki broj ljubitelja oktana i brzina. Uloženi trud i kontinuirano usavršavanje kompleksa staze i okoliša, u organizaciji AKORK Skok racing 1993 i bratskog Autokluba Poreč Autosport, potvrdilo se vrhunskom vožnjama u bodovanju za državna prvenstva Hrvatske i Slovenije nastupom čak 35 vozača iz tri zemlje.

Utrku je u ime pokrovitelja Općine Višnjan otvorio načelnik Angelo Mattich. Izvrsna zemljana podloga, bez puno uobičajene prašine, čemu je pripomoglo, pored stalnog tehničkog zalijevanja i ranojutarnji pljasak uoči manifestacije, poslužila je za vrhunske utrke, prvo treninge i kvalifikacijske vožnje, a u završnici finalne, koje su u više navrata prekidane i ponavljane obzirom da je bilo prevrtanja, leta zrakom, zapaljenja, međusobnih duela, sve bez posljedica po vozače.

Uvijek su u autocrossu najatraktivniji jednosjedi, buggy vozila koja su ovog puta bila brojna i razvrstana u dvije divizije. U diviziji 3 nakon dvije najbolje kvalifikacijske vožnje i do ukupne pobjede u finalu je stigao Slovenac Robert Kociper (Buggy Seat 2.0) iz Športnog kluba Tornado. Najvećeg konkurenta, klupskog suparnika Igora Kerna (Buggy Honda 2x1000 4x4) do ciljne je linije ostavio za 646 tisućinki sekunde. Obzirom da su Slovenci i brojem i kvalitetom voznog parka, ali i vožnjom dominirali, kako ovom tako i ostalim klasama, treće je mjesto pripalo Davidu Kosirniku (Buggy Alfa 3.0) iz ASC Mustang Domžale.

Maleni, zvukom snažnih zujalica, dominantni na stazi su bolidi Divizije 3CC–CrossCar. U osam krugova finala, uz jednu najbolju kvalifikacijsku vožnju, do pobjede je ukupnim vremenom 4:34,006 minuta, stigao Klemen Zupan (CC Suzuki 600) iz ASC Mustang Domžale. Iako je u dvije kvalifikacijske vožnje ostvario najbolja vremena, u završnici za pobjedničko postolje Mitja Petrovčić (CC Semog Bravo MT) iz AMD Zvezda, pobjedu, ali i lidersku poziciju slovenskog prvenstva, poslije tri natjecanja, morao je prepustiti Zupanu za samo 694 tisućinke sekunde. I treći Slovenac na postolju je Boštjan Jenc (CC Yamaha 600, ASC Mustang).

Najbrojniju skupinu automobila činili su sudionici Divizije 1A-Touring AX 1600 u kojoj je dominantan bio Talijan Alberto Ferro u Fiat Puntu 1.6, koji nastupa s hrvatskom licencom za AKORK Skok racing 1993. Uz dvije najbolje kvalifikacijske vožnje pobjednički je ciljem prošao s više od šest sekundi prednosti ispred Slovenca Tilena Pogačara (Seat Ibiza 1.6, ŠK Tornado). Treći, s velikim odstojanjem, bio je Jani Kosirnik (Suzuki Baleno) iz ASC Mustang.

Divizija 1 Touring AX još jedan trijumf Slovenaca, prvi Matej Lavrič (Subaru Impreza WRC), drugi Aleksandar Križman (Mitsubishi Lancer Evo VI), obojica AMK Tunjice i treći Primož Omahna (Audi 1.9 TD, ASC Mustang).

Na utrci je nastupilo osam hrvatskih vozača, a uz ukupnu pobjedu Talijana Ferra i prvo mjesto PH Divizije 1A, vrijedi zabilježiti šesto mjesto Divizije 3 Buggy Lorisa Krbavca (AK Buzet Autosport) i peto Roberta Zdrinščaka (ASK Kastavac) u Diviziji 1, čime su polučili pobjede domaćeg prvenstva i poredak svojih klubova. Ostali naši su imali podosta tehničkih problema, pa pored relativno uspješnih kvalifikacija, u finalnim vožnjama su ili odustali ili nisu niti startali.

Tijekom prve kvalifikacijske vožnje Divizije 3a CrossCar, na startnom pravcu, došlo je do spektakulranog leta Slovenca Vida Komatara koji je prošao po vozača bez posljedica.

Slijedeća, završna četvrta utrka sezone hrvatskog i slovenskog prvenstva na rasporedu je 9. listopada na slovenskoj stazi Moravče.

Miroslav KRPAN

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

AutomotoOstalo
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!