Automoto

Oktanski spektakl priko Krke: Talijan Faustini rekordom do pobjede

Sportnet • utorak, 18.10.2022.
Oktanski spektakl priko Krke: Talijan Faustini rekordom do pobjede

Međunarodna pozivna utrka automobila s 250 i više konja okupila 39 sudionika iz devet zemalja...

Talijanski automobilist sa švicarskom licencom Robin Faustini pobjednik je drugog izdanja međunarodne pozivne auto show manifestacije, održane na skradinskoj brdskoj stazi, pod nazivom Bongo – 2. Hill Climb Monsters 2022. Pozivu organizatora, šibenskog Autokluba Mihovil, odazvalo se 39 sudionika iz devet zemalja, među kojima i jedna vozačica formule iz Austrije.

Nakon niza uspješnih organizacija brdskih auto utrka za bodove državnih prvenstava i europskih sustava, prošle godine začeta nova manifestacija, s ciljem okupljanja vozača koji voze same monstrume, svojevrsna čudovišta koja pod poklopcem motora kriju veliku snagu, isključivo 250 i više konja, opravdala je svoju opstojnost. Neopterećeni bodovnim sustavom, već vožnjom iz gušta, na jednoj od najljepših hrvatskih brdskih staza, imali su što pokazati, kako tijekom treninga, tako i tri vožnje, od kojih se za konačne nagrade organizatora u ukupnom poretku i sedam raspisanih klasa uzimane u obzir dvije bolje. Manifestacija je objedinjena pod imenom kojim se odaje priznanje jednom vrhunskom vozaču, mađarskom internacionalcu i hrvatskom prvaku Istvanu Kaveczu, nadimkom Bongo, koji je branio boje AK Dubrovnik Racing, a napustio nas prije nepune tri godine, nakon borbe sa zloćudnom bolešću.

Stazu dugu 3.300 metara, u tri je navrata najbrže, prototipom Osella FA30, prošao talijanski internacionalac sa švicarskom licencom Robin Faustini, odvezavši u trećem navratu rekordno vrijeme utrke 1:24,471 minut, uz prosjek 140,639 km/sat.

I preostale dvije, vozio je tek neznatno više od 1,25 minuta, a u konačnici slavio ukupnom pobjedom 2:49,492 minuta, što je bila prednost od 3,009 sekundi ispred sunarodnjaka mu Fausta Bormolinija u formuli Reynard K02. Izvrstan je rezultat, trećim mjestom ukupno, polučio višestruki hrvatski prvak Kategorije II (formule i prototipovi) Mađar Laszlo Szasz formulom Reynard F3000, uz zaostatak za pobjednikom od 14,963 sekunde. Bio je to ujedno i poredak za ovo natjecanje raspisane Grupe 7 bolida preko 2.000 ccm.

Najuspješniji u automobilima turističke kategorije bio je peti ukupno Poljak Michat Ratajczyk u Mitsubishi Lanceru Evo IX. Identičnim automobilom do osme pozicije generalke, ali i treći Grupe 3 (pogon na četiri kotača snage preko 420 KS) bio je Zagrepčanin Domagoj Pereković. Tako su Szasz i Pereković jedini hrvatski licencni vozači među deset prvih.

Još jedan izvrstan rezultat, pobjedom u Grupi 2 (pogon 4 kotača, snage do 420 KS) u Audiju A4 STW ostvario je mladi 19-godišnji riječki automobilist Matija Jurišić, ostvarivši i pobjedu juniorske kategorije. Prva mu je vožnja bila rekordna svoje skupine u vremenu 1:44,005 minuta. Jurišić je bio jedan od trojice hrvatskih vozača pobjednika pojedinih grupa. Tako je pobjedu Grupe 1 (vozila s ugrađenim motorom motocikla) ostvario Deni Kmetović (Zastava 750) iz Župe Dubrovačke, a one u Grupi 4 (pogon 2 kotača, snage do 320 KS) Zagrepčanin Željko Pavičić u Chevrolet Croze. Pobjednici preostalih grupa bili su: Grupa 5 (pogon 2 kotača, snaga preko 320 KS) Jedrzej Szczesniak (Poljska, Lamborghini Huracan), Grupa 6 (bolidi do 2.000 ccm) Simone Feroleto (Italija, Nova Proto NP 03). Iako jedina, ali najboljom vozačicom manifestacije proglašena je Austrijanka Eva Sigrid Frestl koja je formulom Tatuus Master F2000 zauzela 17. mjesto ukupnog poretka među 29 sudionika, koji su uspješno okončali nastup s najmanje dvije odvežene vožnje.

Listopad je bio mjesec završnice automobilističkih utrka na brdskim stazama, prije deset dana okončanog hrvatskog prvenstva u Dubrovniku, a sad i show priredbom u Skradinu koja poprima obilježje završnice koja će se nastaviti i iduće godine.

Miroslav KRPAN

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

AutomotoOstalo
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!