Automoto

Karting slalom u Našicama: Uspješna prva promocija

Sportnet • utorak, 25.10.2022.
Karting slalom u Našicama: Uspješna prva promocija

Prva promocija karting slaloma u nas, ako ne računamo aktivnosti iz jeseni 2019., kada su u Zagrebu održani kvalifikacijski ogledi za FIA Motorsport igre, održana je u Našicama.

U izuzetnom ozračju grada koji se posljednjih godina odlikuje novim sportskim manifestacijama, karting slalom kao jedan novi vid okupljanja mladih u oktanskom svijetu dočekan je objeručke, podržan od gradskih struktura, pa su tako manifestaciji prisustvovali gradonačelnik Krešimir Kašuba i direktorica Turističke zajednice Grada Našice Ines Resler. U tim podrške manifestaciji uključila se i Sportska zajednica grada Našice, a sve pod medijskim pokroviteljstvom lokalnih medija, Televizije i Radija Našice.

O sportskom, promotivnom segmentu jednodnevnog događanja na prostoru sajmišnog parkirališta brinuo je domaćin, sve aktivniji i u oktanskom sportu Hrvatske prisutniji domicilni Autoklub Panonija, dok su nacionalni Hrvatski auto i karting savez predstavljali Igor Tomljanović, prvi zamjenik predsjednika HAKS-a i Mario Moslavac, predsjednik Odbora za karting sport i član Upravnog odbora HAKS-a.

"Odbor za karting sport HAKS-a zacrtao je još prije dvije godine, neposredno po prvom ovakvom događanju u Zagrebu, promociju širom Hrvatske. No, dvije godine smanjenog intenziteta okupljanja zbog pandemije, uzrokovale su pauzu koju ćemo nastojati nadoknaditi nizom ovakvih događanja širom Hrvatske. Iz Našica smo, veoma uspješno krenuli u promociju karting slaloma, nove oktanske discipline namijenjene prvenstveno mlađem uzrastu. Nastupaju djeca od deset i više godina, raspoređeni u četiri kategorije, kadeti, juniori, seniori i vozačice. Sve smo imali zastupljeno, zapažen interes sudjelovanja, izvrsno domaćinstvo, kako gradskih struktura, tako i kluba, a rezultat je i više nego zadovoljavajući, dogovor povratka slijedeće godine, ali stepenicu više, u okviru raspisanog Prvenstva Republike Hrvatske u karting slalomu. Cilj ovih promocija je dovesti karting u sredine gdje nije zastupljen, gdje nema karting staza, a time populariziramo ne samo sport već i tehničku kulturu među mladima, te razvijamo sigurnost u prometu koja će kasnije rezultirati boljim vozačima", kazao je Mario Moslavac.

Karting slalom pokrenula je FIA Svjetska automobilistička federacija i pokazao se dostojnim upotpunjavanjem karting sporta u jednom drugačijem i prihvatljivijem obliku od samih utrka. Našičko događanje okupilo je 30-tak sudionika uz veliki broj onih koji su ih bodrili uz posebno pripremljen poligon, sa šumom čunjeva, među kojima, po zadanim linijama, treba odvesti što brže i točnije.

Najboljim u Našicama pokazao se ukupni pobjednik 12-godišnji Stanko Šafar ostvarivši vrijeme vožnje 51,62 sekunde. Ujedno je bio najbolji u najbrojnijoj skupini kadeta ispred Tomasa Orban Sauera (vrijeme 54,45 sekundi) i trećeg Daniela Anđelića (57,37 sekundi). U kategoriji juniora 17-godišnji Matej Trcović vremenom 1:00,13 minuta pobijedio je ispred godinu mlađeg Ivana Kneževića (1:01,92) i vršnjaka mu Davida Malovčaka (1:04,30).

Među seniorima najbolju vožnju prikazao je 24-godišnji Josip Blažević ostvarivši vrijeme 52,39 sekundi, ispred tri godine mlađeg Antonia Erića (54,09 sekundi). Do trećeg je mjesta vremenom 1:01,36 stigla 30-godišnja Karolina Anđelić, ujedno najuspješnija vozačica među osam sudjelujućih pripadnica nježnijeg spola. Druga je bila 13-godišnja Lucija Čižmek, a treća dvije godine starija Ivona Glasovac.

Led je probijen, prva promocija karting slaloma i više je nego uspješno provedena u Našicama pod organizacijskim timom AK Panonija i dijela članova OKS-a HAKS-a. Slijede novi susreti, prema planu kroz desetak dana u Dalmaciji. U nedostatku karting sataza u nas, karting će dolaziti, za sada u formi slaloma, u urbane sredine, a na mladima je samo da se upuste u vožnju, a njihovim roditeljima da ih podrže.

Miroslav KRPAN

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

AutomotoOstalo
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!