Rukomet

Šoštarić: 'U svoj toj brzini Švicarska radi greške i mi to moramo iskoristiti'

Mihaela Bradovski • ponedjeljak, 07.11.2022.
Šoštarić: 'U svoj toj brzini Švicarska radi greške i mi to moramo iskoristiti'
Foto: FaH

Pred hrvatskim rukometašicama je dvoboj protiv Švicarske, a Nenad Šoštarić jako dobro je proučio hrvatske protivnice.

Hrvatska je upisala pobjedu protiv Mađarske, aloi nije bilo puno vremena za slavlje, Nenad Šoštarić brzo se okrenuo Švicarkama.

"U mojoj glavi je Mađarska precrtana već oko pomoći jer sam do tri ujutro vrtio snimku utakmice Norveška - Švicarska u kojoj je Švicarska igrala skoro cijelu utakmicu sedam na šest što nije bilo lako. Naravno, Norvežanke su kvalitetnija ekipa i to su iskoristile."

Šoštarić ističe kako je velika švicarska snaga za budućnostakademija koja je osnovana.

"Sjećanja na utakmicu s Mađarskom su lijepa, ali sustav natjecanja te tjera da ujutro jučer jednostavno više ne postoji. Stalno pričamo da svi ulažu u infrastrukturu osim nas jer je ona kod nas tragikomična. Švicarska je tako u zadnje četiri goidine napravila svoju akademiju pod nazivom Concordia, tu su i hotel i teretana i dvorana te već u ovoj ekipi imaju 3-4 igračice koje potječu iz te njihove akademije. Tu je mala 17-godišnja Emmenegger na krilu, Altherr s 19 godina na desnom vanjskom, Bucher isto na srednjem vanjskom. Sve su to jako dobri proizvodi koji izlaze iz njihove tvornice."

Šoštarić ima podatke o svim igračicama, sve ih je dobro upoznao.

"Od prije kada je Albertsen došao za trenera, išao je s pričom da se mlađi igrači priključuju, onda su to bili Kundig, Gautschi, obje golmanice, Xenia Hodel na desnom, Chantal Wick, Lisa Frey, a sve one danas igraju u Danskoj, Njemačkoj, igraju u ozbiljnim klubovima. Bitoi srednji vanjski Viborga nije jednostavno to je Kundig. Imaju odličnog mladog pivotmena Schmid koja je igrala već u Francuskoj s 18 godina, a ove godine vratila se u Švicarsku, ali sumnjam da će tamo dugo ostati jer je pokazala veliku kvalitetu."

Švicarska preferira vrlo brz rukomet i ima specifične obrambene postavke.

"Stilski igraju brz rukomet, probavaju puno trčati, raditi brzi centar i brzo završavaju napad. Ako u tome ne uspiju, jako puno igraju na pivote i na krila. U obrani su specifični u odnosu na većinu jer u svakoj varijanti promjene akcije imaju odgovor u transformaciji zone. Igra se odvlačenje igrača, oni trasformiraju zonu u 5-1, odnosno duboku 3-2-1. Utrčava li primjerice lijevo krilo, mala Emmenegger ide za njim i pretvara se opet u 5-1. Svaka akcija ima određenu priču i tu treba biti oprezan."

Što se tiče faze napada, tu puno igra 7 na 6.

"Od 2017. godine kada smo prvi put s njima igrali u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo, igraju 7 na 6. Jučer su od prve minute igrale 7 na 6, a protiv Mađarske su igrale zadnjih 20 minuta, igrat će sigurno i s nama. Imaju to načina na koja to odrade, jedno je kako mi to zovemo petica da se pivot križa sa srednjim, kreće se sa strane gdje su oba pivota i onda se stane na 2-3-4-5 gdje se napada. Druga priča je da jedan od pivota izađe na postmena gdje igra dupli pas s vanjskim, a treća varijanta je lažna četvorka gdje utrčava lijevo krilo kao da će ići u križanje s desnim vanjskim, prima loptu od srednjeg, preda loptu i vraća se nazad. Nakon toga napadaju i pokušavaju stvoriti višak i s obje strane gurati na pivota."

"Oni su opet kombinacija mladosti i iskustva. Njihov prvi golman Manuela Brütsch ima 38 godina, Kundig je na 30, Frey je isto vrlo blizu tome, ove ostale su mlade, imaju čak tri igračice stare 17 godina. U svoj toj njihovoj brzini normalne su greške i mi ih moramo iskoristiti. Norveška je primjerice napravila razliku već u prvom dijelu, a da je pritom i promašila 5-6 šuteva na prazan gol. Te greške treba iskorištavati i kažnjavati te ostvariti već u startu pristojnu prednost da bi kasnije sve bilo lakše."

FOTO: EPA/ANTONIO BAT

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!