Nogomet

Dalić odredio putnike u Katar, nema iznenađenja, sve je očekivano

Branimir Korać • srijeda, 09.11.2022.
Dalić odredio putnike u Katar, nema iznenađenja, sve je očekivano
Foto: FaH

Izbornik Zlatko Dalić objavio je igrače koji putuju na Svjetsko prvenstvo u Katar. U konačnici nema baš nikakvih iznenađenja, popis je očekivan...

Zatko Dalić otkrio je karte i popis igrača za Svjetsko prvenstvo. Popis je potpuno očekivano i u okviru onih imena koja su se spominjala u krugu gotovo sigurnih putnika za Katar.

S onog šireg popisa otpali su vratari Kotarski i Labrović te je uskočio Ivo Grbić koji je ove sezone imao dojmljivih nastupa u dresu Atletica.

Na Svjetsko prvenstvo ne putuju Duje Ćaleta-Car i Marin Pongračić, zatim veznjaci Luka Ivanušec i Josip Mišić kao i Antonio Čolak i Josip Brekalo.

Dalić se odlučio za sljedeće igrače:

Vratari: Livaković, Ivušić, Grbić

Obrana: Vida, Lovren, Barišić, Juranović, Gvardiol, Sosa, Stanišić, Erlić, Šutalo

Vezni red: Modrić, Kovačić, Brozović, Pašalić, Vlašić, Majer, Jakić, Sučić

Napad: Perišić, Kramarić, Petković, Oršić, Budimir, Livaja

Izbornik u ove igrače vjeruje i izbor je bio očekoivan.

"To je 26 igrača koje smo izabrali i kojima vjerujemo. Eventualno može doći u ponedjeljak do neke promjene ukoliko za vikend se netko ozlijedi. To je grupa igrača koja ide na Svjetsko prvenstvo, njima vjerujemo i nadamo se da s njima možemo napraviti ono što svi želimo."

Dalić je kao i uvijek veliki optimist i uvjeren u dobar rad.

"Ja sam uvijek optimist, vjerujem u ove igrače i reprezentaciju, vjerujem u stožer i naš rad. Znam da su očekivanja velika, očekujemo svi velike stvari, ali moramo biti realni i objektivni da je tu veliki broj reprezentacija koje su spemne za boriti se za titulu. Imamo veliko samopouzdanje, posebno nakon Lige nacija, imamo vrhunske igrače, ali nema pritiska, nema euforije, idemo korak po korak. Prva utakmice će biti najvažnija. Optimist sam, ali ne želim nikakav pritisak."

Među putnicima za Katar nema Antonija Čolaka iako je bio vrlo raspucan ove sezone u Škotskoj.

"Čolak je dobar igrač, pokazao je to u Škotskoj, poštujem njegove golove. Napravili smo jako dobru analizu, sve smo pratili i ovo je naša odluka iza koje stojim milijun posto. Ja sam taj koji bira, uzeli smo četiri napadača. Budimir je igrač koji nam daje veliku snagu i energiju, kada nam treba presing, skok igra, on je taj."

Dalić je i obrazložio zašto među putnicima nije Josip Mišić.

"Za Jakića smo se odlučili jer je bio već nekoliko puta s nama, igra tri pozicije, ali nisam bio sklon da na Svjetsko prvenstvo vodim nekoga tko je prvi put s nama, u ovom slučaju Mišića. On je sigurno na mom popisu u mojoj ideji i viziji u budućnosti, ali sada je odluka na Jakiću koji je ušao u 16 Lige prvaka i igra konstantno. Oko stopera, tu su Vida i Lovren koji su naši senatori. Vida igra stalnoi u AEK-u i igra dobro, nismo dvojili oko toga. Veseli me da je i svima vama dvojba oko jednog-dva imena, a ne oko 5-6, onda bi bio problem."

Odlične igre u Ligi nacija su svakako podigle ambicije i pojačale apetit.

"Pitanje je što je bolje, ići s manjim ili većim očekivanjima. Sada očekujemo više nakon vrhunskih utakmica u Ligi nacija i s pravom smo optimisti. Ali moramo biti realni, tu je još puno reprezentacija s takvim ambicijama i nama je najvažniji start, ta prva utakmica s Marokom. Ne bih išao sad o tome što će biti nakon toga, daj Bože da prođemo grupu pa ćemo vidjeti dalje. Kvaliteta je tu, pokazali smo da smo pravi, nakon one utakmice s Austrijom malo tko je očekivao ovakav preokret. Velika je stvar da smo na SP-u, tamo ćemo probati najbolje što možemo."

Dobra vijest za Dalića je povratak na travnjak Marcela Brozovića.

"Brozović je odradio 10-15 minuta protiv Juventusa, očekujem veću minutažu u ove dvije preostale utakmice. On je nama jedna od najvažnijih karika, peko njega puno toga rješavamo. On je naš nositelj igre i dio našeg velikog veznog reda, bez Brozovića to nije isto. On je spreman, bit će pitanje malo forme, ali imat ćemo tih tjedan dana da se podignemo."

Izbornik ne skriva kako već sada praktički ima postavu za Maroko, tek su male dvojbe.

"Zna se skoro sve, samo da budu svi zdravi. Imamo širinu i kvalitetu. Analizirat ćemo Maroko i nakon njihove zadnje pripremne utakmice u Dubaiju i na osnovu toga vidjeti kakav profil napadača tu trebamo. Imamo četiri napadača koji svaki imaju svoje karakteristike, mala je dilema i oko tog desnog napadača, ali tu ćemo slagati ovisno o tom napadaču."

Modrić i društvo imaju ogroman broj utakmica ove sezone, raspored je zgusnut itekako zbog SP-a.

"Luka je pokazao da može, probat ćemo se kroz prijateljske utakmice malo zaštititi i dati priliku svima, utakmice su svaka četiri dana i vjerujem da to neće biti poseban problem."

FOTO: HINA/Admir BULJUBAŠIĆ

EP 2024., skupina D

1Turska 814:7+717
2Hrvatska 813:4+916
3Wales 810:10012
4Armenija 89:11-28
5Latvija 85:19-143

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!