Rukomet

Šoštarić: 'Slovenija je izuzetno kvalitetna reprezentacija na najvišem europskom nivou'

Mihaela Bradovski • četvrtak, 10.11.2022.
Šoštarić: 'Slovenija je izuzetno kvalitetna reprezentacija na najvišem europskom nivou'
Foto: FaH

Hrvatska ženska rukometna reprezentacija danas od 18 sati igra protiv Slovenije prvu utakmicu drugog kruga natjecanja na Europskom prvenstvu.

Pred hrvatskom ženskom rukometnom reprezentacijom je jako težak zadatak, igrat će u Ljubljani protiv Slovenije na startu drugog kruga natjecanja. Hrvatska tu mora pobjeđivati, svaki gubitak bodova tu bi mogao biti koban.

"Moramo se koncentrirati na ono što slijedi ispred nas, tri izuzetno jake utakmice, Slovenija, Danska i Švedska. Moramo opet ići korak po korak i razmišljati isključivo o prvom sljedećem protivniku, ništa nas drugo ne interesira. Ono što je možda problematično je sam raspored igranja utakmica, nije baš najpoštenije napravljen, sada u početku par dana odmora imaju ekipe koje su prvoplasirane. Možemo reći da je to ok i onda odmor imaju one koje su trećeplasirane što nema logike. Mi ćemo tako igrati pet jakih utakmica u deset dana. Za takvo nešto moraš imati jako veliki roster, biti izuzetno fizički spreman. Naša ideja je uvijek ista, mi u svakoj utakmici idemo odigrati najbolje što možemo i pokušamo ostvariti najbolji mogući rezultat", ističe Nenad Šoštarić.

Slovenija i Hrvatska se predobro poznaju i teško tu može biti nekih posebnih iznenađenja s bilo koje strane, smatra Šoštarić.

"Presudit će tko će biti djelić sekunde brži u razmišljanju i kretanju, djelić sekunde čvršći i precizniji. Mi se predobro poznajemo i nekih velikih taktičkih zamki ne može biti niti s jedne, niti s druge strane. Jednostavno treba ostaviti srce na parketu i nadati se da je to dovoljno za veliki rezultat."

Slovenke imaju jaku postavu s niz igračica koje imaju veliko iskustvo igranja na najvišoj razini.

"Kada gledate njihovu vanjsku liniju, ona po ničemu nije lošija od francuske, nizozemske, danske ili norveške. Vanjska linija s Gros koja je par godina zaredom najbolji strijelac Lige prvaka s Barbarom Lazović koja ima deset godina igranja u Ligi prvaka Kroz Krim, CSM Bukurešt, Vardar, Budućnost, znači sve vrhunski klubovi. Nina Zulić koja je isto tako duo igrala u Krimu, prošle godine bila je u Kastamonuu, a sada je u Bistriti. S druge strane imate Tjašu Stanko, Omoregie koje igraju Ligu prvaka bar 7-8 ako ne i više godina. Njihova vanjska linija je izuzetno kvalitetna. Tu je i Tamara Mavsar koja na lijevom krilu isto ima skoro deset godina Lige prvaka i u Krimu i Vardaru, sada je u Siofoku. Tu su i tri golmana koja sva tri brane vani, Branka Zec koja je desetak godina u Njemačkoj, Amra Pandžić koja je nominalno prvi golman i sada brani u Rumunjskoj, a branila je u puno klubova u čitavoj Europi i Maja Vojnović koja je bila prošle godine u Siofoku i sada je u Francuskoj. Na poziciji pivota su dva različita tipa pivota - Ljepoja koja je fizički malo slabija u odnosu na Klemenčić, ali je brža i ulazi u prazan prostor. Klemenčić je visoka, zovem je slovenskom inačicom Dragane Cvijić, postavlja se svojom fizičkom snagom i visinom, može napraviti puno problema svakoj obrani. Tu su još i Alja Koren, Albina koja igra u obrani, vidite da je to izuzetno kvalitetna reprezentacija na najvišoj europskoj razini."

Ovaj put Hrvatska će igrati u gostujućoj atmosferi, očekuje se veliki broj slovenskih navijača.

"Igraju doma, bit će puna dvorana, ali mislim da to našim curama treba biti samo jedan motiv više da se dokažu pred svima, i pred tuđim navijačima i pred svojim navijačima što i kako mogu."

Valentina Blažević propustila je susret protiv Švicarske, Šoštarić se nada da će biti spremna za Sloveniju.

"Valentina još ima magnetsku rezonancu. To nije nova ozljeda koja je nastala ovdje, to je ozljeda koju ona vuče još odavno. Sam doktor koji je napravio ultrazvuk, rekao je da se ona ne može povećavati. Jako je bitno da odmara, ne trenira i da se rade terapije i da u krajnjoj mjeri na kraju ovisi o njenom krajnjem osjećaju. Ja želim vjerovati da će ona igrati jer nam je strašno bitna. Ona bi trebala na kraju pomoći i našim ostalim igračicama da budu bolje. Lara Burić je već koliko-toliko normalno, ona je provela noć s doktoricom na infuziji. I ona nam je jako bitna jer jako teško je očekivati da Tena Japundža može sama odigrati na onom nivou kao jučer, a igrala je jako dobro."

FOTO: EPA/Zsolt Czegledi

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!