Ostali sportovi

Vijeće HOO-a podržalo domaćinstvo triju događaja 2025. i 2027.

HINA, Mihaela Bradovski • utorak, 15.11.2022.
Vijeće HOO-a podržalo domaćinstvo triju događaja 2025. i 2027.
Foto: FaH

Pod predsjedanjem čelnika Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) Zlatka Mateše u Zagrebu je održana 41. sjednica Vijeća HOO-a, na kojoj je glavna točka dnevnog reda bio Nacrt odluke o isticanju kandidatura za održavanje međunarodnih višesportskih natjecanja u Republici Hrvatskoj.

Radi se o tri događaja, a to su: Svjetske igre na pijesku 2025. u Puli, Poreču i Umagu, Europski olimpijski festival mladih 2025. u Osijeku i Europske igre 2027. godine u Splitu.

Nakon prezentacije projekata, članovi Vijeća HOO-a jednoglasno su dali potporu održavanju svih triju natjecanja, a ta će odluka biti proslijeđena Ministarstvu turizma i sporta, iz kojeg će stići na razmatranje i u hrvatsku Vladu.

O ovoj temi će se raspravljati i 5. prosinca u Hrvatskoj gospodarskoj komori, kada će se biti predstavljena procjena financijskih efekata triju domaćinstava, odnosno njihova isplativost za gradove domaćine i lokalne zajednice.

U olimpijskom programu Pariz 2024. dva su nova imena: jedriličar Martin Dolenc (kajtanje) od 1. studenoga ima status potencijalnog A olimpijskog kandidata. Nakon intervencije članova Vijeća, status članice olimpijskog programa, zasad do Europskih igara u Poljskoj u ljeto 2023., imat će i boksačica Sara Beram, unatoč činjenici da njezin kriterijski rezultat (europska bronca) nije ostvaren u olimpijskoj kategoriji.

U razvojnom programu I novo ime je samo Sara Tomić (karate), s korisničkim pravima od 1. srpnja. U razvojni program II/1 od 1. kolovoza uvrštene su Bruna Huljev (skokovi u vodu) i Helena Dujmić (taekwondo), a s istim datumom u Program hrvatskih olimpijskih nada prelaze: Toni Slavica (plivanje), Nika Karabatić (taekwondo) te Ivan Talaja i Marin Smoljanović (veslanje).

Hrvatske olimpijske nade s 1. listopada statusno su postale i Mila Mastelić, Ariana Oreč, Nikolina Mesić i Mia Tukić (sve iz taekwondoa) te s 1. studenoga Karlo Kodrić (hrvanje).

I petero vrlo perspektivnih atletičara - Jana Koščak, Lara Jurčić, Mia Wild, Vita Penezić i Janko Kišak - od 1. kolovoza su korisnici razvojnog programa IV, odnosno Programa hrvatskih olimpijskih nada, koji je trenutačno premašio broj od 60 korisnika. U mlađeseniorski razvojni program III s 1. listopada uvrštena je Paula Antunović (prelazak iz Programa olimpijskih nada), a s 1. studenoga Lea Špehar, obje iz taekwondoa.

U programu sufinanciranja rada trenera, na prijedlog Hrvatskog judo saveza, Dragan Crnov (trener svjetske doprvakinje Lare Cvjetko) promaknut je iz kategorije kvalitetnih trenera u višu - vrsni treneri. Vijeće HOO-a prihvatilo je zahtjev Hrvatskog boksačkog saveza da se trener Pero Tadić uvrsti u kategoriju kvalitetnih trenera na osnovu 3. mjesta na EP-u sportašice Sare Beram, kao i oba zahtjeva Hrvatskog košarkaškog saveza: Aleksandar Petrović uvršten je u program trenera ekipnog olimpijskog sporta umjesto Damira Mulaomerovića, a trener Darko Kunce zauzeo je mjesto Mladena Erjavca kao trener mlađih dobnih kategorija.

Pozitivno mišljenje za prijam stranih sportaša u hrvatsko državljanstvo dobila su trojica boksača - Armin Balota, Emin Jamini i Milan Marjanović (svi na prijedlog HBS-a), a jednako tako i Bayley Sargeant Buden na prijedlog Hrvatskog streličarskog saveza te Krisztian Klis kojeg je predložio Hrvatski savez za moderni pentatlon.

Pozitivno mišljenje za organizaciju međunarodnih natjecanja u Republici Hrvatskoj dobili su: Svjetski pojedinačni kup u kuglanju za seniore i mlađe seniore (U23) od 9. do 12. veljače 2023. u Rijeci, Europsko prvenstvo u boksu za mlađe seniore i seniorke (U18) od 12. do 24. travnja 2023. u Poreču, dvije utrke Svjetskog skijaškog kupa "Snow Queen Trophy" 4. i 5. siječnja 2023. na Sljemenu te Europsko JuJitsu prvenstvo od 23. do 26. studenoga 2023. u Zagrebu.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!