Nogomet

Danski dužnosnici u potpunosti bojkotiraju dolazak u Katar

Branimir Korać, HINA • utorak, 15.11.2022.
Danski dužnosnici u potpunosti bojkotiraju dolazak u Katar
Foto: EPA

Danska, zemlja s najvećim brojem kritika upućenih Katru, odustala je od svojih dresova s porukom u kojoj se zalažu za ljudska prava, ali u Katru neće imati službenog predstavnika, niti od strane vlade niti od strane kraljevske obitelji.

Danska selekcija je u utorak odletjela u Zaljev gdje će sve izjave ili simbolične geste njezinih igrača biti pomno ispitane, kako od strane aktivista za ljudska prava tako i od strane dužnosnika FIFA-e koji su odbili njihov projekt nošenja dresova s porukom za obranu ljudskih prava u Katru.

U skandinavskoj zemlji koja se pokazala među najneprijateljski raspoloženijima prema organizaciji katarskog Svjetskog prvenstva, vlada je ovog vikenda objavila da nitko od njezinih članova neće biti nazočan ceremoniji otvaranja Svjetskog prvenstva u nogometu, pa čak niti njihov veleposlanik.

Kao razlog nedolaska navedene su obveze premijerke Mette Frederiksen, koja nakon pobjede na izborima 1. studenoga vodi pregovore o reformi izvršne vlasti.

"Fokus je trenutno na formiranju nove vlade. U međuvremenu, Danska neće biti službeno predstavljena na Svjetskom prvenstvu u Kataru", izjavila je ministrica sporta Ane Halsboe-Jorgensen za dansku novinsku agenciju Ritzau.

Monarhija također neće biti zastupljena na ceremoniji otvaranja u nedjelju jer se veliki obožavatelj danske reprezentacije prijestolonasljednik Frederik ispričao i dao do znanja da ne namjerava ići u zemlju poput Katra.

FOTO: EPA/Claus Bech

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

NogometSP 2022.Danska
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!