SP 2022., skupina A, 1. kolo, 20.11.2022, 17:00 h, Al Bayt Stadium, Al Khor
Suci: Daniele Orsato, Ciro Carbone, Alessandro Giallatini
Katar
Katar
0:2(0:2) Ekvador
Enner Valencia 17' (11m), 31'
Ekvador

Ekvador uzeo prvu pobjedu, Katar pokazao premalo na otvaranju Svjetskog prvenstva

Branimir Korać • nedjelja, 20.11.2022.
Ekvador uzeo prvu pobjedu, Katar pokazao premalo na otvaranju Svjetskog prvenstva
Foto: EPA

Svjetsko prvenstvo u nogometu otvoreno je susretom između Katara i Ekvadora. Ekvador je upisao zasluženu pobjedu 2:0 golovima Ennera Valencije, a domaćin je potpuno razočarao u susretu u kojem je uglavnom bio posve nemoćan.

Katar
Ekvador
Katar
Ekvador
1
Saad Al Sheeb
2
Pedro Miguel
3
Abdelkarim Hassan
14
Homad Ahmed
15
Bassam Hisham
16
Boualem Khoukhi
6
Abdulaziz Hatem
10
Hassan Al Haydos
(do 71')
12
Karim Boudiaf
11
Akram Afif
19
Almoez Ali
(do 71')
Pričuvni igrači
4
Mohammed Waad
71'
9
Mohammed Muntari
71'
 
 
Trener
Felix Sanchez
1
Hernan Galindez
2
Felix Torres
3
Piero Hincapie
7
Pervis Estupinan
17
Angelo Preciado
10
Romario Ibarra
(do 68')
19
Gonzalo Plata
20
Jhegson Mendez
23
Moises Caicedo
(do 90')
11
Michael Estrada
(do 90')
13
Enner Valencia
(do 77')
Pričuvni igrači
16
Jeremy Sarmiento
68'
5
Jhon Cifuente
77'
26
Kevin Rodriguez
90'
21
Alan Franco
90'
Trener
Gustavo Alfaro

Bez obzira na sve što su u Kataru poduzeli da bi bili što konkurentniji na ovom Svjetskom prvenstvu, razliku u kvaliteti nije bilo lako sakriti. Bilo je očito da je Ekvador dosta kvalitetnija reprezentacija, Katar nije oduševio i postao je prvi domaćin svjetskih prvenstava koji je u utakmici otvaranja upisao poraz.

Katar je pokušavao napraviti nešto više, stvorio je nekoliko prijetnji, ali kompletan dojam, a u konačnici i rezultat, bili su na strani Ekvadora.

Već u trećoj minuti Ekvador je proslavio prvi pogodak. Jako loša reakcija katarskog vratara koji je dva puta zaplivao u prazno nakon što je ubačena lopta iz prekida u 16 metara, u konačnici Torres puca iz voleja, ali na glavu Ennera Valencije koji iz blizine zabija.

Nakon dužeg vijećanja gol ipak nije priznat zbog polovice stopala koje je bilo u zaleđu u početku akcije dok je lopta dolazila u 16 metara.

Ipak u 15. minuti nova prilika za pogodak Ekvadora. Enner Valencia je dobio loptu u 16 metara, prošao je vratara, a ovaj ga srušio i nije bilo dvojbe, kazneni udarac. Izveo ga je Valencia i pogodio za 1:0.

Iako nije imao do 31. minute novih prilika, Ekvador je potpuno kontrolirao utakmicu i čekao situaciju za novi pogodak. Ona je stigla nakon pola sata igre, Caicedo je bio s loptom na desnoj strani, vratio je nazad do Preciada koji idealno centrira za Valenciju, on bježi neopreznim čuvarima i fantastično glavom šalje loptu u donji kut za 2:0.

U samoj završnici prvog dijela odlična prilika za Katar. U petoj minuti sudačke nadoknade odličan ubačaj u sredinu gdje je bio apsolutno sam Almoez Ali, lopta mu je išla na glavu, ali nije je dobro zahvatio.

U drugom dijelu nastavilo se s kontroliranim nastupom Ekvadora koji nije trošio previše energije i mirno je čuvao prednost.

Imao je nekih prilika i za povećanje prednosti, posebno onu Ibarre koji je dobro pucao izvana, ali domaći vratar to je obranio.

Domaćin je zaprijetio u 62. minuti, nakon ubačaja u 16 metara iz drugog plana je došao Miguel Pedro i pucao glavom, za vrlo malo zakasnio je Almoez Ali koji nije uspio poslati loptu u mrežu. Još je jedan pokušaj imao i Muntari, ali nije niti on zabio.

U konačnici zaslužena pobjeda Ekvadora koji će uoči ipak težih iskupljenja u nastavku Prvenstva ipak u narednim danima osluškivati kakvo je stanje s Valencijom koji je zabio dva gola, ali i izašao zbog lakše ozljede.

FOTO: EPA/Tolga Bozoglu

SP 2022., skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica

1. kolo

Katar0:2Ekvador
Senegal0:2Nizozemska
1Nizozemska 35:1+47
2Senegal 35:4+16
3Ekvador 34:3+14
4Katar 31:7-60

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!