Nogomet

Đonlić: 'Bila mi je čast igrati s Peleom, a često je pitao za Juricu Jerkovića'

Petar Jenjić • petak, 30.12.2022.
Đonlić: 'Bila mi je čast igrati s Peleom, a često je pitao za Juricu Jerkovića'
Foto: EPA

Nekadašnji nogometaš Ante Đonlić prisjetio se vremena kada je u dresu New York Cosmosa igrao s nedavno preminulim Peleom...

Mnogi se opraštaju od velikog Pelea, a rijetki su oni koji se mogu pohvaliti da su zajedno igrali u klubu. Jedan od njih svakako je Ante Đonlić, podrijetlom iz Voštana kraj Trilja.

Krajem 50-ih godina odselio je s obitelji u Austriju, a zatim preko oceana gdje se i više nego uspješno bavio nogometom. Igrao je za New York Cosmose i San Diego Sockerse, a za reprezentaciju SAD-a upisao je i sedam nastupa.

"Igrao sam u pomlatku NK Krajišnik poslije Vrbanja. Nakon odlaska u SAD bio sam u New York Croatiji, lokalnom klubu, Igrali smo prijateljsku utakmicu protiv Slavije iz Praga. Skauti Cosmosa došli su gledati igrače Slavije, a na kraju su uzeli mene. Stigao sam u klub prije Pelea koji je stigao 1975. Nismo za to znali, ali kada je jednom na trening sletio helikopter iz kojeg je izašao Pele, dobili smo vijest da je potpisao za nas. Bila je to senzacija i veliki svjetski događaj. Nije nam bilo jasno da ćemo igrati s njim", ističe Đonlić za sinjski portal Ferata.

Osim s Peleom, igrao je i s još nekim velikim igračima.

"Bila mi je čast igrati i biti prijatelj s Peleom, kao i kapetanom Brazila Carlosom Albertom. Bili su tu još Franz Beckenbauer i Carlos Johan Neeskens, a iz bivše države Jadranko Topić i Vito Dimitrijević. Bilo je teško izboriti mjesto kraj tih veličina, a bio sam standardan reprezentativac SAD-a."

U to vrijeme za njega je postojao samo jedan problem.

"Stvarno nam ništa nije nedostajalo osim novca. Jedino to nije falilo Peleu i Beckenbaueru. Sve glumačke i glazbene zvijezde htjele su se družiti s nama nogometašima. Izgradio sam puno poznanstava s poznatim osobama. Stvarno sam imao sve osim novca. Bilo je to interesantno vrijeme. Za oproštaj od igranja kada su se ostavljali nogometa, od Pelea i Beckenbauera dobio sam zlatne prstene. To mi je velika uspomena."

Pele je jako cijenio jednog igrača koji je isto nosio broj deset.

"Uvijek bi me pitao za Juricu Jerkovića opisujući fenomenalan gol koji je dao Brazilu na Peleovom oproštaju od reprezentacije."

FOTO: EPA/MARTIAL TREZZINI

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!