Rukomet

Rekordni Šveđani pregazili Urugvaj, Španjolska prejaka za Vujovićev Iran

Mihaela Bradovski • ponedjeljak, 16.01.2023.
Rekordni Šveđani pregazili Urugvaj, Španjolska prejaka za Vujovićev Iran
Foto: EPA

Švedska i Španjolska izdominirale su skupinama C i A i novim uvjerljivim pobjedama potvrdile prvo mjesto. Šveđani su upisali svoju najvišu pobjedu u povijesti svjetskih prvenstava, a stradao je Urugvaj, dok je Španjolska lakoćom slavila protiv Irana...

Posljednje susrete prvog kruga odigrale su u drugom današnjem terminu reprezentacije Švedske i Urugvaja, te u skupini A Španjolske i Irana. Europske su selekcije u oba dvoboja bile veliki favoriti što su u konačnici i potvrdile više nego uvjerljivim pobjedama. Posebno je visoka ona Švedske nad južnoameričkim predstavnikom.

Urugvajska je vrsta u trećem kolu skupine C postigla tek 12 pogodaka, od toga četiri u drugoj polovici susreta, što je najmanje od poraza Australije sa Svjetskog prvenstva 2011. godine. Danska je tada, također u Švedskoj, slavila s identičnih 47:12.

Rukometaši Urugvaja u trećoj su minuti držali 1:1, ali već su te prve minute otvaranja ovog dvoboja dale naslutiti da im se ne piše dobro protiv ovakve Švedske i to na domaćem terenu, pred vlastitim navijačima.

Šveđani su dizali svoju prednost iz serije u seriju, a najduža je bila ona kojom su spojili prvo i drugo poluvrijeme. 5:0 s kraja prvog dijela podebljali su s još šest nanizanih pogodaka po povratku na parket.

Vratar Mikael Appelgren jedini je od Šveđana koji večeras nije upisao nastup, no njegova vrsta to nije osjetila. Između vratnica zamijenio ga je raspoloženi Tobias Thulin koji je zaustavio 21 urugvajski pokušaj za visokih 68 posto uspješnosti. Kada su u pitanju švedski šuteri, najviše pogodaka postigli su Johansson (11) i Wanne (10).

A bez ikakvih problema utakmicu trećeg kola odradila je i Španjolska u skupini A. Baš kao Urugvaj niti Iran nije imao nikakve šanse. Već krajem prvog dijela Španjolci su došli do dvoznamenkaste razlike, a tih 21:11 do kraja su pretvorili u +13.

Ferran Sole i Alex Dujšebajev ugradili su u ovo slavlje svaki po šest pogodaka, dok je Perez de Vargas stigao do 12 obrana.

Unatoč porazu, sastav Veselina Vujovića nastavlja svoj put na ovoj svjetskoj smotri, zahvaljujući slavlju nad Čileom. S druge strane Španjolci, baš kao i Šveđani, zasigurno jedva čekaju drugu rundu i susrete koji će i za njih imati natjecateljski predznak.

FOTO: EPA/Lukasz Gagulski

SP 2023., skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica

3. kolo

Crna Gora35:33Čile
Iran22:35Španjolska
1Španjolska 399:73+266
2Crna Gora 394:9404
3Iran 378:93-152
4Čile 383:94-110

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!