Nogomet

Suci će objašnjavati odluke VAR-a, probni rok na godinu dana

HINA, Petar Jenjić • srijeda, 18.01.2023.
Suci će objašnjavati odluke VAR-a, probni rok na godinu dana
Foto: FaH

IFAB je objavio da će suci objašnjavati odluke VAR-a. Probni rok trajat će sljedećih godinu dana, a počet će Svjetskim klupskim prvenstvom početkom veljače...

Tijelo odgovorno za donošenje nogometnih pravila (IFAB) objavilo je kako će suci objašnjavati odluke VAR-a, kako gledateljima na stadionima, tako i onima pred televizijskim prijemnicima na probni rok od 12 mjeseci. Sve će početi od Svjetskog klupskog prvenstva koje će se igrati od 1. do 11. veljače u Maroku.

Iako je VAR već nekoliko godina u uporabi, a koristio se i na posljednja dva Svjetska prvenstva, još uvijek se povlače kontroverze oko nekih odluka. Razgovor glavnog suca utakmice i njegova pomoćnika u VAR sobi ostat će privatan, no glavni sudac će imati mikrofon kako bi objasnio konačnu odluku javnosti.

"Smatramo kako je to važan korak prema transparentnosti, a također će i publika na tribinama dobiti više informacija", objavili su iz IFAB-a.

Na tom istom sastanku IFAB se nije uspio dogovoriti oko uvođenja privremenih zamjena igrača u slučaju ozljeda glave. Za takvo što lobirali su sindikat igrača FIFPRO, engleska, francuska i američka liga. Trenutačno vrijedi pravilo kako se u slučaju ozljede glave može napraviti jedna dodatna izmjena, to je pravilo još uvijek u probnoj fazi, a njegova primjena je produžena do daljnjega.

Tema sastanka je bilo i trajanje utakmica. Odlučeno je kako se ipak neće uvoditi sat kojim bi se mjerilo vrijeme izgubljeno u situacijama kada neka momčad oteže i tako čuva pozitivan rezultat. Pozitivno je ocijenjen pristup sudaca toj problematici koji je učinjen na nedavnom Svjetskom prvenstvu kada su sudačke nadoknade bile puno veće, nego što je to bio slučaj do sada.

FOTO: HINA/Miljenko Klepac

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!