Tenis

Vekić: 'Dva puta sam rekla da ću se ostaviti tenisa, stavljala sam veliki pritisak na sebe'

Branimir Korać • ponedjeljak, 23.01.2023.
Vekić: 'Dva puta sam rekla da ću se ostaviti tenisa, stavljala sam veliki pritisak na sebe'
Foto: EPA

Donna Vekić izborila je prolaz u četvrtfinale Australian Opena, a nakon velike pobjede protiv Linde Fruhvirtove, Donna je bila prepuna samopouzdanja...

Pobjedom 6:2, 1:6, 6:3 Donna Vekić ispratila je iz turnira Lindu Fruhvirtovu i izborila nastup u četvrtfinalu.

"Presretna sam i osjećam olakšanje jer je bio stvarno težak meč, bilo je puno uspona i padova. Njen nivo tenisa bio je vrlo visok, posebno u drugom setu. Jako sam sretna što sam stigla do pobjede", kaže Vekić.

Fruhvirtovu je upoznala neposredno prije Australian Opena.

"Igrala sam protiv nje u Kooyongu tjedan dana prije Australian Opena i znala sam kako igra, a danas je igrala puno bolje što je bilo i očekivano. Znala sam da će se boriti i da moram odigrati na svojoj najvišoj razini. U nekim trenucima stvari mi nisu išle u prilog, ali znala sam da se moram nastaviti boriti i vjerovati u pobjedu."

Donu su zadnjih godina puno pratile i mučile ozljede.

"Nakon Australian Opena 2021. imala sam operaciju na koljenu i cijelu godinu sam se mučila, osjećala bolove. Nakon prošlogodišnjeg Australian Opena ponovno sam morala uzeti nekoliko mjeseci stanke. Nadam se da sam napokon pronašla rješenje kako se nositi s tim problemom. Svjesna sam da će to biti stalno tu i da će biti uspona i padova do kraja karijere, ali imam oko sebe dobar tim koji vodi brigu o meni i sretna sam što sam ponovno na ovoj razini."

Ono što joj je pomoglo u podizanju igre svakako su i savjetu legendarne Pam Shriver koja se pridružila njenom timu.

"Uvijek sam voljela da su treneri izravni. Ponekad to ne želite čuti, ali na kraju dana ako želite napredovati, morate čuti te stvari. Pam je bila uvijek izravna i to uvijek cijenim. Drago mi je da se vide pomaci i da se rad isplati, ali nije to samo od posljednjih tjedana, naporno radim posljednjih mjeseci i stvari su počele sjedati na svoje mjesto."

Ozljede su je psihički toliko unazadila da je razmišljala i o kraju karijere.

"Dva puta sam rekla da ću se ostaviti tenisa, ali nakon toga slavila sam u Courmeyeuru i igrala jako dobro u San Diegu. Naravno da imate sumnje, posebno jer nisam bila spremna i bila sam jako daleko od kretanja kakvo sam imala prije. Nisam vjerovala svom koljenu i svojim mogućnostima. Bila sam sve spremnija, ali još uvijek nije sve sjedalo na terenu. Stavljala sam veliki pritisak na sebe i tražila nastupe od prije operacije. Prošle godine nakon poraza u prvom kolu US Opena protiv Kudermetove kada sam igrala dobro, ali svejedno izgubila, dala sam si vremena do Wimbledona ove godine da vidim mogu li igrati na razini kao prije. Mentalno mi je bio veliki problem igrati na toj nekakvoj prosječnoj razini jer sam znala što sam mogla ranije."

U prvom meču protiv Ruskinje Selehmetjeve imala je dosta problema.

"Stavila sam veliki pritisak na sebe i kada sam izašla na teren, potpuno sam se smrznula. Uzela sam prvi set, ali da ste me pitali kako se zovem, morala bih pogledati na semafor. Potpuno sam se zablokirala, u trećem setu sam gubila kada je počela padati kiša i to me malo spasilo jer sam se mogla resetirati.Od tog trenutka igrala sam puno bolje."

Sada joj slijedi Arina Sabalenka s kojom ima omjer 5-1.

"Gledam stvarno puno tenisa, ali nekako nisam uspjela uhvatiti njen meč. Čitala sam na internetu da igra možda i najbolji tenis u ženskom turniru, ali imam sjajan omjer protiv nje, svi naši mečevi bili su tijesni, bit će sigurno i ovaj. Ne smijem razmišljati da je to četvrtfinale, bit će veliki meč za nas obje, pokušat ću osvetiti Belindu."

FOTO: EPA/LUKAS COCH

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!