Rukomet

Četiri velikana u reprizi polufinala s prošlog Svjetskog prvenstva

Mihaela Bradovski • petak, 27.01.2023.
Četiri velikana u reprizi polufinala s prošlog Svjetskog prvenstva
Foto: EPA

Danas su na rasporedu polufinalni dvoboji na Svjetskom prvenstvu u rukometu. Španjolska i Danska te Francuska i Švedska odlučit će o finalnom paru...

Baš kao i na prošlom Svjetskom prvenstvu u Egiptu, u polufinalu ovog Svjetskog prvenstva igraju Španjolska i Danska te Francuska i Švedska.

U Egiptu su Šveđani bili bolji od Francuza s 32:26 u sjajnoj večeri Hampusa Wannea koji je postigao čak 11 pogodaka. U drugom polufinalu Mikkel Hansen bio je još raspoloženiji i postigao je 12 pogodaka te predvodio Dansku do finala u pobjedi 35:33.

Posebnost ovog polufinala je i što se igra u dvije različite države. Španjolska i Danska sastaju se od 18 sati u Gdansku dok tri sata kasnije u Stockholmu počinje drugi polufinalni dvoboj.

Neobična odluka IHF-a da dopusti razdvajanja finala u dvije različite države izazvala je dosta kritika, ponajviše iz danskog i španjolskog tabora s obzirom da ih čeka promjena grada i države za finale čime u startu gube više energije od Francuske i Švedske.

Danci su zasad impresivni i jedino ih je Hrvatska uspjela zaustaviti. Međutim tih 32:32 Hrvatskoj nije bilo od pomoći kao što ne bi bilo niti da je pobijedila jer je Danska kasnije odradila svoj dio posla vrlo lako protiv Egipta.

I u ovaj susret Danska će ući u statusu favorita, ali Španjolska se ne smije podcijeniti. Doza sreće koja prati Španjolce je nešto što se ne smije smetnuti s uma, a da se nikada ne predaju pokazao je dvoboj s Norveškom gdje su na nevjerojatan način došli do polufinala.

I jedni i drugi imaju jake vratare, no danski kadar je ipak nešto kvalitetniji. Ipak, ne treba olako shvatiti Španjolsku i Jordija Riberu koji je sposoban taktički nadmudriti svakog trenera.

Drugo polufinale između Francuske i Švedske bit će okrnjeno. Šveđani su u četvrtfinalu ostali bez jakog aduta, ključnog igrača Jima Gottfridssona. Gottfridsson je zaradio frakturu ruke i neće ga biti na parketu barem dva mjeseca.

Domaćin je uspio u četvrtfinalu preživjeti onaj početni šok nakon ozljede Gottfridssona i došao je do pobjede protiv Egipta. Felix Claar trebao bi zamijeniti Gottfridssona, teško će nadomjestiti sve ono što ovaj donosi, ali svejedno je riječ o vrlo kvalitetnom igraču koji će biti od pomoći.

I Francuzi imaju problema te je upitan nastup Nikole Karabatića i Thibauda Brieta. Obojica vuku ozljedu i tek treba vidjeti koliko će i hoće li moći pomoći.

u svakom slučaju zanimljivi dvoboji su pred nama u kojima svi imaju šanse i vide svoju priliku. Danska je u prvom polufinalu blagi favorit dok je u drugom ozljede Gottfridssona potpuno izjednačila šanse pa možda pokoji postotak više naginje na stranu Francuske.

Svjetsko prvenstvo, polufinale:
Danska - Španjolska 18:00
Švedska - Francuska 21:00

FOTO: EPA/Andreas Hillergren

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!