Nogomet

Leko: 'Činjenica je da će biti malo drugačije nego smo očekivali'

Petar Jenjić • petak, 10.02.2023.
Leko: 'Činjenica je da će biti malo drugačije nego smo očekivali'
Foto: FaH

Trener Hajduka Ivan Leko najavio je utakmicu protiv Varaždina u kojoj neće moći računati na još trojicu igrača, u ionako već oslabljenom sastavu...

Press konferenciju uoči subotnje utakmice u Varaždinu održao je trener Hajduka Ivan Leko. Bijeli su trenutno na dva uzastopna poraza, a slijedi izuzetno neugodan protivnik.

"Situacija može biti bolja, kada izgubiš dvije zaredom nije dobro. U Hajduku se to ne događa često, ali nama jest. To utječe na samopouzdanje, energiju jer sve što radiš tijekom tjedna, radiš da bi pobijedio i igrao dobar nogomet. Nama se to ne događa i nastojali smo kroz vrijeme za razgovor, analizu i ponajviše rad na terenu to popraviti. Svjesni smo da treba puno toga popraviti, i stožer i igrači. To što smo pružili, posebno drugo poluvrijeme zadnje utakmice, treba biti puno bolje."

U Varaždinu igraju Tonio Teklić i Michele Šego.

"Njih dvojica su među tri, četiri najbolja igrača. Lijepo ih je vidjeti da su bitni, da rade razliku. Šteta što su tamo, ali tako je. Nekada je potrebno pogoditi i trenutak. Varaždin je "lagana" ekipa, uvijek je po tradiciji voljela igrati nogomet. Ostao je vjeran sebi igraju lijepo i agresivni su. Kada trebaju napasti, napadnu, a kad se treba braniti, brane se."

Čuje se redovito s kolegom i prijateljem Igorom Tudorom te mu je drago što mu ide dobro u Marseilleu.

Na ozljede od ranije, nadovezalo ih se još nekoliko.

"Imamo nekoliko ozljeda. Sahiti, Kalik i Borevković su vani, ostali su u treningu. Ovaj je tjedan bio specifičan jer je bila utakmica juniora u srijedu što je bilo važno i za klub. Nekoliko momaka je tu igralo, napravili su dobar rezultat što je dobro za sve nas. Nama je malo poremetilo treninge, ali u redu je. To se prihvaća i nastoji napraviti najviše u datoj situaciji."

Trener je u redovitoj komunikaciji sa sportskim direktorom Mindaugasom Nikoličiusom. Za sada nije bilo značajnijih dolazaka po igrača.

"Mogu reći da je komunikacija jako dobra od prvog dana. Nastojimo raditi s istim ciljem, biti bolji. Činjenica je da bi htjeli imati kvalitetu iznad kvantitete. Igrač koji dolazi mora biti 20, 30 posto bolji."

U medijima se pojavila priča o povratku Ferra.

"Dan prije utakmice pričati o transferima je stvarno gubljenje energije. Ferro ili bilo tko drugi neće sutra igrati. Želim pokušati s igračima koji su tu napraviti puno bolje. Oni to mogu. Ekipa trenira te hoće i osjeća težinu dresa. Svi smo na putu popraviti nedostatke koje imamo, na tome je i fokus. Ako pričamo o ostalim stvarima, bježimo od teme broj jedan, a to je utakmica protiv Varaždina. Nikoličius je stalno s nama, sve znamo, nitko ništa ne skriva. Činjenica je da će biti malo drugačije nego smo očekivali, ali to prihvatiš i nastojiš dati sve od sebe. Sigurno će biti bolje."

Marko Livaja imao je posljednjih dana zdravstvenih problema.

"Marko je trenirao koliko je mogao, on već od ranije ima te probleme s aduktorom i žlijezdama. Doktori to znaju bolje. On je već znao nastupati pod tabletama i injekcijama. Po pitanju njegove volje i želje za igrom, nema potrebe posebno pričati."

Hoće li novopridošli Yassine Benrahou debitirati u prvoj postavi?

"Blizu je, razmišljamo i gledamo. Trebamo biti bolji i on je došao da bude među 15, 16 nogometaša koji će igrati. Tko će krenuti od početka, a tko ući nije važno."

Leko kaže da se razmišlja i o promjeni sustava.

"Nitko više od mene ne želi pobijediti i nitko od mene više ne pati. Pokušavamo stvoriti ekipu koja ima najveće šanse za pobijediti. Čovjek bi bio lud da ne razmišlja o različitim stvarima."

Veliki problem stvara i ozljeda Emira Sahitija.

"Za mene je bio jedan od četiri, pet ključnih igrača. On je to bio prije mene, a bit će i nakon mene, ako tada bude tu. On je onaj koji mora biti tu. Igrao je razne uloge, razne pozicije na terenu. U svakom slučaju izgubili smo jednog jako bitnog igrača, ali vratit će se. On je pobjednik i radnik, mentalitet u svlačionici. Daje nam dodatnu energiju. Stvar je u tome da mi kao momčad 11 na 11 budemo dobri u svim segmentima igre."

Leko je bio dio momčadi koja je 2001. godine u Varaždinu potvrdila naslov prvaka.

"To je možda jedna od najljepših utakmica koje sam odigrao i što me Bog pogledao da budem član te momčadi. Zabio sam golove i pobijedili smo. Puno je naših ljudi došlo, to je ono što ostaje za cijeli život."

"Trebamo igrati nogomet u skladu svog imena, statusa, kulture i tradicije. Hrabro, s poštovanjem prema protivniku i vjerom u sebe. Igrao sam tu, gledao sam ga dok sam odrastao pa bio 20 godina vani. Hoće li takav Hajduk pobjeđivati, to je drugo pitanje. Ja sam za Hajduk koji ne kalkulira i koji preuzima rizik, koji napada. Jesam li naivan ili ne, vrijeme će pokazati", dodao je trener Hajduka.

FOTO: HINA/ Mario STRMOTIĆ

SuperSport HNL

1Dinamo 3564:27+3781
2Rijeka 3565:30+3571
3Hajduk 3549:24+2565
4Osijek 3560:43+1754
5Lokomotiva 3550:40+1051
6Varaždin 3539:45-642
7Istra 1961 3536:52-1641
8Gorica 3533:50-1738
9Slaven Belupo 3543:65-2233
10Rudeš 3519:82-638

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!