Ostali sportovi

Hrvatska među više od 30 država koje traže zabranu nastupa Rusa i Bjelorusa na Igrama u Parizu

Mihaela Bradovski • utorak, 21.02.2023.
Hrvatska među više od 30 država koje traže zabranu nastupa Rusa i Bjelorusa na Igrama u Parizu
Foto: EPA

Nakon što je Međunarodni olimpijski odbor najavio kako će razmotriti nastup sportaša iz Rusije i Bjelorusije na Ljetnim olimpijskim igrama u Parizu, javili su se protivnici te ideje, a među njima je i Hrvatska...

Još uvijek nije donesena nikakva konkretna odluka, ali kao "probni balon" puštena je u javnost informacija da bi se mogao razmotriti povratak sportaša iz Rusije i Bjelorusije na Olimpijske igre kao neutralnih sportaša.

Vrlo brzo javili su se oponenti toj ideji, a među njima su brojne sportske velesile koje ne žele Rusiju i Bjelorusiju na velikim natjecanjima dok god traje rat u Ukrajini.

Predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora Thomas Bach istaknuo je da postoji velika dilema kako odvojiti sportaše od sankcija pod kojima se Rusija i Bjelorusija nalaze.

Više od 30 zemalja potpisalo je izjavu u kojoj se traži nastavak zabrane za ruske i bjeloruske sportaše navodeći brojne razloge.

"Postoji ozbiljna zabrinutost kako će se ruski i bjeloruski sportaši natjecati kao neutralni ako su izravno sponzorirani od svojih država", stoji u priopćenju te se upozorava na izravnu povezanost između ruskih sportaša i ruske vojske.

"Jedini način da se ruski i bjeloruski sportaši vrate u međunarodnu sportsku zajednicu je da njihove države prekinu rat koji su započele", dodaje se.

U potpisu su Austrija, Belgija, Kanada, Hrvatska, Cipar, Češka, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Njemačka, Grčka, Island, Irska, Italija, Japan, Južna Koreja, Latvija, Lihtenštajn, Litva, Luksemburg, Malta, Nizozemska, Novi Zeland, Norveška, Poljska, Portugal, Rumunjska, Slovačka, Slovenija, Španjolska, Švedska, Velika Britanija, SAD.

FOTO: EPA/HANNIBAL HANSCHKE

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!