Ostali sportovi

Hrvatski školski sportski savez: "Jačamo suradnju kako bi se što više djece bavilo sportom"

Sportnet, Petar Jenjić • četvrtak, 02.03.2023.
Hrvatski školski sportski savez: "Jačamo suradnju kako bi se što više djece bavilo sportom"

Glavni tajnik HŠSS-a dr. sc. Ivan Dujić potpisao je Sporazum o suradnji s predsjednikom Hrvatskog badmintonskog saveza Ratkom Galjerom kojim potvrđuju zajedničke planove za unaprjeđenje školskog sporta i badmintona kao jednog od 16 školskih sportova...

Svečano otvaranje Državnog prvenstva školskih sportskih društava za osnovne i srednje škole u badmintonu obogatio je još jedan događaj – potpisivanje Sporazuma o suradnji između Hrvatskog školskog sportskog saveza i Hrvatskog badmintonskog saveza.

Glavni tajnik HŠSS-a dr. sc. Ivan Dujić otvorio je natjecanje riječima:

"Osim natjecateljskog, nama je u školskom sportu izuzetno važan onaj odgojni i onaj obrazovni dio. Želim vam svima uspješan turnir, ali i zabavan – i da vam ovo sportsko iskustvo ostane u dobrom pamćenju."

Nakon toga, pozvao je predsjednika Hrvatskog badmintonskog saveza gospodina Ratka Galjera na potpisivanje Sporazuma o suradnji s ciljem razvoja i unapređenja badmintonskog sporta u okviru sustava školskog sporta.

"Osnovni problem u našem sportu je što on nije tradicionalni hrvatski sport poput nogometa i košarke. Nije poput sportova koji imaju veliku bazu igrača koji kasnije postaju treneri i naravno rade s djecom. Hrvatski školski sportski savez nam je temelj s tisuće učenika kojima možemo promovirati svoj sport i time ga razviti."

Na Državnom prvenstvu u badmintonu ove godine sudjeluju 92 ekipe s preko 80 voditelja.

"Profesore kineziologije vidimo kao nositelje cijele priče, koji su najstručniji s direktnim utjecajem na djecu. Stoga nam je cilj educirati ih", potvrđuje Galjer sa željom da se oforme novi projekti i programi koji promiču badminton u školama.

"Partnerski sporazumi poput ovog nisu jednosmjerna cesta, obje strane trebaju nešto dati. Ostvariti win-win situaciju koja je besplatna i pristupačna djeci. Mi možemo pomoći promovirati njihov sport u školama, a oni mogu osigurati materijale potrebne za to (poput mreža, lopta i drugo)."

Međusobne aktivnosti i podrška nastavljaju se i službeno, a oba Saveza izrazila su zadovoljstvo što imaju priliku potpisati sporazum upravo na Državnom prvenstvu u badmintonu, gdje su prisutni svi oni koji badminton kroz školski sport najviše i promoviraju – sportašice i sportaši, državni predstavnici još jednog prvenstva u badmintonu.

Dujić potvrđuje da ovo nije prvi takav Sporazum kojim se želi unaprijediti školski sport:

"Već smo potpisali nekoliko sporazuma o suradnji sa savezima poput nogometnog, košarkaškog, odbojkaškog, rukometnog i evo danas s badmintonskim savezom. Maloprije sam na otvorenju rekao sportskim savezima je u interesu da se što više djece uključi u njihov sport, no nama je glavni cilj da se što više djece uključi u sport općenito i u svakodnevne sportske aktivnosti. Svakako da ćemo se veseliti mogućim olimpijcima iz svakog od sportova, no u interesu nam je dati mogućnost bavljena sportom onima koji ju nemaju."

Na pitanje kakve su mogućnosti i aktivnosti važne za djecu u školskom sportu, Dujić odgovara: "Djecu je danas u odnosu na prijašnje godine (pritom mislim prije 20-ak 30-ak godina) teže zadržati u sportu. Sustavi su drugačiji - roditelji plaćaju članarine koje nisu jeftine i sve pada na teret roditeljima. Stoga mi pokušavamo djeci omogućiti što više besplatnih sportskih aktivnosti."

Državno prvenstvo školskih sportskih društava Republike Hrvatske u badmintonu za osnovne i srednje škole traje od 1. do 3. ožujka 2023. godine, a već u petak bit će nam poznati novi državni prvaci ovog sporta u usponu.

TEKST: Laura Hergotić, IPL novinarka

FOTO: Lana Baić, Marija Bobinski / Hrvatski školski sportski savez

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!