Nogomet

Jakobušić: 'Prijelaznim rokom nisam zadovoljan ni ja, kao ni hajdučka javnost'

Petar Jenjić • petak, 03.03.2023.
Jakobušić: 'Prijelaznim rokom nisam zadovoljan ni ja, kao ni hajdučka javnost'

Predsjednik Hajduka Lukša Jakobušić u razgovoru s novinarima osvrnuo se na brojna pitanja, a između ostalog i na transfer rok momčadi koji nije bio zadovoljavajući...

U emisiji Hajduk Digital TV, predsjednik Lukša Jakobušić odgovara na pitanja novinara u otvorenom formatu bez vremenskog trajanja. Uvodna riječ osvrnula se proteklih desetak dana.

"U cijelom ovom razdoblju smo vidjeli cijeli dijapazon Hajduka, očekivanja, emocija i nade da će derbi promijeniti nešto do osjećaja sramote tijekom utakmice s Dinamom. Tu su emocije bile na najgore, a onda dođeš na juniore bez očekivanja pa te oduševe. U Osijeku se dogodi emocija, prolazak, dvije i pol godine nismo tamo dobili. U proteklom periodu je toliko toga bilo, a mi se ne oglašavamo. Ne želimo se sakrivati."

Prvo pitanje koje se pojavilo svakako je ono o prijelaznom roku koji nije odrađen u skladu s očekivanjima.

"Dijelim mišljenje svih vas jer nisam zadovoljan prijelaznim rokom, kao što nije ni hajdučka javnost. Ne bih se sada toliko htio pravdati i napadati nekoga, a imali smo završetak prvog dijela sezone kada je došao novi trener. Naša prva želja se ostvarila i Ivan Leko je postao trener. S te smo strane zadovoljni, imali smo osam izlaznih transfera. Mislili smo da ćemo napraviti pet ili šest. Sportski direktor je tu napravio sjajan posao."

"Htjeli smo osloboditi energiju za neke juniore i četiri-pet pojačanja. Došao je trener, tako smo i komunicirali. U konačnici su došla tri igrača, a malo smo odstupili od onog svega pa sam morao i guglati nekoga. Ferro je došao kao netko zbog ozljede Borevkovića, a doveli smo Anella kao potencijal. Međutim, to su sve popune i to je problem. Htjeli smo dovesti dva igrača kapitalca, išli smo u tom smjeru. Jedan je otišao u drugom smjeru, a drugoga ćemo vjerujem dovesti na ljeto. U proteklih prijelaznim rokovima smo navikli hajdučku javnost na dovođenja igrača u drugom mjesecu, Livaju i Kalinića. Bez pojačanja smo trebali dobiti Istru i Rijeku."

Na tapeti je bio i sportski direktor Mindaugas Nikoličius.

"Nikoličius je prije svega pošten, stručan, odgovara meni po svemu. On kada je došao Gorica je bila druga, a Hajduk je bio peti. Hajduk je sada drugi, a ako je promašio prijelazni rok, nešto je i odradio. Ima potporu, mandat od četiri godine. Meni je logično da se predsjednik mijenja 30. svibnja ili 30. lipnja, meni istječe sljedeće godine, ali Uprava treba ostati."

"Ovdje kada se mijenja, idu svi. Ne bih se opravdao, ali Nikoličius ima apsolutnu potporu. Napravljeni su transferi Biuka i Ljubičića, bilo mi je bitno da trener ima dobru komunikaciju s njim. Postoje neslaganja, ali ne smije biti šumova. Volio bih i ja da je Nikoličius drugačiji. Pošten je, stručan i posvećen Hajduku. On ima izričaj "bit će toga još" i Instagram, pa mu se to onda nekada i razbije o glavu", nastavlja Jakobušić.

Moguće je da je problem nastao već u prijelaznom roku kada su otišla nekolicina igrača.

"Nije isto kada igrate u Varaždinu ili Hajduku. Ima igrača koji su otišli i svakom kažem 'dao Bog da smo se mi prevarili'. Nisam bio tu, ali Špikić i Pršir su taoci situacija koje su se dogodile. Pršir je pristojan, ozbiljan mladić, dok Špikić igra u Dinamu. Tu je i Teklić, on će se vjerojatno prodati iz Varaždina za jedan ili dva milijuna."

Na utakmici protiv Varaždina pojavili su se i transparenti o manju pojačanja.

"Moguće da nismo dobro odradili ljetni prijelazni rok. Meni je najviše žao Livaje i Nikole Kalinića, nismo doveli igrače njihovog ranga. Tko će ubacivati Kalinića, neću ja. Ovo nam je velika škola i neće nas nitko trpjeti. Ova poruka Torcide je blaga i sam sebi bih podigao transparent. Za nikoga skauti nisu toliko lobirali kao Anella." Nećete valjda i Leku smijeniti?

"Ivan Leko ima ugovor na dvije i pol godine i to je trener kapitalac. Bio je ovdje kao igrač. Ako nam on nije dobar, onda nije nitko. Sve sam ovo već imao u Jugu dok nije došao Vjeko Kobešćak. Vidim iste scene, a sljedeću godinu smo sve osvojili."

Je li Hajduk taoc vaših nerealnih očekivanja?

"Naravno da je moguće. Da vas pitam, je li nerealno očekivati da dobijemo Istru i Rijeku? Mi možemo sve četiri izgubiti od Dinama, nama to nije problem. Moguće da su moje ambicije i očekivanja preveliko opterećenje za hajdučku javnost."

Osvrnuo se i na suđenje.

"Ne mislim da je dobro suđenje, vide se neki pomaci. Ne trebate biti prorok da je to rak rana. Koliko god ne uspijevaju s HNL-om, toliko uspijevaju s reprezentacijom. Tu je odgovornost predsjednika HNS-a Kustića. I Bruno Marić i još neki trebaju otići, ali njihova je odgovornost. Ne može se reći da se ne trude, čak ne mislim i na suce, ali su oni opteretili sustav i ne bi trebali biti ovdje."

FOTO: screenshot/Hajduk Digital TV

SuperSport HNL

1Dinamo 3258:24+3472
2Rijeka 3263:23+4071
3Hajduk 3246:21+2561
4Osijek 3255:41+1448
5Lokomotiva 3244:33+1147
6Istra 1961 3333:51-1837
7Varaždin 3235:42-736
8Gorica 3229:43-1435
9Slaven Belupo 3236:59-2330
10Rudeš 3315:77-627

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!