Vodeni sportovi

Spinut je na Kupu Dalmacije okupio čak 400 veslača, veslačica i članova pratećeg osoblja

Sportnet, Branimir Korać • ponedjeljak, 06.03.2023.
Spinut je na Kupu Dalmacije okupio čak 400 veslača, veslačica i članova pratećeg osoblja

Na suncem okupanom Spinutu u nedjelju je započeo Kup Dalmacije u veslanju. Prva regata koja se tradicionalno vozi u Splitu u organizaciji Veslačkog saveza Dalmacije i HVK Gusara, u čast prerano preminulog veslača, nazvana je Memorijal Zlatko Celent...

Vrijeme za veslanje bilo je povoljno, bonaca je poslužila da ukupno 350 veslača i veslačica svih uzrasta odvozi 42 trke u 30 disciplina, a veslači iz 11 gradova vješto su ušli u još jednu veslačku sezonu.

Memorijalnu utrku Zlatko Celent veslala su tri juniorska dvojaca bez kormilara. Prve dvije pozicije na pobjedničkom postolju zauzele su ekipe HVK Gusara u sastavu Toni Vučičić i Karlo Periš (prvo mjesto) te Ivan Prkić i Luka Gudelj (drugo mjesto), dok je posada zadarskog Jadrana zauzela treću poziciju.

"Vrijeme nas je poslužilo fantastično. Uvala Spinut je sama po sebi izuzetno i lijepo podneblje, lijepo područje za održavanje trke. Zadovoljni smo odazivom, tu su djeca iz cijele Dalmacije. Program je cjelodnevni, osiguran je ručak i zaista je jedno veliko i lijepo druženje roditelja, djece, kao i svih članova klubova. Super se osjećamo", rekao je predsjednik HVK Gusar, Ivica Botica.

Veslački klubovi Dalmacije ovom regatom započeli su svoju utrku za bodove u ukupnom plasmanu za osvajanje uvijek atraktivnog Kupa Dalmacije. Ukupni pobjednik prve regate je Veslački klub Jadran Zadar s osvojenih 287 bodova, a u prilog veslačima i veslačicama ovog kluba ide 12 osvojenih zlatnih, jedna srebrna i četiri brončane medalje.

U ukupno pet kategorija, veslači Mornara najviše bodova osvojili su u kategoriji Kadeti B, dok su se među kadetima A iskazali veslači Krke. VK Jadran Zadar, osim što je ukupni pobjednik, dominantnim se pokazao u juniorskoj A i B kategoriji, a u seniorskoj konkurenciji slavio je HVK Mornar.

Nakon prve regate Kupa, iza vodećih u poretku dolaze VK Krka s 273, HVK Mornar sa 197 te HVK Gusar sa 190 osvojenih bodova. Slijede Biokovo, Neretvanski gusar, Neptun, Marina Kaštela, Dupin, Jelsa, Ošjak i Rama. Sljedeća regata Kupa na rasporedu je 19. ožujka u Šibeniku, gdje će ekipe nastaviti borbu za najviša odličja.

Prva regata Kupa Dalmacije u Splitu od 2002. godine nosi naziv Memorijal Zlatko Celent, u spomen na prerano preminulog Zlatka Celenta, veslača HVK Gusar.

U klupskim matičnim knjigama zapisano je da je 26. lipnja 1966. upisan kao član ovog kluba. Taj dan označava preobrazbu jednog visokog, koštunjavog dječaka, čvrste i žilave građe, u veslačkog diva, koji odiše snagom i elegancijom. I sam bi znao priznati da kao junior nije imao zapaženih rezultata, ali godina u kojoj je prvi put nastupio u seniorskim disciplinama donijela mu je prve radosti, prvu zahvalu za trud koji je ulagao.

Sa samo 19 godina sudjelovao je na Europskom prvenstvu u Kopenhagenu 1971. kao član posade osmerca.

Dvije godine kasnije počela je za Celenta prava žetva medalja. Te je 1973. prvi put postao državni prvak u dvojcu bez kormilara sa svojim klupskim kolegom, Duškom Mrduljašem. Ova disciplina, a kasnije i dvojac s kormilarom, ostale su njegove discipline. Stoga upravo dvojac bez kormilara ovoj regati daje poseban sjaj te je proglašena memorijalnom utrkom. Od ključne 1973. pa sve do 1988., Zlatko je čak 25 puta bio državni prvak i devet puta balkanski prvak u dvojcu bez kormilara, dvojcu s kormilarom, četvercu s kormilarom te osmercu. Na svjetskim prvenstvima Celent sudjelovao je od 1974. pa sve do 1989. godine, sa samo jednom pauzom (1986).

Uz velika natjecanja, san svakog sportaša je nastupiti i na olimpijskim igrama, što je Zlatku Celentu i njegovim kolegama u posadi pošlo za rukom čak četiri puta. Osvojili su je jednu brončanu medalju te četvrto, šesto i sedmo mjesto.

Ova izuzetna sportska biografija nije time završena, Celent je nastupao i na najvećoj svjetskoj veslačkoj regati na Rotsee jezeru u Luzernu, dva puta osvojivši prvo mjesto veslajući s Duškom Mrduljašem. Na najstarijoj svjetskoj veslačkoj regati, naziva Henley Royal Regatta, nastupio je 1982. godine s Mirkom Ivančićem u dvojcu bez kormilara, a na cilj su došli prvi te osvojili prestižni Silver Goblets and Nickall’s Chalenge Cup.

Preminuo je u prometnoj nesreći 1992. godine, koja ga je zatekla dok je bio trener u matičnom klubu, izbornik hrvatske veslačke reprezentacije i član Izvršnog odbora HOO-a. Ne samo da je bio prvak regatnih staza, već je tijekom čitave karijere ostao odan svom matičnom klubu, uvijek voljenom Gusaru. Premalo je riječi i mjesta kojim bi opisali što je Cele značio svom klubu.

U bogatoj, impozantnoj povijesti HVK Gusar bilo je i trofejnijih veslača od Cele, ali nijedan nije uspio ostaviti tako duboku brazdu i biti toliko poštovan i omiljen kao on. Zlatko je svojim odnosom prema sportu, klubu i svojim partnerima usmjerio Gusarovu brodicu u pravom smjeru, u onom kojem ona i dan danas plovi.

Foto: Denis Boban / HVK Gusar

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!