Košarka

Zadar i Split peti put međusobno ove sezone, domaćina brine Božić, gosti dolaze po pobjedu

Branimir Korać • ponedjeljak, 20.03.2023.
Zadar i Split peti put međusobno ove sezone, domaćina brine Božić, gosti dolaze po pobjedu
Foto: FaH

Svako kolo Lige za prvaka donijet će barem jedan veliki dvoboj najboljeg kvarteta iz regularnog dijela sezone. U prvom kolu sastaju se na Višnjiku Zadar i Split...

Nakon što su četiri momčadi završile s nastupom u regularnom dijelu HT Premijer lige s po 18 pobjeda i četiri poraza, kreće vrlo zanimljivo izdanje Lige za prvaka. Da nema lagane utakmice i da je svaka teška na svoj način i svaki protivnik sposoban kazniti onog drugog, najbolje je pokazao dvoboj između Cedevite Junior i Furnira.

Igraj na Zadar - Split na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Vitamini su u taj susret ušli kao veliki favorit i malo tko je razmišljao o pobjedi Furnira koji je ostao bez Amerikanca, nositelja igre, Hollingswortha, ali uslijedio je šok. Furnir je pregazio Cedevitu Olimpiju sa 100:65.

Tako i uoči današnjih susreta svi razmišljaju ozbiljno o protivniku, svjesni svih opasnosti koje ti susreti donose. Cibona dočekuje Šibenku i tu je na papiru značajan favorit, a u utakmici dana Zadar dočekuje Split.

Odmah prvo kolo donosi veliki dalmatinski derbi u kojem pobjeda puno znači i jednima i drugima. Ne samo iz aspekta plasmana već i zbog dobre atmosfere i samopouzdanja na startu natjecanja. Zadrani bi mogli biti vrlo hendikepirani, njihov najbolji igrač, Luka Božić, zaradio je prije nekoliko dana u ABA ligi distorziju zgloba i vrlo je upitno hoće li moći nastupiti. Već ranije otišao je Antonio Jordano i Zadar neće imati lagan posao.

Uz sve probleme momčad se solidno drži, imala je nekoliko kvalitetnih nastupa u nizu, svladala Cibonu, držala u neizvjesnosti Budućnost, svladala glatko Alkar, Šibenku i Cedevitu Junior, a taj niz dobrih igara prekinut je prije tri dana u gostima kod FMP-a. Tamo je upisan uvjerljiv poraz 112:87 uz zabrinjavajuće velik broj poena protivnika.

Splićani su pak u sjajnoj formi. U zadnjih 12 utakmica u svim natjecanjima imaju čak deset pobjeda, izgubili su u zadnjim sekundama od Partizana i u gostima kod Studentskog centra. U prilog im ide i činjenica da su ove sezone četiri puta igrali sa Zadrom i tri puta slavili, od čega dva puta u gostima.

Što su rekli

Danijel Jusup, trener Zadra: "Igra Splita bazira se na picku Dominika Mavre uz tri Amerikanca koji su se dobro uklopili u momčad. Jukić i Runjić su igrači koji nam često rade probleme, priključuju im se Vuko, Kalajžić, Tišma, imaju širok roster. Pitanje je još uvijek hoće li Božić nastupiti, ali bez obzira na to moramo dati svoj maksimum."

Srđan Subotić, trener Splita: "Zadar igra odlično i izostanak Jordana se ne osjeti. Mi u ovu utakmicu idemo kao i u svaku na pobjedu, želimo prednost domaćeg terena u doigravanju, ali neće se nakon ove utakmice ništa riješiti. Naše međusobne utakmice su pokazale da tu domaći teren nije presudan, podjednake smo kvalitete i kada dođe do doigravanja tu će odlučivati par šuteva. Morat ćemo tražiti individualna rješenja što nikad nije dobro, ali protiv Zadra se to mora."

Mjesto, vrijeme

Zadar, KC Krešimir Ćosić, 18:00

Forma

Zadar

FMP - Zadar 112:87
Zadar - Cedevita Olimpija 81:59
Zadar - Šibenka 82:62
Alkar - Zadar 83:100
Budućnost - Zadar 76:68

Split

Split - Mornar 91:80
Studentski Centar - Split 96:84
Bosco - Split 71:104
Šibenka - Split 66:92
Split - Partizan 95:96

Prošli međusobni dvoboj

Split je ove sezone bio uspješan protiv Zadra s kojim ima 3-1, a u zadnjem susretu, u 18. kolu ABA lige, slavio je kod kuće 89:85. Luka Božić Zadru nije bio dovoljan s 23 poena, deset skokova i devet asistencija, a Tyrell Nelson predvodio je Split također s 23 poena.

Prognoza

Split je ove sezone tri puta slavio protiv Zadra i oba puta na Višnjiku. Sva četiri međusobna dvoboja bila su tijesna o čemu svjedoči pobjeda Zadra u prvom dvoboju u Splitu 89:83 što je najveća razlika u ova četiri susreta. I peti bi trebao također biti neizvjestan, a Splićanima ide mala prednost zbog problema koji pritišću Zadar.

FOTO: HINA/ Zvonko KUCELIN

Premijer liga

1Zadar 312+576
2Split 285+457
3Cibona 2211+125
4Cedevita Junior 2112+210
5Dinamo Zagreb 2013+230
6Zabok 1716+13
7Dubrovnik 1518-45
8Dubrava 1419-93
9Šibenka 1320-57
10Alkar 924-172
11DepoLink Škrljevo 726-350
12Bosco 132-894

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!