Nogomet

Dalić: 'Ne smijemo sada misliti da nam nitko ništa ne može, to bi bio početak kraja'

Branimir Korać, Mihaela Bradovski • ponedjeljak, 20.03.2023.
Dalić: 'Ne smijemo sada misliti da nam nitko ništa ne može, to bi bio početak kraja'
Foto: FaH

Hrvatska nogometna reprezentacija okuplja se u Splitu gdje će se pripremati za dva dvoboja starta kvalifikacija za Europsko prvenstvo. U Splitu će igrati protiv Walesa, a u Bursi protiv Turske...

Izbornik Zlatko Dalić u novi ciklus kvalifikacija ulazi nakon što je stavio potpis na novi ugovor u trajanju do ljeta 2026. godine.

Igraj na Hrvatska - Wales na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

"Rezultati su fantastični, vjerojatno nismo niti svjesni što smo sve napravili. I pored toga osjećam da imam energije, snage i motiva da zajedno sa svima nastavim i pokušam napraviti i dalje dobre rezultate. Naš cilj treba uvijek biti plasman na veliko natjecanje, sve drugo je plus i uspjeh. Moramo zadržati dobru atmosferu, kreću nova natjecanja. Imam motiva za nastavak, moramo napraviti i smjenu generacija za narednih 6-7 godina, imamo potencijala. Svjestan sam koliko smo podigli letvicu i da je to i opasnost. Moramo ići korak po korak, utakmicu po utakmicu."

Europsko prvenstvo održat će se u Njemačkoj gdje će Hrvatska imati ogromnu pomoć s tribina.

"Prvo moramo izboriti plasman. Čeka nas veliko natjecanje i moramo izboriti tamo plasman. Imamo kvalitetu, ali moramo biti oprezni da se ne dogodi neki kiks. Mislim da bi to bila velika stvar jer će biti u Njemačkoj s potencijalno 20-30 tisuća hrvatskih navijača. 2006. sam bio tamo, ono što je bilo u Berlinu možda se nije kasnije nikada ponovilo, ali prvo moramo doći tamo."

Dalić smatra kako je Hrvatska na svom vrhuncu bila 2018. godine u Rusiji, a sada se gradi nova Hrvatska.

"Mislim da Hrvatska nikada nije bila jača nego u Rusiji. Sada je to malo drugačije, ali imamo kvalitetu. To je neupitno, probat ćemo složiti najbolje moguće i želimo biti konkretni. Imamo kvalitetu, mladost, ali ti koji dolaze bez starosjedioca neće moći puno. 2018. je bila zrela skupina igrača, dugo su bili skupa, ali sada se moramo pripremati za dalje."

Nakon Svjetskog prvenstva neki igrači imali su problema.

"Milim da se polako vraćamo, Brozović je pauzirao, Kovačić isto, Kramarić. Imat ćemo pet dana vremena da se posložimo i pronađemo najbolje. Možda nije najsjajnija situacija, ali posložit ćemo se."

Kakva je situacija s ozljedama?

"Danas ćemo znati, svi bi trebali doći, neki neće stići na trening zbog više sile. Petković će doći, ne znam što će biti, problem je i s Ivušićem, neće stići na trening. Imat ćemo dosta razgovora i konzultacija, vidjet ćemo sve sutra."

Dalić je reprezentaciju preuzeo u jako teškom trenutku i nije niti sanjao da će sve ovo do danas ostvariti.

"To je bilo nešto daleko, nisam očekivao da ću biti toliko izbornik, ali niti dvije medalje. Išli smo korak po korak i ostvarilo se. Preponosan sam, ovo je čudo, iskreno nisam očekivao. No moramo vjerovati i imati ambiciju, ako je čovjek dovoljno hrabar i ambiciozan, to se i ostvari."

Izbornik je sretan i zbog najavljenog povratka Torcide na utakmice reprezentacije.

"Stalno ističem da je reprezentacija mjesto okupljanja navijača, tako se i ponašamo. Veseli me, ovo je Hrvatska, naša zastava i država, moramo za to navijati. Mene veseli ta činjenica, dapače, bit će nam velika podrška. Dok sam ja tu Hrvatska će biti mjesto okupljanja svih."

Hrvatska odmah kreće protiv dva najopasnija protivnika u skupini.

"Moramo biti svjesni da smo favoriti u skupini. No ne smijemo pomisliti da smo se plasirali, moramo biti ozbiljni i koncentrirani, može biti nezgodno. Ne smijemo gubiti kod kuće, a Turska je posebno motivirana. Svi će protiv Hrvatske biti jako motivirani, ako shvatimo utakmice neozbiljno, imat ćemo velikih problema. Ne smijemo sada misliti da nam nitko ništa ne može, to bi bio početak kraja. Nema opuštanja."

U odnosu na Katar neće biti nekih velikih taktičkih promjena.

"Možemo neke sitnice mijenjati, ali ono što je dobro ne treba dirati. Postoje neke stvari koje trebamo doraditi. Zna se da nam najbolje ide u 4-3-3 i 4-2-3-1. Moramo biti kompaktni i naš stil će u globalu ostati isti. Znamo Wales, moramo se paziti tih kontri, imat ćemo inicijativu", kaže Dalić i dodaje:

"Nema Balea, u reprezentaciji je igrao najbolje i nosio ih je. Nezgodni su s dva brza krila, u Cardiffu posebno, imali smo tamo puno problema, ali nije bilo lako ni u Osijeku. Moramo biti strpljivi, pažljivi, da se ne dogodi brza kontra, ali ima ćemo pet dana vremena za pripremu. Nisu kvalitetom na našem nivou, ali ni u kom slučaju ih ne smijemo podcijeniti."

Iz ova dva susreta Dalić želi izaći neporažen.

"Nisam još računao koliko nam bodova treba. Važno je ne izgubiti utakmicu, dobiti Walesa, ali idemo na pobjedu i u Turskoj. Minimalno četiri boda bila bi dobar start. Cilj nam je biti prvi u grupi."

Hoće li Livaja dobiti priliku na Poljudu?

"Ne igra ni Zlatko ni Marko nego Hrvatska. Livaja je važan, napravio je puno za reprezentaciju, igrao je važnu ulogu, vidjet ćemo."

Poziv je dobio i Mislav Oršić iako ne igra u Southamptonu.

"Žao mi je za Oršu, nije dugo u sastavu, dao nam je puno, korektan je i vrijedan, želim mu dati šansu, na njemu je da se izbori u klubu, ako ne bude na žalost neće moći. Nadam se da hoće, želim ga vratiti u bolje raspoloženje."

Na desnoj strani je Hrvatska jaka sa Stanišićem i Juranovićem.

"Stanišić je u svim utakmicama u reprezentaciji bio sjajan, on je veliki potencijal. Juranović je više ofenzivniji, Stanišić ima svaki dan tako jak trening kao da igra jaku utakmicu i to mu je veći podražaj nego neka utakmica. Koristit ćemo ga sigurno, samo da ovako nastavi, nemamo tu sada problema, on i Jura sjajno se nadopunjuju."

FOTO: HINA/ Damir SENČAR

EP 2024., skupina D

1Turska 814:7+717
2Hrvatska 813:4+916
3Wales 810:10012
4Armenija 89:11-28
5Latvija 85:19-143

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!