Nogomet

Blockbuster dvoboj u Napulju: Englezi nisu zaboravili posljednje dvoboje protiv Talijana

Branimir Korać • četvrtak, 23.03.2023.
Blockbuster dvoboj u Napulju: Englezi nisu zaboravili posljednje dvoboje protiv Talijana
Foto: EPA

U najzvučnijem dvoboju prvog dana kvalifikacija za Europsko prvenstvo, u Napulju se sastaju Italija i Engleska. I jedni i drugi puni su motiva za dobar ulazak u kvalifikacije...

Italija i Engleska imaju vrlo bogatu povijest dvoboja. U ovaj susret i jedni i drugi ulaze s velikim motivom, Talijani su propustili Svjetsko prvenstvo u Kataru, brane naslov europskog prvaka i nipošto ne želi propustiti još jedno veliko natjecanje. S druge strane Englezi još nisu zaboravili posljednje susrete s Italijom.

Igraj na Italija - Engleska na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Prije manje od dvije godine Italija je u finalu Europskog prvenstva na Wembleyju uzela trofej Englezima pred nosom, a u aktualnom izdanju Lige nacija golom Giacoma Raspadorija u petom kolu slavila je 1:0 i Englesku izbacila iz Lige A u drugi razred ovog natjecanja zakucavši je za dno skupine.

Roberto Mancini dosta je lutao od osvojene titule europskog prvaka, tražila se prava postava, isprobalo se jako puno igrača, a u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo upisan je veliki kiks i Italija nije otišla u Katar. Da Mancini nije osvojio titulu europskog prvaka s Italijom, nakon neuspjeha u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo gdje ga je izbacila Sjeverna Makedonija pobjedom usred Italije, vjerojatno bi bio bivši.

Ovo je za jednu i drugu reprezentaciju prilika za novo poglavlje. Talijani su već odradili dobar posao u Ligi nacija plasiravši se na završnicu, ali žele više od toga odraditi kvalifikacije kako treba i plasirati se na Europsko prvenstvo. S druge strane Englezi nisu oduševili niti u Ligi nacija, a niti na Svjetskom prvenstvu gdje su otpali prije nego što su se nadali.

Gareth Southgate bio je na žestokom udaru kritika nakon Lige nacija i činilo se da bi mogao dobiti otkaz, ali nisu Englezi željeli nešto posebno mijenjati uoči SP-a. Tamo je Engleska imala rezultat do prvog velikog protivnika i tu odmah pala na ispitu. Francuska ju je u četvrtfinalu svladala s 2:1.

Sada i jedni i drugi žele snažno ući u novi ciklus natjecanja i doći do prvih bodova na otvaranju kvalifikacija. U skupini su u kojoj su favoriti za prolaz, ali tu su nagazne mine Sjeverna Makedonija i Ukrajina te bi bodovi iz ovog susreta puno značili.

Što su rekli

Roberto Mancini, izbornik Italije: "Naši dvoboji postali su nogometni klasik. Ovo je četvrti put u dvije godine da igramo jedni protiv drugih. Smatram da je Engleska jedna od najbolji momčadi na svijetu. Na popisu su redom fantastični igrači, a nekako ju je uvijek pratila nesreća. Bit će to poprilično teška utakmica. Pokušat ćemo igrati našu igru, voljeli bismo startati na pravi način. Nije najlakši start, ali bit će izazovno i nama i Englezima."

Gareth Southgate, izbornik Engleske: "Sve što smo napravili u prošlosti postaje irelevantno sutra navečer jer počinjemo ispočetka. Italija će također biti maksimalno motivirana, bit će to fantastična utakmica. Nismo pobijedili u Italiji od 1961. godine i to je još jedan dio povijesti koji ćemo pokušati ispraviti. Veliki je to izazov za momčad, Italija se možda nije kvalificirala na Svjetsko prvenstvo, ali i dalje je prepuna izuzetnih igrača."

Mjesto, vrijeme, suci

Napulj, Stadio Diego Armando Maradona, 20:45

Suci: Srđan Jovanović (Srbija)

Forma

Italija

Austrija - Italija 2:0
Albanija - Italija 1:3
Mađarska - Italija 0:2
Italija - Engleska 1:0
Njemačka - Italija 5:2

Engleska

Engleska - Francuska 1:2
Engleska - Senegal 3:0
Wales - Engleska 0:3
Engleska - SAD 0:0
Engleska - Iran 6:2

Prošli međusobni dvoboj

U petom kolu Lige nacija Engleska je doputovala u Milano tražeći sva tri boda s kojima bi se približila pozicijama koje vode u ostanak u Ligi A, međutim upisala je poraz i njime se i matematički oprostila. Raspadori je u 68. minuti bio jedini strijelac.

Prognoza

Roberto Mancini i dalje ima problema s napadačima i traži pravo rješenje, posebno sada kada je ostao i bez Cire Immobilea koji je zaradio ozljedu. Mancini je prisiljen na alternativna rješenja, a probat će mladog Mattea Reteguija koji igra u argentinskoj ligi, član je Boca Juniorsa, a oduševljava igrama na posudbi u Tigreu. Zanimljiv i izjednačen dvoboj koji bi mogao završiti remijem.

FOTO: EPA/MATTEO BAZZI

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!