Nogomet

Lov na prvo Europsko prvenstvo za BiH počinje protiv Islanda

Petar Jenjić • četvrtak, 23.03.2023.
Lov na prvo Europsko prvenstvo za BiH počinje protiv Islanda
Foto: EPA

Bosna i Hercegovina večeras na startu kvalifikacija za Europsko prvenstvo dočekuje Island. S novim-starim izbornikom, ali i ponekom promjenom u kadru, definitivno je blagi favorit uoči početka...

Pred nama je početak kvalifikacija za Europsko prvenstvo i u skupini J gdje će prvu natjecateljsku utakmicu nakon šest mjeseci odigrati Bosna i Hercegovina.

Igraj na BiH - Island na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Prvi protivnik bit će joj Island koji stiže u Zenicu pokušati na najbolji mogući način otvoriti kvalifikacije. Međutim, ni jednoj, ali ni drugoj reprezentaciji, neće biti nimalo lako.

Na klupi BiH sada je Faruk Hadžibegić koji je u svoj drugi mandat stigao nakon odlaska Ivajla Peteva. Zmajevi su osvojili svoju skupinu Lige nacija u Ligi B ispred Finske, Crne Gore i Rumunjske. Uzeli su 11 bodova u šest utakmica, s tim da im utakmica posljednjeg kola nije ništa značila.

S druge strane, Island je od posljednje utakmice njihovih suparnika odigrao čak šest i pri tome nije upisao nijednu pobjedu nakon 90 minuta. Izgubio je od Saudijske Arabije, Južne Koreje i Švedske te remizirao s Estonijom. Na Baltičkom kupu je nakon penala bio bolji od Litve i Latvije.

Domaći izbornik muku muči s ozljedama pojedinih igrača, a već je od ranije bilo jasno da u kadru neće biti Miralema Pjanića i Muhameda Bešića. Od sastavljanja spiska otpao je i Sead Kolašinac, a zatim i Miroslav Stevanović, jedan od standardnijih reprezentativaca zadnjih nekoliko godina.

Odluka o neigranju Stevanovića još je čudnija kada znamo da se ne radi o nikakvoj ozljedi, već da ga izbornik jednostavno nije uvrstio na popis - jedino desno krilo na cijelom spisku.

Iako bježi od uloge favorita kao vrag od tamjana, može se reći da je Bosna i Hercegovina, u ovom trenutku, ipak kvalitetnija reprezentacija, ima skuplju momčad i kvalitetniji roster. Kada na to nadodamo i domaći teren, jasno je na čijoj je strani prednost.

65-godišnji strateg Zmajeva priželjkuje prvo mjestu u skupini i direktan plasman na Euro. Za prvu utakmicu pozvano je i nekoliko debitanata, međutim, onaj najvažniji dio ekipe i prvih 11 ipak bi trebali nositi oni koji su redovito igrali zadnjih godina.

Sa press konferencije Islanda jako se malo toga moglo iščitati. Izbornik Arnar Vidarson potpuno je zaklonio sve karte, iako je svjestan da njih protivnik ima određenu prednost. Hoće li izvući asa iz rukava, ostaje nam za vidjeti.

Što su rekli

Faruk Hadžibegić, izbornik BiH: "Poštujem ih, oni igraju europske utakmice, a u kakvom su trenutku, ne mogu reći. Gledao sam ih u Portugalu krajem siječnja, vrlo su agresivni, dosta trče i motivirani su. Iskusni su, ali vidjelo se protiv Švedske i Estonije da nisu bili kompletni."

Arnar Vidarsson, izbornik Islanda: "Svi igrao za pobjede. U nogometu možete pobijediti svaku utakmicu, ali i možete izgubiti svaku. Kao što sam već ranije rekao, znamo snagu Bosne i Hercegovine i kako je dobro igrala u Ligi nacija te osvojila tu grupu. U nogometu uvijek postoje mogućnosti i ako ne vjerujete u njih, trebate ostati kod kuće."

Mjesto, vrijeme, suci

Bilino polje, Zenica, 20:45

Sudac: Donatas Rumšas, Aleksandr Radius, Dovydas Sužiedelis; 4. sudac: Robertas Valikonis (svi Litva)

Nedostaju

BiH: Kolašinac, Pjanić, Bešić (ozljede)

Island: (-)

Zadnji susret

Ranije se nisu susretali pa ćemo izdvojiti zadnje odigrane utakmice. Island je na gostovanju kod Švedske početkom godine poražen u prijateljskom dvoboju s 2:1. Jedini pogodak za Islanđane zabio je Sveinn Aron Gudjohnsen.

Bosna i Hercegovina zadnju je utakmicu igrala u rujnu prošle godine na gostovanju kod Rumunjske kada je poražena s visokih 4:1. Jedini gol zabio je Edin Džeko. Međutim, ta utakmica Zmajevima nije bila toliko rezultatski važna jer je već ranije potvrdila prvo mjesto u Ligi B.

Prognoza

U današnjoj utakmici teško je nešto stopostotno prognozirati, posebno jer će debi na klupi imati novi-stari izbornik. Ipak, reći ćemo da će otići na stranu domaćina koji bi trebao najbolji mogući način započeti kvalifikacija za EP.

FOTO: EPA/MAURI RATILAINEN

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!