Nogomet

Belgija s novim izbornikom ide na noge Ibrahimoviću i društvu

Petar Jenjić • petak, 24.03.2023.
Belgija s novim izbornikom ide na noge Ibrahimoviću i društvu
Foto: FaH

Jedna od najzanimljivijih utakmica dana odigrat će se u Solni gdje će Švedska ugostiti Belgiju koja stiže s novim izbornikom i željom da se vrati na pobjedničke staze...

Na startu svog puta u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo nogometaši Švedske imat će veliki izazov. U goste im stiže Belgija koja se želi vratiti pozitivnim rezultatima nakon razočarenja u Kataru.

Igraj na Švedska - Belgija na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Švedska nije nastupila na Svjetskom prvenstvu, ali je bila u akciji po pitanju prijateljskih utakmica. Tako je u četiri susreta upisala četiri pobjede, protiv Meksika, Alžira, Finske i Islanda. Posljednje dvije stigle su u siječnju ove godine. U zadnjoj natjecateljskoj utakmici remizirala je sa Slovencima u Ligi nacija.

U kadar momčadi vraća se Zlatan Ibrahimović sa svojom 41 godinom, godinu dana nakon što je upisao svoj posljednji nastup. Poslije oporavka od ozljede koljena, igrač Milana rekao je da je otvoren za nastup na Euru.

Belgiju će voditi novi izbornik, a radi se o Domenicu Tedescu koji je naslijedio Roberta Martineza nakon ispadanja reprezentacije u grupnoj fazi Svjetskog prvenstva. Već je sada "izbacio" veterane Driesa Mertensa i Axela Witsela i sigurno se želi dokazati na najbolji mogući način.

Tedesco je ranije bio trener RB Leipziga između prosinca 2021. i rujna 2022. godine. Belgija će biti itekako velik izazov. Izazov čiji talent treba znati posložiti u jako kratkom periodu.

Belgija će odigrati samo jednu natjecateljsku utakmicu u ovom ciklusu, a nakon gostovanja u Švedskoj slijedi im prijateljski dvoboj s Njemačkom. S druge strane, Šveđane očekuje gostovanje u Azerbajdžanu za tri dana.

S obzirom na to da su u skupini F još Austrija, Azerbajdžan i Estonija, od ove dvije momčadi očekuje se zauzimanje prve dvije pozicije. Iako je još uvijek prerano, ipak ćemo nakon ovog dvoboja moći koliko toliko vidjeti kako će se situacija u grupi razvijati.

U kadru obje momčadi bit će i nekoliko igrača bez ijednog nastupa za reprezentaciju. Kod Švedske to je član Rotherham Uniteda Viktor Johansson, a kod Belgije su Thomas Kaminski, Romeo Lavia i Johan Bakayoko.

Što su rekli

Janne Andersson, izbornik Švedske: "Težak je izazov pred nama. U skupini u kojoj ima nekoliko dobrih reprezentacija, a Belgija je vjerojatno favorit, onda znate o kakvoj se momčadi radi. Posebno ako pogledate zadnjih nekoliko godina i Fifin ranking. Moramo igrati momčadsku igru i imati hrabrosti. Plan imamo i ako ih mislimo pobijediti, moramo ih pobijediti švedskim načinom igre, a ne belgijskim."

Domenico Tedesco, izbornik Belgije: "Svi znaju da za neke stvari treba vremena, ali moja je odluka bila prihvatiti ovaj posao. Unaprijed sam znao da neću imati puno vremena, tako da ne tražim dodatno vrijeme i strpljenje jer sam ambiciozan. Istina je da Šveđani imaju solidnu momčad s puno individualne kvalitete na terenu i klupi. Još ne znamo hoće li nam to biti najteža utakmica kvalifikacija."

Mjesto, vrijeme, suci

Friends Arena, Solna, 20:45

Sudac: Orel Grinfeld (Izrael)

Forma

Švedska - Island 2:1
Švedska - Finska 2:0
Švedska - Alžir 2:0
Meksiko - Švedska 1:2
Švedska - Slovenija 1:1

Hrvatska - Belgija 0:0
Belgija - Maroko 0:2
Belgija - Kanada 1:0
Belgija - Egipat 1:2
Nizozemska - Belgija 1:0

Zadnji susret

Zadnju međusobnu utakmicu odigrali su na Europskom prvenstvu 2016. godine, a tada je do minimalne pobjede stigla Belgija. Jedini gol na susretu postigao je Radja Nainggolan u 84. minuti.

Prognoza

Švedska sigurno ulazi u susret u pozitivnijem raspoloženju, a uz to je i domaćin. Bit će teško Belgiji, Šveđani će biti ogroman izazov pa ćemo za danas tako prognozirati tvrdi remi.

FOTO: HINA/ Damir SENČAR

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!