Nogomet

Nizozemska u velikim problemima uoči teškog gostovanja kod aktualnog svjetskog doprvaka

Branimir Korać • petak, 24.03.2023.
Nizozemska u velikim problemima uoči teškog gostovanja kod aktualnog svjetskog doprvaka
Foto: EPA

U jednom od najzvučnijih dvoboja starta kvalifikacija za Europsko prvenstvo Francuska dočekuje Nizozemsku. Francuska s novim kapetanom, a Nizozemska s novim izbornikom i velikim problemima s izostancima...

Još jedan veliki dvoboj na početku kvalifikacija za Europsko prvenstvo. Francuska igra protiv Nizozemske, aktualni svjetski doprvak na Stade de Franceu dočekuje Nizozemce koji su krenuli u novu eru, s novim izbornikom, ali i s nizom problema. U najgore vrijeme gripa se uvukla u reprezentaciju i nekoliko igrala poslano je kućama iz kampa u kojem se Nizozemska pripremala.

Igraj na Francuska - Nizozemska na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Francuska u ovaj susret ulazi također s određenim promjenama. Kylian Mbappe preuzeo je kapetansku traku zamijenivši Huga Llorisa koji se oprostio od reprezentacije, to baš i nije naišlo na odobravanje svih, posebno Antoinea Griezmanna koji je očekivao kako će on dobiti priliku zamijeniti Llorisa, međutim morao se zadovoljiti statusom Mbappeovog prvog zamjenika.

Llorisovim odlaskom jedinicu u potpunosti preuzima Mike Maignan koji bi vjerojatno branio i na Svjetskom prvenstvu da nije imao problema s ozljedom i morao propustiti odlazak u Katar. Priča oko Karima Benzeme definitivno je završena, pale su teške riječi između njega i izbornika Deschampsa i tu povratka više nema.

Francuski mediji najavljuju kako večeras neće biti nekih velikih promjena u odnosu na ono što je Francuska igrala na Svjetskom prvenstvu, Griezmann bi trebao ostati više u sredini terena, na golu bi umjesto Llorisa trebao biti Maignan, a očekuje se kako bi umjesto Girouda trebao startati Kolo Muani.

Kod Nizozemske će biti više promjena. Potvrđeno je kako su zbog bolesti otpali Cody Gakpo koji je igrao sjajno na Svjetskom prvenstvu i nakon toga preselio u Liverpool, Bayernov branič Matthijs de Ligt, branič Newcastlea Sven Botman, veznjak PSV-a Joey Veerman i vratar Anderlechta Bart Verbruggen. Osim njih već ranije ovog tjedna otpali su Frenkie de Jong i Steven Bergwijn pa će tako Nizozemska znatno oslabljena morati na najteže gostovanje u svojoj kvalifikacijskoj skupini.

Nakon što se pokazalo kako bolesna petorka neće moći pomoći reprezentaciji, novi izbornik Ronald Koeman je pozvao Ryana Gravenbercha iz Bayerna, Kjella Scherpena iz Vitessea te braniča Intera Stefana de Vrija. Najavljuje se i kako bi od prve minute mogli zaigrati i Feyenoordov duo debitanata Wieffer i Geertruida.

Što su rekli

Kylian Mbappe, kapetan Francuske: "Čut će se moj glas u svlačionici. Govorit ću u svlačionici, ali moram razmišljati o momčadi, ne smije biti razlike između mene i suigrača. Igrači koji su igrali sa mnom znaju da mi je glavni cilj doći do pobjede, a ne pobjeđujem sam nego sa suigračima. Razgovarali smo, Griezmann je razočaran i to je normalno. Rekao sam mu da bih vjerojatno i ja tako reagirao da je bilo drugačije. On je jedan od najvažnijih igrača naše reprezentacije, ima iskustvo koje ja nemam. Ako bude imao nešto za reći, sjest ću i slušati. U konačnici, ne smijemo biti zatvoreni, svatko ima pravo nešto reći."

Ronald Koeman, izbornik Nizozemske: "Nažalost, ne možemo otpisati činjenicu da nam u periodu do utakmice može otpasti još igrača. Dapače, to mi se čini izglednim. Ostao sam šokiran stanjem u momčadi. I dio stručnog stožera se nije osjećao dobro. No bez obzira na sve, moramo se koncentrirati na utakmicu. Što se protivnika tiče, govorimo o finalistu prošlog Svjetskog prvenstva, svjetskim prvacima iz 2018. godine. Ekipa je to s puno iskustva i izvanrednim individualnim kvalitetama. No pokazali smo već u Ligi nacija da ih možemo pobijediti. Znamo njihovu snagu, kompaktna su momčad, opasna u protunapadima, a tu je i Mbappe koji sam može napraviti razliku."

Mjesto, vrijeme, suci

Pariz, Stade de France, 20:45

Sudac: Maurizio Mariani (Italija)

Forma

Francuska:

Argentina - Francuska 4:2 penali (3:3)
Francuska - Maroko 2:0
Engleska - Francuska 1:2
Francuska - Poljska 3:1
Tunis - Francuska 1:0

Nizozemska

Nizozemska - Argentina 3:4 penali (2:2)
Nizozemska - SAD 3:1
Nizozemska - Katar 2:0
Nizozemska - Ekvador 1:1
Senegal - Nizozemska 0:2

Prošli međusobni dvoboj

Nizozemska i Francuska sastali su se posljednji put 2018. godine u Ligi nacija gdje je Nizozemska odnijela pobjedu 2:0. Protiv tada svježih svjetskih prvaka slavila je golovima Wijnalduma i Depaya.

Prognoza

Nizozemska je u velikim problemima i Francuska je ovdje sve veći favorit. Viroza koja se uvukla u momčad dodatno je oslabila Nizozemsku i velikoj je pitanje u kakvom stanju će istrčati na Stade de France.

FOTO: EPA/Koen van Weel

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!