Ostali sportovi

Otvoren World Boccia Intercontinental Challenger koji se održava u Zagrebu

Sportnet, Branimir Korać • ponedjeljak, 27.03.2023.
Otvoren World Boccia Intercontinental Challenger koji se održava u Zagrebu

Prigodnom svečanošću u dvorani II zagrebačkog Doma sportova otvoren je World Boccia Intercontinental Challenger - Zagreb 2023...

U Zagrebu će se do 2. travnja boriti 107 natjecatelja iz 22 zemlje s četiri kontinenta, među kojima i deset hrvatskih reprezentativaca (Dora Bašić, Nataša Županić, Dora Lovrić, Anamaria Arambašić, Milorad Kružić, Martin Frković, Marko Turković, Luka Wagner, Marko Arambašić, Davor Komar).

"Više sam nego sretan što smo domaćini ovako velikog turnira. Zadovoljni smo odazivom, dolaze nam sportaši iz 22 zemlje svijeta i to s četiri kontinenta. Imamo natjecatelje od Australije, Brazila, do Ukrajine," rekao je predsjednik Hrvatskog boccia saveza Damir Juren.

"Očekuje nas šest zanimljivih dana. U Zagreb je stiglo 18 nositelja medalja s paraolimpijskih igara, te svjetskih i europskih prvenstava. Turnir je vrlo jak, a od naših natjecatelja očekujemo nekoliko medalja, ali i što više bodova u borbi za plasman na Paraolimpijske igre u Parizu," dodao je.

Zagreb je domaćin jednog od samo pet "challengera", rang iznad su Svjetski kupovi, kojih će ove godine biti tri. Ovim Challengerom ujedno započinje i službeno završno prikupljanje bodova za sudjelovanje na Paraolimpijskim igrama u Parizu, a lista se zaključuje 31. prosinca ove godine.

"Prije četiri godine bio je to europski turnir, potom dvije godine nije bilo turnira zbog epidemije koronavirusa. Lani smo imali 68 natjecatelja iz cijelog svijeta, a ove godine imamo više od 100 sudionika iz 22 zemlje. Ovo je jedno od najvećih natjecanja u ovom dijelu Europe," kazao je predsjednik Hrvatskog paraolimpijskog odbora (HPO) Ratko Kovačić, koji je i službeno otvorio turnir.

Prisutnima su se obratili i Ljubica Lukačić, saborska zastupnica te izaslanica predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića, Tomislav Družak, državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta, te izaslanik predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, zatim Milan Pavelić, pomoćnik pročelnika Gradskog ureda za obrazovanje, sport i mlade, te Marica Mirić, predsjednica Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske.

Paraboćari će se natjecati u pojedinačnoj, ekipnoj, te konkurenciji parova podijeljeni u četiri kategorije prema stupnjevima oštećenja. Natjecanja u pojedinačnoj konkurenciji trajat će od ponedjeljka do četvrtka, a iduća dva dana slijede ekipna i natjecanja u parovima.

FOTO: Kristina Rumenjak

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!