Nogomet

Škotskoj neće biti nimalo lako, na Hampden Park stiže Furija

Petar Jenjić • utorak, 28.03.2023.
Škotskoj neće biti nimalo lako, na Hampden Park stiže Furija
Foto: EPA

Na Hampden Parku gledat ćemo dvoboj Škotske i Španjolske, dvije reprezentacije koje su svoj nastup u kvalifikacijama započele pobjedama od 3:0, a ovdje će pokušati ostati na stopostotnom učinku...

U drugom kolu skupine A svoju drugu domaću utakmicu odigrat će Škotska pred kojom je, nakon Cipra, puno teži protivnik. Na Hampden Park stiže Španjolska, a obje reprezentacije u prvom kolu slavile su s 3:0.

Igraj na Škotska - Španjolska na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Osim već spomenute škotske pobjede, Španjolska je na startu kvalifikacija, na domaćem terenu, bila bolja od Norveške. Bio je to dobar start za izbornika Luisa de la Fuentea koji je ranijih godina polako, ali sigurno stvarao svoj put prema seniorskoj nacionalnoj vrsti.

Bio je europski prvak s U-19 i U21 reprezentacijama, a osvojio je i srebro na prošlim Olimpijskim igrama. U najavi utakmice rekao je da svakim danom želi napredovati i truditi se probijati prema naprijed, svjestan važnosti pozicije na kojoj se nalazi.

Međutim, danas će mu biti jako teško, s obzirom na to da je Škotska u zadnjih 17 utakmica na domaćem terenu izgubila samo jednom. Pri tome je upisala 12 pobjeda i četiri remija. Novu pobjedu tražit će protiv reprezentacije koju su zadnji put porazili u još dalekim kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 1984. godine.

U posljednje četiri utakmice na svom stadionu zabili su deset golova, a primili samo jedan. Osim Cipra, ranije su svladali Armeniju, Irsku i Ukrajinu. Prošlo je čak 17 godina otkako je Škotska otvorila kvalifikacije dvjema pobjedama.

Posljednji puta susreli su se u kvalifikacijama za Euro 2012. godine kada je Španjolska obranila naslov u Poljskoj i Ukrajini. Tada su upravo na Hampden Parku slavili u dramatičnoj utakmici rezultatom 3:2, nakon što su se Škoti vratili s dva pogotka zaostatka.

Škotska će pozitivan niz pokušati nastaviti bez Chea Adamsa, kao i Španjolska bez Pedrija pa bi tako za Furiju u početnoj postavi mogao krenuti napadač Espanyola Mato Joselu koji je za četiri minute u svom debiju zabio dva pogotka.

Što su rekli

Steve Clarke, izbornik Škotske: "Promijenili su puno igrača od Svjetskog prvenstva, ali svi igrači još uvijek su izrazito kvalitetni, razumiju sistem i kako žele igrati. To je momčad fokusirana na posjed lopte s igračima koji mogu zaprijetiti u posljednjoj trećini. Morat ćemo biti organizirani i strukturirani, morat ćemo biti dobri i strpljivi bez lopte, ali isto tako i pozitivni kada je budemo imali u posjedu."

Luis de la Fuentes, izbornik Španjolske: "Dobro poznajem Škotsku, imaju dobre igrače s iskustvom igranja u Premiershipu. Ovo je jedna u nizu utakmica u skupini, morat ćemo odigrati odlično kako bismo osvojili sva tri boda. To je čvrsta momčad koja se brani u niskom bloku. Vidjet ćemo, nastavit ćemo svojim putem i pokušati iskoristiti njihove slabosti."

Mjesto, vrijeme, suci

Hampden Park, Glasgow, 20:45

Sudac: Sandro Schärer (Švicarska)

Nedostaju

U drugoj utakmici skupine A, Škotska će odigrati

Škotska: Che Adams (ozljeda)

Španjolska: Pedri (ozljeda)

Zadnji susret

Bilo je to u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo 2012. godine kada je Furija na domaćem terenu slavila s 3:1. Dva gola zabio je David Silva, a jedan David Villa. Za Škote je zabio David Goodwillie.

Prognoza

Definitivno očekujemo da će Španjolska večeras odnijeti puni plijen s Hampden Parka. Drugačiji ishod teško je ostvariv. Razlika u individualnoj i momčadskoj kvaliteti ipak je na strani gostiju.

FOTO: EPA/Jorge Zapata

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Zdren28.03.2023. u 23:03
    Hm,
    Zdren