Ostali sportovi

Oštre reakcije nakon preporuke MOO-a o povratku ruskih i bjeloruskih sportaša u natjecanja

HINA, Mihaela Bradovski • srijeda, 29.03.2023.
Oštre reakcije nakon preporuke MOO-a o povratku ruskih i bjeloruskih sportaša u natjecanja
Foto: EPA

"Šamar", "dan sramote", oštre su reakcije zapadnog sportskog svijeta nakon preporuke Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) da se ruski i bjeloruski sportaši vrate u međunarodna natjecanja...

Međunarodni olimpijski odbor je u utorak preporučio ponovno uključivanje ruskih i bjeloruskih sportaša u međunarodna natjecanja, pod neutralnom zastavom i u pojedinačnoj konkurenciji, pod uvjetom da nisu aktivno podržavali agresiju na Ukrajinu. Za Ruse i Bjeloruse ekipna natjecanja su i dalje zatvorena. MOO je također, ponovio kako je protiv toga da Rusija i Bjelorusija budu domaćini međunarodnih sportskih događaja, a međunarodnim savezima je jasno poručeno da ne pozivaju političare iz spomenutih zemalja na velika natjecanja.

Njemačka ministrica sporta Nancy Faeser opisala je preporuku kao "šamar ukrajinskim sportašima", poručivši kako "međunarodni sport mora jasno osuditi brutalni rat agresije koji vodi Rusija".

Iz Njemačkog olimpijskog odbora su poručili kako "moramo spriječiti režime u Rusiji i Bjelorusiji da iskoriste sudjelovanje svojih sportaša i sportašica u međunarodnim natjecanjima u ratne propagandne svrhe. Sljedećih nekoliko mjeseci pokazat će je li to moguće."

Emocije su također bile vrlo jake u Poljskoj, zemlji koja graniči s Bjelorusijom i koja se čvrsto protivila povratku ruskih sportaša.

"Što se pozitivno dogodilo na strani Rusije da njeni sportaši sudjeluju na natjecanjima. Od Buče, Irpina, Gostomela. Od svakodnevnih bombardiranja civilnih lokacija. To je dan sramote za MOO," napisao je Piotr Wawrzyk, zamjenik ministra vanjskih poslova na Twitteru.

Češki ministar vanjskih poslova Jan Lipavsky rekao je da je "razočaran preporukom MOO-a".

"Ne smijemo zatvarati oči pred stvarnošću. Ruski sport je pod kontrolom Kremlja. Ruski režim ne zna što je fair play i njegovim sportašima nije mjesto na Olimpijskim igrama", napisao je.

Službeni Kijev je pozdravio odluku MOO-a koji Rusiji i Bjelorusiji nije dao zeleno svjetlo za sudjelovanje na Olimpijskim igrama u Parizu, već je tu odluku odgodio na neodređeno vrijeme.

"Odluka o dozvoli je odgođena. Sada ćemo dati sve od sebe da nitko od Z-patriota neće imati pristup sportskim natjecanjima," napisao je ukrajinski ministar sporta Vadim Gutcajt na društvenim mrežama.

Poljska, Ukrajina i tri baltičke zemlje u ponedjeljak su u zajedničkom priopćenju istaknule kako "ne postoji niti jedan razlog za odstupanje od režima isključenja za ruske i bjeloruske sportaše koji je MOO uspostavio prije više od godinu dana", nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Poljska, Ukrajina, Litva, Estonija i Latvija smatrale su da "nacionalnost sportaša ne određuje njihovu ulogu, već činjenica da ih sponzoriraju/podržavaju njihove vlade ili tvrtke koje podupiru ruski režim, koji nastavlja svoj agresorski rat protiv Ukrajine."

FOTO: EPA/LAURENT GILLIERON

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!