Rukomet

Ovakva SEHA liga ne treba nikome

Branimir Korać • četvrtak, 13.04.2023.
Ovakva SEHA liga ne treba nikome
Foto: FaH

U svojim zlatnim danima SEHA liga bila je vrlo kvalitetno natjecanje koje je pomagalo klubovima sa skromnim ligama da dobiju više jačih utakmica. Danas je vrlo upitna njena svrha i pitanje treba li uopće ikome, barem u ovakvom stanju...

Čak i onda kada je SEHA liga imala jak i kvalitetan sastav, bilo je određenih stvari koje se baš i nisu sviđale javnosti. Nećemo pritom ulaziti u favoriziranje određenih klubova, dovoljno je bilo samo pogledati kalendar natjecanja, raspored kola, odigranih i neodigranih utakmica, s razlogom su je prozvali ligom bez voznog reda.

Igraj na rukometne utakmice na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Termini odigravanja utakmica prilagođavali su se klubovima i njihovim zahtjevima što nije nužno loše, ali do određene mjere. No ipak se sve nekako uspjelo izgurati, klubovi su ozbiljno shvaćali utakmice i svrha je ispunjena.

Međutim, nakon ruske invazije na Ukrajinu, počele su se događati apsurdne stvari, a ove sezone sve je dovedeno na jednu višu razinu i stvarno je izgubljen svaki smisao igranja ove lige, barem u ovom formatu i s ovim pravilima.

Ako niste znali, liga je razbijena u dvije skupine pa se jedna igra ovdje kod nas, a u drugoj su ruski i bjeloruski klubovi. Usred rata u Ukrajini, glavni sponzor lige traži da se u St. Peterburgu odigra završni turnir s najboljima iz jedne i druge skupine što je uopće van svake pameti tražiti i očekivati da će se održati.

Novu šamarčinu ligi, ali i svim klubovima sudionicima, odvalio je Veszprem koji je u četvrtfinalu s Partizanom sa svojom juniorskom momčadi. Naravno, upisao je sramotan poraz i poručio kako ga u biti ova liga ne zanima. Ostaje onda pitanje zašto je uopće bio prijavljen i to kao izravni sudionik četvrtfinala.

Kalendar natjecanja uvjetovao je odigravanje utakmica za vrijeme reprezentativne stanke pa je tako Nexe bez sedmorice ključnih igrača morao odrađivati svoje utakmice. Tako je zauzeo posljednje mjesto u skupini na gol razliku, a sigurni smo da bi bez problema završio na vrhu da se pronašao normalan termin.

Nakon što su se hrvatski lideri Nexe i PPD Zagreb vratili u hrvatsku ligu od prvog kola, značajno se i smanjio manevarski prostor za odigravanje susreta SEHA lige. Europa i domaće prvenstvo zauzmu najveći dio kalendara, ostatak otpada na reprezentaciju i SEHA je tu u ovom trenutku višak. Barem u stanju u kakvom je trenutno.

Final Four trebao bi se održati u Zadru gdje će nastupiti Eurofarm Pelister, Vardar i Partizan, a PPD Zagreb i Nexe dat će četvrtog sudionika. Kada će oni igrati svoj susret, još se čak niti ne zna.

Uglavnom, vrlo je upitno ima li SEHA liga budućnost, barem u ovakvom obliku, trebat će dobro promisliti ima li smisla ovakvo njeno održavanje na životu.

Ako klubovima nedostaje jakih utakmica, bit će potrebno smisliti drugačiji sustav, drugačije natjecanje i to s onima koji su zainteresirani za igranje, da se ne bi ponovio slučaj Veszprema koji bi bio puno korektniji da je jednostavno odustao na vrijeme nego što je povukao ovakav potez.

FOTO: Hina/ Dario GRZELJ

SEHA liga, skupina A

1Motor Zaporožje 10314:274+4024
2Vardar Skoplje 10319:291+2824
3Prešov 10262:242+2015
4Vojvodina 10269:265+415
5Nexe Našice 10299:268+3112
6BSU 10235:358-1230

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!